10 september 2019

Het Magic Circus

Interview

Als je 15 jaar voor hetzelfde circus hebt gewerkt, dan heeft zo’n circus voorgoed je hart gestolen. In mijn geval is het het Magic Circus. Door de stormen in het begin van het jaar kwam een bezoekje aan de allereerste voorstellingen er niet van. Maar in Leiden moest ik er wel even tijd voor maken.

Tekst: Gera de Leeuw

Ooit heb ik als publiciteitsmedewerker de passende slogan verzonnen: Circus zoals een circus niet moet zijn, in antwoord op de slogan van het Moskou Staatscircus: circus zoals circus moet zijn. En de uitdrukking circus zoals het niet moet zijn, slaat nog steeds op de Magic Circus voorstelling. Gewoon echt anders dan anders, met de spotlights op dingen die normaal gesproken normaal zijn, maar in dit circus heel bijzonder worden gemaakt.

Een duivenact als reprise voor een schitterende clownsact, door echte circusliefhebbers wordt het niet begrepen. Maar ook niet door veganistische bezoekers, die nog nooit in aanraking zijn geweest met dieren. Die snappen niets van de omgang van mens met dier, of van de liefde van mensen voor dieren. Of van de behoefte om als je dieren hebt, er ook mee te spelen. In Leiden liepen er een paar van die ondervoede types demonstratief de tent uit. Die hebben het dus ook niet begrepen. Want circus is geen circus als er geen dieren zijn, dan kom je in de categorie reizend theater terecht… wat wellicht ooit ook een noviteit kan worden. Zoveel reizende tenttheaters heb je hier nog niet in Nederland.

Anna Jednorowicz.

Het Magic Circus is wellicht de beste persiflage te noemen van het grote circus van weleer. En dat begint al met de entree van een sexy Moulin Rouge act van een rijk geveerde danseres met (had ik maar één zo’n been) handschoenen tot aan de ellebogen en de opzwepende muziek van David Roses’s “striptease”. Een hommage aan al die danseressen in glamoureuze outfits die je zag in circussen van weleer. Maar deze stond in haar eentje sexy te zijn. Vervolgens komt er een over de top clown met een act, ook daar na de act een striptease. Onbeschaamd stript deze clown zich totdat hij weer de oude vertrouwde Jofri is, geen make-up, geen pruik maar een glimmende gladde kop, geen kleurige kleding maar een ouderwetse manchester corduroy broek met bretels die hij waarschijnlijk nog van zijn opa heeft geërfd. Er komt een duiven act die elke duivenmelker na 3 weken oefenen zou kunnen presenteren bij zijn familie, tot blijkt dat die duiven act eigenlijk dient als reprise voor een prachtige act voor Jofri, met een gedresseerde familie trapveren, gebracht alsof het wilde dieren waren. Kleinkunst in optima forma. Waarin gewone dingen des levens dus als specialiteit worden gebracht. Echt verrassend. Do try this at home dus.

Annemarie Platteschoor

Wie vaker komt bij het Magic Circus is altijd weer benieuwd naar door Anna gecreëerde aerial attributen. Waar komt zij dit jaar weer mee?? Ook dit keer is het weer iets waar het publiek massaal de handen voor op elkaar krijgt. Tot mijn grote vreugde, ik weet niet meer in welke volgorde, komt Jofri opnieuw in de circuspiste met een waterspuug wedstrijd met een kind uit het publiek. Eigenlijk moet je dan weten hoe bijzonder deze act is. Ik heb ooit begrepen dat het hem meer dan 7 jaar oefenen heeft gekost voordat hij een compleet petflesje water achter zijn wangen kan houden. Deze act zou echt niet misstaan in Hollands Got Talent. Als iedereen het allang heeft opgegeven, blijft hij nog water spugen in zijn act. Hoe bijzonder is dit, geen mens in Nederland, of wellicht Europa doet hem dit na! Wat mij betreft mag hij die act nog jarenlang blijven herhalen in elke show, ik kan er geen genoeg van krijgen. Kerstcircus waardig!

En dan komt er een act waarbij je de invloed kunt zien van de regie van Maurice Veldkamp. Geen enkele artiest krijgt een kans om zijn act te presenteren hoe hij of zij dit al jaren doet of geleerd heeft op de Circusacademie, het moet anders worden gebracht. Een hoelahoep act die normaal gewoon al kunstig is, mag niet zomaar worden gepresenteerd. Bij het Magic Circus wordt die act een serieuze catfight tussen twee dames, let op de mimiek, geen twijfel mogelijk, ze haten elkaar! En dan blijkt dat die act gewoon een reprise is voor de echte hoelahoep act. Uiteindelijk zie je dat een derde persoon, Daragh Merrit er met die hoelahoep act vandoor gaat nadat hij de twee vechtende dames tot de orde heeft geroepen. Dit keer geen vrouw, maar een man die indrukwekkende dingen doet met zo’n hoelahoep. Een verademing om te ervaren als toeschouwer. Hoe vaak maak je een sexy hoelahoepact mee van een man? Bij het Magic Circus beleef je dit. En comedian Jofri doet er nog eens een schepje bovenop na afloop met een megagrote hoepel, waar het publiek echt door verrast is.

In de pauze doen we een aanval op de poffertjes, bereid in de circuspiste en een echte lekkernij. Na de pauze een onvervalste hogedraadact, zoals je al jaren in een circus ziet. Jofri komt met een leuke glasbalans, het valt me op dat dit toch een allround circusartiest is die bijna alles kan. Annemarie Platteschor, die na Circus Bongo haar debuut maakt als afgestudeerde van Acapa, zit als een echte slons op de achtergrond zich te bezatten aan wijn. Maar uiteindelijk mondt dit uit in een unieke balans op lege wijnflessen. Doe dat maar eens na. Ik heb het nog nooit gezien in een circus. Van die Annemarie willen we zeker meer weten, maar daar komen we later op terug.

En dan ongewoon wellicht voor zo’n klein circus, een act van een slangenmens. Daragh Merrit is shocking flexibel, zoiets zie je alleen maar in een circus, en wat bijzonder! Op zijn facebook pagina kun je zien wat een enthousiasteling deze man is voor het Magic Circus.

Daragh Merritt

Het Magic Circus, inderdaad, circus zoals circus niet moet zijn. Maar wel een circus met lange rijen voor de ingang, in ieder geval in Leiden. Steeds meer mensen ontdekken het bijzondere van dit circus, komende tijd vooral te zien in Utrecht. 

Mis het niet, deze vorm van circus heeft echt het bestaansrecht bewezen.

The Magic Dome

Foto’s: persdienst Magic circus / Piet Hein Out