Op 30 maart overleed Rinke Kerstma, bekend onder de artiesten naam Rinkini. Hij was tijdens zijn werkzame leven goochelaar, clown en buikspreker. Daarnaast was hij circusvriend en vriend van velen. Hij werd 89 jaar oud.

Sander Balk schreef een mooi in Memoriam, met toestemming en als eerbetoon aan deze lieve persoonlijkheid plaatsen wij dit memoriam op Circusweb.

In Memoriam

Gister kreeg ik het droeve bericht dat Rinke Kerstma op 89-jarige leeftijd is overleden. Rinke is beter bekend onder de naam Rinkini en gaf reeds op jonge leeftijd optredens als drummer, goochelaar, clown en buikspreker. Hij was de eerste buikspreker die ik zag en dat heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt.

Na het beëindigen van zijn artiestencarrière kwam ik nog regelmatig bij hem en zijn lieve vrouw en tegenspeelster ‘Bruni’ langs. Dan zaten we in zijn tot ‘artiestenfoyer’ omgebouwde schuurtje achter huis om te praten over het ‘vak’, een advies en luisterde ik naar de mooie verhalen van weleer…Na afloop gaf hij altijd goochel- en clownsspullen mee. “Misschien kun jij er nog wat mee” zei hij dan.

Rinkini kwam vaak kijken bij onze shows. Even de sfeer proeven van het optreden, vooraf en na afloop even kletsen in de kleedkamer en genietend van het uitgelaten publiek. Wat was ik zenuwachtig toen hij voor het eerst bij het Circus kwam kijken.

89 is Rinke geworden. Een prachtig leven als artiest en een hele fijne lieve man. Hieronder lees je een stukje over zijn lakschoenen die ik van hem kreeg… een mooie herinnering aan een uniek persoon en artiest: RINKINI!

Alle vrienden en familie van Rinke Kerstma wens ik heel veel sterkte bij dit verlies. Wat zullen we hem missen. Meneer Rinkini waar u ook bent…u zit altijd in onze gedachte…het ga u goed: dank voor al uw support en hulp!

Sander

4-6-2007: SINTERKLAAS EN LAKSCHOENEN:

In mijn basisschooltijd woonden we in Sneek. Hoogtepunt was elk jaar rond Sinterklaas een bezoek aan het Sinterklaassprookje. Dat is in onze regio een traditie waarbij een aantal leerkrachten uit de gemeente samen een sprookje opvoeren voor de kinderen. Het is een hele happening. De zaal van Amicitia, een helaas tot bioscoop vervallen Theater in het hartje van Sneek zat dan nokkie nokkie vol met kinderen die allemaal natuurlijk super hard gaan juichen als een meester of juf van hun school weer het podium opkomt. De sfeer was altijd gezellig en uitgelaten en ik denk dat het voor de meesters en juffen als een warm bad moest aanvoelen wanneer ze het podium opkwamen en hun leerlingen in de zaal zaten te juichen.

Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt van het festijn een optreden van een goochelaar. Al die keren dat ik er geweest ben was dat ´meneer Rinkini´. Een grote bijna kale man met links en recht nog een plukje haar, maar met een zeer warme stem. Hij trad ook op als buikspreker. Niet onvermeld mag blijven dat zijn stralende vrouw Bruni hem vaak assisteerde of hem vergezelde.

Ook was zij de aangever wanneer Rinkini optrad als Clown Riki. Jullie voelen ‘m al aankomen. Als ik nu naar mijn activiteiten kijk en het plezier dat de kinderen hebben bij de grappen van mijn buikspreekvogel Charlie ervaar, dan was meneer Rinkini mijn grote voorbeeld. Al treedt hij niet meer op, hij is nog springlevend!

Regelmatig hebben we contact en dan gaat het over het werk. Hij zit nog steeds vol ideeën en straalt nog altijd veel levenslust uit. Een bijzonder sympathieke man die heel graag betrokken wil zijn bij onze activiteiten. Op een dag kwam ik bij ‘m, hij had nog wel wat oude kostuums en dingetjes liggen waar ik waarschijnlijk wel wat mee kon. Prachtige jasjes die me ook nog pasten, clownskostuums die zeker ook nog gebruikt zullen worden en een aantal leuke trucs en clownsrekwisieten.

Op een middag zat ik er weer urenlang en toen ik weg zou gaan verschenen een paar prachtige lakschoenen, ze waren van hoge kwaliteit en glommen door de goede verzorging nog als nieuw. “Voor jou Sander pas ze maar even…”. Ze zaten als gegoten. “Neem mee, je zult er vast plezier van hebben!” en zo geschiedde…

Eigenlijk draag ik ze alleen bij bijzondere optredens in grote zalen of bij fotosessies, anders vind ik het een beetje zonde om ze aan te hebben! Voor mijn gevoel horen ze in een museum omdat eigenlijk alle Friezen van mijn leeftijd wel eens zijn vermaakt door ‘Rinkini’.

Deze week kwam het verlossende mailtje binnen dat ik het Sinterklaassprookje 2007 mag presenteren en er mag optreden in de pauzes! Dat Sinterklaassprookje waar ik zelf als kind genoot van Meneer Rinkini en zijn buikspreekpop Kareltje….Een enorme eer want een week lang mag ik dit kinderfeest meemaken en hopelijk tot een onvergetelijke voorstelling maken voor alle kinderen van Sneek!

Onvoorstelbaar dat ik daar nu zelf mag staan…ik weet al welke schoenen ik daar zal dragen…de lakschoenen van meneer Rinkini!

Check ook dit mooie filmpje van Rinkini in HEA: