1Januari

Het eerste plaatje geeft al een idee van het weer van 1 jaar geleden met een foto van voetstappen in de sneeuw. In het Nijmeegse Goffertpark werd door de pr manager van dit circus een mooie foto afgeleverd.
30.000 bezoekers voor Hooggeerd Publiek De circustentoonstelling in het Openlucht Museum in Arnhem is een groot succes geweest. Ruim 30.000 bezoekers genoten van de tentoonstelling “Hooggeëerd Publiek”in het Openlucht museum.

Gerrit_ReusWe nemen deze maand afscheid van Gerrit Reus. Op 19 januari overleed hij na een slopende ziekte. Gerrit Reus(63) was tot 2011 adjunct-directeur en daarnaast was hij programmeur van de Utrechtse Schouwburg. Hij was de initiatiefnemer voor de voorstellingen van Cascade. En had nog vele functies in de circuswereld.

 

2Februari

Het Wiener circus gaat zich alvast verheugen op het jubileumjaar, het 50 jarig bestaan. Bassie en Adriaan gaan afscheid nemen van het publiek en bij de VNCO is er een wisseling van de wacht. Tonny Leerink krijgt de Clown D’honeur en Kitty Cuijpers schrijft een mooi verslag over haar avonturen in Monte Carlo. Er wordt gesproken over een nieuwe circusopleiding in Hoogeveen, der geruchten over het op handen zijnde circusverbod duikt iedere keer weer op in de media. In Mexico blijkt dat het circusdierenverbod voor grote problemen gaat zorgen. Het publiek is verbaasd als alle dieren er nog zijn, maar het is nog maar februari.

3Maart

Marc Jonkers krijgt een erepenning van de Stichting Circus Cultuur. De VNCO laat van zich horen, : “Dierennummers in het circus hebben wel degelijk educatieve waarde”. Het Belgische jeugdcircus Circusplaneet koopt een leegstaande kerk en gaat die supersnel opknappen. Marlon Zinnecker haalt de eerste plaats op het Festival International du Cirque in Mureaux (Fr).
De Rijdende circusschool viert het 60 jarig jubileum en de Circusparochie heeft een nieuwe website. BTW verhoging dreigt voor de circussen. Renz International heeft last van een brandje in Duitsland.

logootjewintercircusHerman Renz en Hillenaar komen opeens niet meer voor in het lijstje van de VNCO. Blijkt dat de eerste “per ongeluk” van de lijst was verdwenen. Herman Renz kondigt met grote geheimzinnigheid een nieuwe hoofdsponsor aan uit Rosmalen.  Circusweb publiceert op 25 maar het eerste artikel over het Dierenwelzijnskalifaat en duikt een youtubefilmpje op over de positieflijsten en Stichting Aap.

4April

Circus Elleboog krijgt eindelijk een nieuwe bus, toverwoord: Crowdfunding, het lijkt goed te gaan. Vanaf 1 april gaan Mini en Maxi toeren. Cirque dus Soleil wordt verkocht. Het Magic Circus ontdenkt dat er een groot circus vlakbij in een evenementenhal staat, dus wijkt uit in Nieuw Vennep. Het lijkt dit jaar wel vaker of circussen te dicht op elkaars lip zitten. De Wereldcircusdag neemt toe aan populairiteit. Zeker in dit Nationaal Circusjaar is het extra leuk.

5Mei

verdrietigezeeleeuwTerwijl men hard werkt op het ministerie van economische zaken aan het circusverbod, gaat de belastingdienst een mooi spotje maken met een optreden van een zeehond in Harderwijk. Dicky Boltini overlijdt. Wereldwijd wordt de Rode Neuzendag geïntroduceerd en dat is vooral in Amerika een hit. Omdat er geen meerderheid is in de tweede kamer voor het wilde dierenverbod komt men op het idee om dit via de achterdeurtjes en een AMVB te gaan doorzetten, 15 september komt er zo aan.

6Juni

Benvenuto Cellini gaat optreden met een aantal Nederlandse circusartiesten. Tobit en Jasmijn, Renske Endel en Nigel Voets. Circus Salto viert het 5 jarig bestaan.. Er komt een horrorcircus naar Nederland met een prima programma, maar die zal het niet lang maken. Ook Circus Cornelio is geen lang leven beschoren, er is geen toer, geen tent, geen geld. Einde verhaal.

7Juli

madleinegeeft de flesRotterdam Circusstad heeft last van de wind en er worden voorstellingen afgelast. Bij Renz voert Madleen een babykameel met de fles. Er is gemor bij de Gentse feesten in Juni, en vuurspuwer Roman raakt gewond tijdens een circusoptreden.
Circus Cornelio krijgt hulp van Fiësta, maar de politie heeft ernstige kritiek op de dierenverzorging. De week erop opnieuw problemen.

8Augustus

Circusweb heeft tot en met juni stevige kritiek op Stichting Aap en WDDTU en voor de zoveelste keer ligt de website plat. Ook Klassiek Circus heeft daar regelmatig last van, Circusweb verhuist daarom naar een veiliger omgeving. Duizend demonstranten protesteren op het Malieveld tegen de 21% regeling die ook het circus kan benadelen, de maatregel is al teruggetrokken. Het Kermis en Circusmuseum krijgt de ANBI status. Wil Soeurt (71) is overleden. Ook prof. Smalhout is niet meer.

In Lima is er een granaatexplosie in een circus en Gregory Navas houdt Circusweb op de hoogte. Voor de zoveelste keer stelt de PvdD kamervragen, nu over vermeende mishandeling van een circusolifant door Renz International. De olifant ging op een kinderfietsje af, in Duitsland was zoiets net fout afgelopen dus de olifant werd teruggedreven met een plastic buis. De filmer liet later weten dat er niets aan de hand was.

De gemeente Lochem gaat alvast verbieden dat er wilde dieren op het circusterrein van Belly Wien zijn. Roman Zinnecker gaat er tegenin. Circus Jacona wordt in augustus gered, zijn kleindochter deed ook een flessenactie. Herman Renz zit in zwaar weer krijgt een maand uitstel en wil subsidie.

9September

Er komt een benefietconcert voor Herman Renz, maar die brengt te weinig op. Patrick Cramers wordt voorzitter van de Stichting Circuscultuur. Vlak voor het circusverbod blijkt al dat er geen opvang is geregeld voor de olifanten. Op 15 september gaan zowel Buba als Rhani en Carla naar Duitsland, angst voor in beslagname, maar Buba legt bijna het loodje en komt terug. Er worden meteen vragen gesteld aan raadsleden in Heerlen. Buba gaat werken aan een sterrenstatus en krijgt een eigen facebook pagina. Rob Ronday gaat Buba helpen. Corpus treedt op bij het Slotspektakel van het Koninkrijk in Amsterdam. Menno en Emily winnen de Zilveren Olifant.

10Oktober

De WDDTU heft zichzelf op na het circusverbod, maar is dat niet een beetje te vroeg? Inmiddels heeft Circusweb al een aantal pittige artikelen gepubliceerd over het Circusdierenkalifaat en over de dierenopvang en wat nu dierenwelzijn precies is. Herman Renz is ondertussen beeindigd door de belastingdienst, net voordat het grote verdienen zou gaan beginnen. Ook bij financien snappen ze dus niet hoe het werkt bij circussen.

11November

carlarenzberlin2
Nederland – Emmen – Drenthe -08-12-2015
Circus Renz, olifant Carla 52 jaar al sinds 1966 bij het circus.
Foto: Sake Elzinga

Sint in de Piste gaat wel door, en dan zitten we al eind november. Ook komen er meer Pietencircussen, in Bergen op Zoom en in Rhenen. In oktober overlijdt dan Rhani, en Renz Berlin maakt verwijten naar de staatssecretaris, die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van de olifant. Henk van der Meijden komt bij Kring Bollenstreek. Circus Krone wint een rechtzaak tegen Peta. Zanzara en Moustache worden lid van de VNCO. Circus Elleboog, die dit jaar te horen heeft gekregen dat de subsidie van de gemeente Amsterdam helemaal gaat stoppen in 2018 blijft nog even op de laan van Spartaan zitten.

12December

Martin Graus houdt een pleidooi om de paar circusdieren die er zijn, de olifanten, bij het circus te laten. Renz Berlin dient een verzoek in bij de Staatssecretaris en PiepVandaag krijgt nul op rekest samen met de PvdD in hun vraag om handhaving van het circusdierenverbod. En zo sluiten we een turbulent jaar af, waarin 2 circussen verdwenen zijn, waar hevige ophef was over de btw, over het verbod circusdieren en nog vele andere zaken. Je kunt het zelf nog teruglezen in het archief