Het is al een hele tijd geleden dat ik dat bijzondere gesprek had met een business relatie waarmee ik in contact was gekomen. Iemand had hem aanbevolen omdat het zo’n vakman was.

Normaal ben ik best wel handig in dit soort klusjes, maar dit was een apart geval met meerdere uitdagingen. Ik ging graag in zee met deze vakman. Tijdens zijn werk bracht ik hem een kopje koffie. We raakten aan de praat over allerlei zaken en er was meteen een klik. 

NapPas

Natrekken via google
Nu ben ik iemand die graag googled naar de achtergronden van mensen waarmee ik te maken krijg. En in dit geval leverde me het toch wel een schokkend resultaat. Deze man had enkele jaren geleden, in zijn jeugd deel uitgemaakt van een vrij extreme activistengroep.
Ik vroeg hem ernaar, de volgende dag, en wees hem erop dat als je zijn naam opzocht op internet, dat dit bijna het eerste was waar je mee te maken kreeg. Hij zuchtte en gaf het toe. Dat was ook de reden waarom hij nergens bij een baas terecht kon en daarom maar een eigen bedrijf was begonnen, net zoals enkele van zijn vrienden die om diezelfde reden het ondernemerschap waren aangegaan.

Activistje spelen
Hij had ook mijn achtergrond opgezocht en kende Circusweb. Indertijd had hij er veel lol om gehad. Een van zijn activiteiten was dierenactivistje spelen, zowel bij buitendemonstraties als achter de computer, want daar had hij ook handigheid in. Ach ja, iedereen doet wel eens iets geks in zijn jeugd waar hij op kickt. En toen onthulde hij een aantal dingen waardoor me opeens veel duidelijk werd. 

Anti activisten
Wat was ik een paar jaar geleden trots dat mijn nieuws werd gezien door google news. Het eerste artikel ging over Rafaëla met haar honden, het tweede over Charlotte bij Renz Berlin. En indertijd was ik ook al bezig met artikelen over dierenactivisme, anti aap enz. En dat laatste had me de das om gedaan, vertrouwde hij me toe.

Niet relevant
Als je in google news wordt weergegeven met een artikel en mensen zien dat, dan kunnen ze ervoor kiezen om op het “niet relevant” knopje te klikken. Als je dat maar met genoeg mensen doet, enkele duizenden door google… nee, want je hebt teveel nieuws gemaakt dat door mensen aangemerkt werd als “niet relevant”.

Hoe doen ze dat precies? 
Je abonneert je in google op bepaalde zoekwoorden, zoals mijn zoekwoord Alzheimer in dit geval. Kijk naar het pijltje, daar zie je dus de mogelijkheid om dit nieuws als niet relevant aan te merken. 

Eind aan mijn google nieuws indicatie
Ik word er een beetje stil van. Niet relevant? En wordt dat bepaald door een hele bedenkelijke activistengroep die het ook leuk vond om even anti circusdieren te zijn omdat dit zo lekker scoorde in het nieuws? Wordt onze hele democratie dan bepaald door dit soort activiteiten, door activisten en door google?
Ik stond paf. Hadden ze nog meer van die trucjes?

Email generators
Ja wel degelijk. Zo kun je via een email generator duizenden valse emailadressen tegelijkertijd aanmaken, waarmee je dus emails kunt sturen naar bijvoorbeeld leden van de Tweede Kamer en Kabinetsleden. Stuur je 50.000 emails met dezelfde tekst, met allemaal een verschillend emailadres, dan zou het lijken of 50.000 mensen een bepaalde mening hebben. Hiermee zou je dus de politiek kunnen beinvloeden. 
En met al die emailadressen kun je ook weer allemaal Facebook pagina’s aanmaken waarmee je kunt reageren op de onderwerpen waarop jij wilt reageren. Zo lijkt het net alsof de halve Nederlandse bevolking bepaalde standpunten inneemt, terwijl het werkelijk maar een kleine minderheid is. Ik was perplex van al die informatie, dus zo zit de wereld in elkaar.

Wet Circusdieren
Wilde dieren de tent uit voerde indertijd nogal wat actie tegen circusdieren, een website vol met insinuaties en nepnieuws, ja, ook toen had je dat al in Nederland. En de verhalen werden grif geloofd. Noem nu het inspreken van iemand in de raad in Almelo, waarbij een verhaal werd gehouden over olifanten die gedood werden om olifantenbaby’s te oogsten. Die olifantenbaby’s zouden dan gebruikt worden om in circussen te werken. Je ziet het in de volgende film, gemaakt van een woordvoerster van de Partij voor de dieren in Almelo. Rond de 8e minuut in het filmpje vertelt ze dit sprookje.

De omgedraaide waarheid
Wij weten dat het andersom is, olifanten worden gedood voor hun ivoor, hun baby’s worden soms gewoon aan hun lot overgelaten, en gevonden door mensen van de olifantenopvang. Daar zijn al veel te veel baby’s. Zo’n 40 jaar geleden waren overvolle olifantenresorts in Zimbabwe blij als circusdirecteuren daar af en toe wat olifanten weghaalden tegen betaling, want er was een tekort aan opvangplaatsen en geld, en op die manier kreeg je een wim/win situatie, iedereen blij, de circussen, de olifantenopvang enz. Er is al heel lang een verbod op invoer van olifanten, waardoor in Nederland een uitsterfbeleid is. De olifanten die er zijn, zijn al rond de 50 jaar oud, die moet je niet weghalen uit hun vertrouwde omgeving. Nieuwe olifanten komen er sowieso nooit bij. Een circusdierenverbod was slechts symboolpolitiek. 

In ieder geval was de tekst van WDDTU, Wilde Dieren de Tent Uit zo overtuigend voor onze wetsmakers, dat die bijna letterlijk werd overgenomen. Zonder echte onderzoeken, zonder contacten met deskundigen, zonder contacten met de betroffen circussen, gewoon letterlijk gekopieerd van een activistenwebsite, een spin off van Stichting Aap, een fondsenwerver, die dus ook beweerde dat er voldoende opvang zou zijn voor al die circusdieren. Ook dat werd klakkeloos aangenomen. Om de bewijzen zo snel mogelijk te verdoezelen werd direct na de lancering van de wet de hele website van WDDTU offline gehaald en alle verwijzingen ernaar. Snel wegsmokkelen van alle bewijzen waar de wetstekst van was overgenomen. 

Nepnieuws 
Nepnieuws was ook dat er een Heemskerks model bestond, die bestond niet. Terwijl deze mevrouw insprak in de raad van Almelo, stond er net weer een circus met wilde dieren in Heemskerk. Hoe verklaar je dat. In ieder geval heeft veel nepnieuws rond dierenmishandeling in circussen heel veel mensen overtuigd dat het zo is. Mensen die nooit ter plekke zijn gaan kijken, maar zonder meer aannamen dat het allemaal echt is, mishandeling van dieren in een circus. Wie een beetje nadenkt, weet dat er dierenpolitie is, en wekelijks controles bij circussen om te kijken of het allemaal wel in orde is. Wie een beetje gelooft in een normale gang van zaken in Nederland, weet dat bij echte dierenmishandeling direct zou worden ingegrepen. 

Im Memoriam
Tja, sommige mensen blijven zoeken in hun geluk, door te kijken of je een bepaalde betekenis kan hebben voor de maatschappij, soms doordat je in je eigen omgeving niet echt betekenis hebt. Of omdat je het zelf slecht hebt. Dat zijn momenten dat je opkomt voor zwakkeren, om je zelf sterker te voelen. In dit geval had het leven voor deze vakman geen enkele betekenis meer. Waarom? Dat blijf je je afvragen, het geluk lag voor het grijpen, hij zag het alleen niet. Jammer jammer. 
En nu maar hopen dat dit bericht niet te heftig is, want mijn pas verworven nieuwsstatus is iets waar ik toch wel heel blij van ben geworden. Mocht je me missen bij google… dan kan dit de nieuwe reden zijn.