Op Wereldcircusdag, zaterdag 21 april zal circus- en kermisaalmoezenier Bernhard van Welzenes de Gouden Chapiteausleutel ontvangen uit handen van Marcel van den Ende, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen. Van Welzenes wordt geprezen voor zijn bijdrage aan de circussector in Nederland. Hij zorgt al verschillende decennia voor verbinding en dialoog binnen het circuslandschap en geldt als ambassadeur voor het Nederlandse circus.

Bernhard Welzenes, hier op bezoek bij Circus Renz Berlin, foto: Gera de Leeuw

De uitreiking vindt plaats bij Circus Freiwald in Drunen op zaterdag 21 april tijdens de voorstelling van  17 uur in aanwezigheid van publiek en VNCO-bestuursleden. Circus Freiwald geeft voorstellingen in Drunen op het Oranjeveld van 19 tot en met 22 april. Aalmoezenier van Welzenes heeft een speciale connectie met Circus Freiwald, elk jaar verzorgt hij op 25 december de Kerst mis in de tenten van het kerstcircus van de familie Freiwald in Nijmegen.

NapPas

De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen reikt jaarlijks de Gouden Chapiteausleutel uit aan een persoon, gemeente of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor het circus in Nederland.

Wereld Circus Dag, dat plaatsvindt elke derde zaterdag van april, wordt gevierd bij circussen en circusscholen over heel de wereld. De jaarlijkse circusdag is dit jaar toe aan de negende editie en is een initiatief van de World Circus Federation, onder voorzitterschap van H.S.H. Prinses Stéphanie van Monaco. Meer info over Wereld Circus Dag op www.circusfederation.org.

Bovendien krijgt Wereld Circus Dag dit jaar een extra feestelijk tintje: het circus viert namelijk dit jaar de 250e verjaardag van de cultuurvorm. Het is exact 250 jaar geleden dat in London oud-legerofficier Philip Astley paardrijkunsten combineerde met acrobatiek en humor in een cirkelvormig openluchttheater.    

 

De VNCO is de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen. Als branchevereniging behartigt ze de belangen van Nederlandse circussen, van reizende circussen tot circussen in het theater, zowel klassiek als modern, met en zonder dieren. Bij de VNCO zijn 11 circusproducenten aangesloten. Meer info treft u op www.vnco.info