Binnenland
20 oktober 2023

Henry Mullens (88) overleden

Op donderdag 19 oktober is Henry Mullens op 88-jarige leeftijd overleden. Geboren en opgegroeid in het circus van zijn vader – Jos Mullens – maakte Henry zijn entree in de circuswereld.

Zijn leermeester was Otto Schumann. In 1956 betrad hij voor het eerst de piste als jongleur te paard, een vaardigheid die hij meesterlijk beheerste. In 1958 schitterde hij met zijn act in het beroemde Cirque d’ Hiver te Parijs.

Het was in Engeland dat Henry zijn grote liefde Valerie ontmoette. Hun liefdesverhaal was als een sprookje in de circuswereld. Ze traden samen op in talloze gerenommeerde circussen in heel Europa waaronder Circus Sarrasani, waar zijn vader werkte als tourneemanager.

De gebroeders Mullens maakten furore in de circuswereld. Willy met zijn paarden en pony’s. Henry met Valerie met een prachtige pas de deux en verbluffende jongleeracts te paard.

De tekst gaat door onder de foto.

‘Géén apen’
Naarmate de jaren verstreken en hun lichamen ouder werden, schakelden ze over naar chimpanseedressuur. Een originele en unieke act in zijn soort. De chimpansees, ofwel ‘chimps’ (ze mochten geen ‘apen’ genoemd worden, anders kreeg je ruzie), vertoonden verbazingwekkende kunsten. Zoals: fietsen op een tandem en het uitvoeren van leuke en verantwoorde trucs. Ze schitterden zelfs op het prestigieuze Circusfestival in Monaco en kregen contracten bij gerenommeerde circussen, waaronder Circus Barum.

Na het tragische verlies van Valerie trok Henry zich enigszins terug, maar zijn hart bleef altijd bij het circus. Hij was veertien jaar lang verbonden aan het Belgische Circus Barones, waar hij als inspiratiebron diende en advies gaf over dierendressuur. Zelfs op hoge leeftijd presenteerde hij nog met trots zijn geliefde paarden.

Henry was een statige man, uiterst vriendelijk en bescheiden. Zijn persoonlijkheid was anders dan die van zijn vader en broer. Niet trots in de zin van arrogantie, maar vol trots voor zijn vak.

De tekst gaat door onder de foto.

‘Een Mullens is nooit moe of ziek’
Zijn vaders motto was: “een Mullens is nooit moe of ziek.” Henry heeft deze erfenis in ere gehouden. Na een kort ziekbed overleed hij op 19 oktober 2023. Henry bereikte de respectabele leeftijd van 88 jaar, eind oktober zou hij 89 worden. Daarmee verliest de circuswereld een ware legende.

Circusweb wenst de familie – waaronder zijn zus José Strassburger-Mullens – , vrienden en kennissen van Henry Mullens veel sterkte toe.


Op de foto: (van rechts naar links) Brenda Steijvers, Robert Ronday (die ook input voor dit artikel leverde) en naast Robert Ronday: Henry Mullens. Verder op de foto onder andere: de ‘Folco’s’, Stefan Agnessen en Milko Steijvers.