Het hardnekkige verhaal achter de leeuwen en tijgers

Het hardnekkige verhaal achter de leeuwen en tijgers

Vanmorgen zond Hart van Nederland opnieuw een Broodje Aap reportage uit van de door Aap “geredde” circusleeuwen en tijgers die 13 jaar langs de kant van de weg stonden in te kleine kooien. Vandaar dat we dit item weer even bovenaan zetten. 
 Annick ZwartBont uit Frankrijk vond een serie krantenartikelen over de herkomst van de dieren die nu door de Stichting Aap zijn opgevangen. Volgens Aap stonden ze 13 jaar lang in kooien aan de kant van de weg. 

HIer een vertaling van het krantenverhaal: 
“In het dorp was iedereen ervan bewust dat er katachtigen leefden. De mensen hoorden vaak de leeuw brullen terwijl ze op het kerkplein stonden.” De eigenaar van de dieren begrijpt niet waarom een mediagekte volgde op de overdracht van zijn dieren deze week naar de opvang in Spanje.
Als lid van een circus familie al drie generaties lang, had hij vier grote katachtigen op zijn eigendom te Évry-Grégy-sur-Yerre: twee leeuwen en twee oudere tijgers van 12 tot 13 jaar. De dieren werden donderdag overgebracht naar een opvang in Spanje tijdens een operatie uitgevoerd door l’Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage (ONCFS), waarvan foto’s bijna viraal gingen op internet.

De dierenhouder had de dieren meer dan tien jaar geleden gekregen via een dierentuin in België en van Circus  Mondial. Tijdens deze periode, werden de dieren regelmatig gecontroleerd door l’ONCFS en de veterinaire autoriteiten. “Ze brachten de nacht door in kooien en de rest van de dag ontspannen in een grotere kooi. We hadden een bewijs van bekwaamheid, en waren volledig administratief in orde.” benadrukt de eigenaar. Een verklaring dat door de Seine-et-Marne prefectuur en ONCFS werd bevestigt. “Met pijn in mijn hart moest ik mij dieren laten gaan.” vertelt hij.

Het familiebedrijf begon vier jaar geleden in te storten, de eigenaar had het moeilijk om de kosten van onderhoud van de dieren bij elkaar te schrapen. “Dit zijn dieren die 5-6 kg vlees per dag te eten,” zegt hij. Tevens, tijdens de controle van l’ONCFS werd gevraagd om de faciliteiten aan te passen aan de norm. “We werden gevraagd om een zwembad voor de tijgers en grotere behuizingen voor de leeuwen te installeren.” Het was allemaal niet meer te betalen en het brak zijn hart om te beslissen afscheid te nemen van zijn dieren. Wat hij vooral niet wilde is zijn dieren overdragen aan een circus. 

eigenaar dieren

Uiteindelijk op vraag van de eigenaar zelf om zijn situatie effectief te regelen werd naar een oplossing gezocht om ze ergens onder te brengen. Het duurde enkele maanden om opvang te regelen voor de dieren. Het is uiteindelijk de Nederlandse stichting AAP, die de dieren overbracht naar een opvangcentrum gevestigd in Spanje. “Het is al bijna tien jaar lang dat ik elke dag voor ze zorgde. Ik ben erg blij dat ze goed behandeld en verzorgd zullen worden”, zegt deze man van 52, die van plan is om zijn dieren te bezoeken in Spanje “binnen een maand of twee.” zegt hij.

Dit lijkt misschien verrassend, maar in Frankrijk, heeft een individu het recht om exotische en gevaarlijke dieren zoals leeuwen en tijgers te houden. Echter, de wet legt strenge regels op. De eigenaar van een wild dier moet een certificaat van de Nationale Commissie van landschappen en cites ontvangen, als bewijs van haar vermogen om te gaan en de controle van het dier. Het moet vergezeld zijn van een officiële vergunning van oprichting en opening dat de aard van de benodigde infrastructuur en het maximum aantal dieren van dezelfde soort per installatie definieert. Hij heeft ook de verplichting om een verklaring van wettelijke herkomst van dieren in het kader van het Verdrag van Washington voor te leggen.

Het ministerieel besluit van 18 maart 2011 bepaalt de regels voor de grote katten. Dieren zoals tijgers, leeuwen panter of poema moet minstens vier uur per dag de gelegenheid krijgen om zich te ontspannen in een outdoor kooi ten minste 60 m². Ze moeten ook groot genoeg zijn te kunnen klauteren in de hoogte, omdat ze het van nature zo doen. Tijgers zijn onderworpen aan een extra functie: ze moeten in de gelegenheid worden  gesteld om te zwemmen.