22 september 2019

Interview met Michaël Betrian

Er waait een frisse wind door de circuswereld, nieuw circus, alternatief circus en steeds vaker doelgroep gericht circus. Jeugd vind het woord circus al snel oubollig, maar met de juiste ingrediënten, de goede formule en kwaliteit kun je ze toch naar het circus krijgen.

Michaël Betrian en Sandor Donnert produceren van 25 oktober tot en met 3 november het circus of Torment. Circusweb interviewde Michaël Betrian (21-09-1996)

Circus of Torment? Vanwaar deze titel? Willen jullie niet het zoveelste horror circus zijn of dekt deze titel een andere lading? – Ik heb er bewust voor gekozen de show een betekenisvolle titel te geven die aansluit bij het concept. Ja, het is wel degelijk een horror circus – maar nee, het is er wel eentje die niet te vergelijken valt met een al bestaand concept. Wat de show volledig onderscheidt van andere horror shows is de storytelling en de close-up setting, waardoor de intensiteit van alles wat erom je heen gebeurd veel hoger is. Ook de hoge kwaliteit kostumering en maskers zijn uniek en laten de karakters echt tot leven komen.

Het lijkt me geen productie voor het hele gezin, maar specifiek voor een doelgroep tussen de 16 en 50 jaar, vanwaar deze keuze ? – Ik ben zelf al heel lang een groot horror-liefhebber, het idee om dit met circus te combineren en hier een nieuwe doelgroep mee te bereiken leek mij vreselijk tof. Een nieuwe spannende vorm van betaalbaar live circus entertainment met hoge productie waarde.

Vorig jaar stonden jullie in Best, vanwaar hebben jullie de productie nu verhuisd naar Valkenswaard ? en waarom Valkenswaard? – Afgelopen jaar was ik met een kortere versie van de show onderdeel van het evenement The Horror Zone. Dit was een vuurdoop voor de voorstelling en ik heb hier een hoop geleerd over wat wel en niet werkt. De bezoekers waren af en toe best kritisch, maar dat was erg fijn. Hierdoor kan de productie dit jaar namelijk alleen maar beter worden neergezet. Wij hebben Valkenswaard gekozen omdat er daar een evenement wegviel precies in de halloween periode en er veel mensen in de door ons voor ogen doelgroep in de omgeving wonen.

Het team bestaat uit jou en Sandor Donnert, waar hebben jullie elkaar ontmoet, deed hij het eerste jaar ook al mee en waar liggen jullie raakpunten dat je hebt besloten samen te werken ? – Sandor en ik kennen elkaar inmiddels al jaren en zijn erg goede vrienden. Wij hebben elkaar ontmoet bij het Groot Kerstcircus Zeeland van Alberto Althoff waar hij werkte met zijn familie en ik mijn circus debuut maakte met mijn diabolo act. Sandor is een  gedreven ondernemer en had al meerdere keer gezegd graag eens een project samen te willen doen. Afgelopen november is hij een aantal keer langs geweest om de show te bekijken en naar aanleiding daarvan kwam het idee voor de samenwerking dit jaar.

Is het de bedoeling dat jullie, dit evenement gaan uitbouwen naar meerdere locaties ? Kunnen we nog andere producties van jullie verwachten ? – ‘One step at a time’. De focus ligt nu volledig op Valkenswaard. Als het allemaal goed gaat is het zeker de bedoeling dat het Circus of Torment in de toekomst verder gaat!

Waar worden de artiesten op geselecteerd en vinden ze het een probleem, om kostuums, schmink, stijl van de act aan te passen ? Er waren een aantal acts die ik vanaf het begin af aan voor ogen had, zoals de gestoorden jongleur, de uit de lucht gevallen acrobate. Maar bij het daadwerkelijke boeken van de artiesten was het daarnaast inderdaad ook erg belangrijk dat de artiesten open stonden voor het aanpassen van hun acts. Bij eigenlijk niemand was dat een probleem. Ik denk ook omdat iedereen het concept behoorlijk tof vindt, dat helpt natuurlijk erg mee bij het vormgeven van hun characters en acts.

Hoeveel tijd hebben jullie om de show in elkaar te zetten ? In vier dagen tijd moet straks alles samenkomen op locatie. Er wordt intussen al flink aan alle acts gewerkt, maar dit is nu allemaal nog via videos waar ze vervolgens dan feedback vanuit de choreograaf en mijzelf via email krijgen. In oktober zal ik ook al met meerdere acts op voorhand werken om alles zo smooth mogelijk te krijgen. Tijdens de repetities worden dan de laatste puntjes op de ï gezet om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed griezelig voelt en klaar is om dat ook over te brengen aan het publiek.

Ga je zelf ook optreden?  Welk circus of welke act heeft je ooit geïnspireerd om überhaupt bij het circus te gaan ?   Ja, in het Circus of Torment ben ik de duivelse marionette van de circusdirecteur die tot leven komt… Mijn inspiratie komt van de Tsjechisch diabolo jongleur Giorgio. Hij heeft mij volledig aangestoken met het diabolo-virus, na zijn optreden te hebben gezien bij Circus Althoff was ik verkocht. Ik moest en zou trainen totdat ik niet meer kon, om net zo dynamisch op te kunnen treden als hij.

Waar ligt je hart op het ogenblik, produceren, regisseren, optreden? Mijn hart is verdeeld, ik hou waanzinnig van zelf optreden en daar ligt voor mij nog steeds de grootste focus op. Maar daarnaast geniet ik ook enorm van het produceren en regisseren. Gelukkig kan ik dit alles op het moment mooi combineren bij projecten zoals het Circus of Torment en Wintercircus Hilversum.

Wanneer is het circus of Torment in jullie ogen een succes ? Ik kan alleen voor mijzelf spreken, maar hier zal Sandor zich vast bij aansluiten: als de tent straks elke avond vol zit, het publiek de tent na afloop jubelend verlaat en naast te hebben genoten van top acts ook nog een paar goede schrikmomenten hebben gehad, dan zeg ik; het was een succes!

Van 25 oktober t/m 3 november 2019 trekken donkere wolken zich samen boven het Frans van Best Park in Valkenswaard! De lugubere circustent opent 8 avonden haar toegangspoorten voor de dappere bezoeker die plaats durft te nemen.
Heb jij de moed oog in oog te staan met de geesten en demonen van dit horror circus?

Circusweb wenst de jonge producenten veel succes! Meer informatie ga naar de website