Heeft Circus een Imagoprobleem?

Hoewel circus op vele vlakken populair is zag ik afgelopen week een opmerking over imagoprobleem op Facebook langskomen. Imagoprobleem? Waar zou dat probleem vandaan kunnen komen? 

Herinneringen met een negatieve klank blijven heel veel langer steken dan een herinnering met een positieve klank, bewijzen genoeg te vinden van deze stelling. En dat kan ook wel eens de oorzaak zijn van een vermeend imagoprobleem bij het circus. 

Imagoprobleem 1?
Zo meende ons Kabinet in 2015 dat er een verbod moest komen op de 17 circusdieren die nog in Nederland rondreisden. Echte argumenten hiervoor werden niet gebruikt, mishandeling van circusdieren daar was geen sprake van, of van slecht dierenwelzijn. De ingeschakelde dierenpolitie die wekelijks bij elk circus kwam controleren hoe het met de dieren zat heeft nooit iets van ongerechtigheid kunnen vinden, toch moesten wilde dieren, o.a. olifanten en zebra’s op stel en sprong midden tijdens een productieseizoen verkassen, hetgeen een aantal dode dieren opleverden en 1 return naar het circus, omdat ook hier het leven van het dier bedreigd werd. Het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar wel raar, dat bij circusdieren zo benauwd wordt gedaan terwijl alle dieren die we eten echt ondraaglijk lijden. Negatief imago? Het enige negatieve was wellicht dat de circussen niet gezamenlijk reageerden op de gebeurtenissen, waardoor de tegenstanders het wel erg makkelijk kregen. 

Imagoprobleem 2?
Van de 12 circussen in Nederland was er 1 circus dat veelvuldig in het nieuws kwam in 2015 vanwege belastingproblemen en faillissement. Het was wellicht meegevallen als dit circus ook nog de kerstperiode had kunnen halen, het moment dat ieder circus volop gaat verdienen. Daarbij wordt vergeten dat andere circussen succesvol zijn, zoals Circus Sijm, dat in 2016 zelfs met twee producties rondreisde, of het Magic Circus, dat een steeds beter gewaardeerd programma presenteert als Stadscircus. De grote Duitse circussen in Nederland die prima draaien en er mooi uitzien. Of de successen van de vele kerstcircussen, waar een dikke miljoen bezoekers ieder jaar naar toe gaan. Jaar na jaar… Imagoprobleem???

Jeugdcircussen en academies
Voor zowel de twee circusacademies als de jeugdcircussen is zeer veel belangstelling. Veel kinderen vinden hier een plekje, vooral kinderen die zich niet zo thuis voelen bij teamsporten. En de circusacademies groeien ook, er is voldoende belangstelling voor. 

Circusgezelschappen
Vanuit de circusacademisch komen zeer goed geschoolde circusartiesten. Die oogsten behoorlijk wat successen. Noem Harm en Maartje, Bert en Fred, TENT, Jasmijn en Tobit, Cirque du Platzak om maar een paar op te noemen. Artiesten die toekomst hebben in straatfestivals, eigen circusproducties en in tal van producties die werken met circusacts. 
Maar ook van de circusscholen kun je soms mooie verrassingen tegenkomen.

Afgelopen week was een mooie parade te zien in Hongkong, waarin het Nederlandse Circo di Strada werd gepresenteerd, van Jori Veldhuizen. Vorig jaar ging dit gezelschap ook al naar Bahrein, naar de Formule1. 

 

Imago probleem? Komop zeg! Zowel de tentcircussen, circusgezelschappen, het complete circusonderwijs, alles doet het gewoon prima, 2015 was nu eenmaal een snertjaar, maar dat is wel 3 jaar terug. 

Raad van Cultuur

Zelfs de raad van Cultuur heeft dit jaar voor het eerst 10 x het woord circus laten vallen. Dus ook wat betreft erkenning komt Circus in beeld. 2018 is het het jaar van het circus. Als iedereen nu eens in zijn eigen kring gaat uitleggen dat het prima gaat met circussen, dan moet dat toch als een olievlek gaan verspreiden?