Van onze Uk verslaggever John Cooper, foto’s pr John Lawsons Circus

Als je al meer dan 50 jaar geleden bent begonnen met een circuscarriere bekijk je circusvoorstellingen met andere, soms te kritische ogen. Ik was dus blij dat ik dit keer in het gezelschap was van iemand die nauwelijks ooit iets van circus heeft meegemaakt, een circus-maagd. De hele show viel bijzonder bij haar in de smaak en daardoor kon ik het met andere ogen bekijken.

In Thatcham bezochten we John Lawsons Circus dat al sinds 1974 werd opgericht door circusdirecteur ‘Captain’ John Lawson. Hij noemde het circus John Lawson’s Circus De Reszke. Na vijf jaar met veel succes op buitenevenementen door het hele land te zijn verschenen, kocht Captain John een kleine tweedehands ‘bloemenshow’-tent en begon met één Bedford-vrachtwagen door het land te toeren met het mogelijk kleinste circus van het land. Vanaf de eerste locatie Hadlow Playing Field, Hadlow bij Tonbridge, Kent in september 1980 werd de show opnieuw goed ontvangen en is sindsdien zowel in omvang als in reputatie gegroeid tot de huidige positie. En ik mocht deel uitmaken van de show als clown, daar heb ik bijzonder goede herinneringen aan.

Helaas stierf Captain John in november 1985 en de show wordt nu geleid door zijn zoon Niven en zijn dochter Beth. Ze hebben geprobeerd het oorspronkelijke doel van de show voort te zetten: traditioneel live-entertainment brengen naar kleinere gemeenschappen in het hele land, waarvan de meeste normaal gesproken niet veel ontvangen.


Van baby tot ringboy
Er was iets speciaals over het bezoek voor mij – afgezien van het feit dat ik de meerderheid van de mensen in de show ken, wat betekent dat het goed is om bij te praten. De ringjongen (circus equivalent van podiumhand) was de zoon van het echtpaar waarmee ik “een paar jaar geleden” een clownsact mee deed. (Durf ik het te zeggen – enige tijd in de vorige eeuw). Ik wist dat voordat ik de show bezocht en hij wist dat ik zou komen. Ik had hem als baby vastgehouden. Maar dit was de eerste keer dat we elkaar echt ontmoetten, bij wijze van spreken. Geweldige jongen, en HEEL goed in zijn werk. Mijn metgezellin en ik hebben allebei volop genoten van de show”.

Publiek tevreden houden
Circussen waar dan ook ter wereld overleven al 250 jaar en dat kan alleen maar als je je flexibel aanpast aan de maatschappij. “Wij in het circus moeten veranderen en ons aanpassen om ons steeds geavanceerdere publiek tevreden te houden. We leven in een wereld waar gezinnen hun besteedbaar inkomen besteden aan vakanties in het buitenland, en thuis hebben we letterlijk met één druk op de knop veel entertainmentkeuzes. Hier bij John Lawson’s Circus hebben we geprobeerd onze faciliteiten voor ons publiek te verbeteren met nieuwe toiletfaciliteiten, luxe kuipstoelen, verbeterde Big Top-verwarming en verlichting. We hebben nu geboekt wat volgens ons onze meest vermakelijke groep artiesten is als aanvulling op onze familie ‘house’-acts”, zo vertelt een woordvoerder van het circus.