De Nederlandse overheid heeft versoepelingen aangekondigd, maar is dit een zegen of een last voor het circus. Het is fijn dat er geen limiet is aan het aantal bezoekers, maar de pret wordt gelijk de kop in gedrukt omdat de bezoekers wel een afstand van 1,5 meter moeten aanhouden.

De twee in het oog springende regels van de Nederlandse overheid;

  1. Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  2. De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Deze uitzondering geldt ook voor artiesten onderling, maar niet voor het publiek onderling!

Het goede nieuws is natuurlijk wel dat er, onder voorwaarden, weer evenementen gehouden mogen worden. In principe vanaf 1 juli maar met vergunning aanvragen en voorbereiding, zal het toch tot half augustus duren voordat er weer tentjes als paddenstoelen uit de grond verreizen. Fantastisch dat Circussen en circusartiesten weer aan het werk kunnen en hun kunsten weer in het circus kunnen vertonen aan een breder publiek. Zij moesten lang wachten, afgelopen tijd was heel erg moeilijk. De gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector zijn groot. Nu kunnen meer mensen genieten van prachtige voorstellingen. Want spelen voor publiek is toch het mooiste wat er is.

De berichten zijn allemaal heel hoop gevend, maar de werkelijkheid is helaas heel veel minder rooskleurig. Is het voor circussen mogelijk om een voorstelling te organiseren met 1,5 meter tussen de bezoekers? Gelukkig worden kinderen tot 12 jaar niet meegerekend in de 1,5 meter maatregel, een volle tent met kinderen kan in ieder geval wel. Maar ook dat heeft consequenties, op elke 12 kinderen moet minimaal 1 volwassen begeleider volgens de meeste Algemene Plaatselijke Verordeningen. En circus is een echt familie uitje, daar stuur je normaal gesproken je kinderen niet alleen naar toe. Bovendien willen de meeste ouders hun kinderen niet alleen achter laten en gezellig mee naar de wereld van het klatergoud.

Kerst en wintercircus

Is het mogelijk voor organisatoren om een financieel rendabel Kerst en of Wintercircus  te organiseren? Met name de programma’s van de meeste kerst en of wintercircussen zijn dure producties, met een derde of halve bezetting wordt het moeilijk een rendabel evenement te maken. Tenzij de regering na het zomerreces besluit de 1,5 met regel te schrappen binnen de evenementenbranche.

Natuurlijk zijn er een aantal voorbeelden te bedenken om weer aan de slag kunnen. Denk aan een grotere tent, met meer ruimte om aan het “normale” of benodigde aantal bezoekers te komen of een grote hal in plaats van een tent. Maar of de authentieke sfeer dan gewaarborgd blijft is de vraag.

Maar voor een groot aantal producties is het gewoon weg niet haalbaar. Niet met de huidige maatregelen.

Wat gaat er na 1 september gebeuren?

Voor de meeste circussen is het belangrijk om juist te weten wanneer die 1,5 meter regel vervalt. Want dan kunnen we terug naar de tijden van voor de coronacrisis. De meeste producenten met een dure productie, zullen dat echt nog afwachten of op voorhand besluiten dit jaar over te slaan. Voor een goedkopere productie is de overweging minder risicovol.

Positieve reacties.

Gelukkig horen we vanuit de Nederlandse circuswereld ook al positieve reacties op de versoepelde maatregelen, het Magic circus, circus Fantasia, circus Salto en Kerstcircus Etten-Leur laten zich op de sociale media al positief uit en zien weer licht aan het eind van de tunnel.