27 juni 2022

Gents Wintercircus opnieuw tot leven gebracht, komt het zien!

Het circus nabij de Lammerstraat. Foto genomen voor de brand van 1920. bron: Wikipedia

GENT – Nog t/m 30 oktober 2022 kan je op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur, de gratis expo “Wat een Cirk!” bezoeken in het voormalige Wintercircus van Gent. Tijdens de Gentse Feesten is de expo bovendien elke dag open.

Na een 25 jaar leegstand opent voormalige Wintercircus in Gent opnieuw de deuren. Voor veel Gentenaars een verborgen geheim, ingekapseld achter de hoge straatgevels. Na het Nieuw Circus en garage Mahy, zal het Wintercircus zich in 2023 tonen aan de Gentenaar als een veelzijdige ontmoetingsplaats van technologie en entertainment. Met horeca, een concertzaal, technologische snufjes … Alles erop en eraan.

Het Wintercircus, ook Nieuw Circus of garage-Mahy genoemd, is een voormalig wintercircus en hippodroom, in 2017-2023 omgebouwd tot ontmoetingsplek met kantoren, horeca en rockzaal, gelegen in de Belgische stad Gent. Het wordt begrensd door de Lammerstraat, Platteberg en Korianderstraat.

Geschiedenis
Eerste circusgebouw (-1920) werd opgericht in 1894 in opdracht van de Cercle Equestre Gantois, naar plannen van architect Emile De Weerdt. Het wintercircus kwam op het terrein van de vroegere katoenfabriek van den Kerckhove die in 1878 was afgebrand.

Deze evenementenhal was de opvolger en tot 1914 de grote concurrent van het houten circus De Drie Sleutels of de Hippodroom dat in 1879 werd gebouwd in de Sint-Amandstraat. Het zorgde voor een harde concurrentiestrijd, maar had tot gevolg dat de meest vermaarde attracties naar Gent afzakten. Vandaar dat men ook sprak van de ouden en nieuwen cirk.

Deze eerste versie van gebouw had 41 loges en 4 grotere VIP-loges. De gegoede burgerij ging binnen langs de Sint-Pietersnieuwstraat en het gewone volk langs de Lammerstraat. In 1920 werd het verwoest door een brand; enkel de voorgevel bleef behouden.

Het tweede circusgebouw (1923-1944)
In 1923 werd het naar het ontwerp van architect Jules Pascal Ledoux opnieuw opgebouwd en bood plaats aan 3.400 personen. Het wintercircus werd niet alleen gebruikt als circus maar ook voor revues, variétéprogramma’s en filmvoorstellingen. Na de voltooiing van het tweede gebouw was de toegang – voor iedereen – aan de Lammerstraat. Na de laatste circusvoorstelling (1944) sloot de Nouveau Cirque definitief zijn deuren.

Garage Mahy
Vanaf 1947 werd de ruimte gebruikt als garage door de familie Mahy. De nog bestaande voorgevel aan de Lammerstraat dateert van 1958, met op het gelijkvloers de toenmalige ingang tot de autoshowroom en daarboven een woongelegenheid.

Oldtimercollectie
In 1978 werd deze garage gesloten, en gebruikte de familie Mahy het circus nog tot kort voor 2000 als parkeergarage voor haar ruime collectie oldtimers, waar ze in België bekend voor was. Een deel van de collectie werd later overgebracht naar Autoworld in Brussel, een ander deel naar het museum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut.

Leegstand en media
In Vlaanderen werd de zaal bekend tijdens het programma Man Bijt Hond. Binnen het circus deed Woestijnvis opnamen waarbij een enorm grote stoelendans werd georganiseerd. In 2009 werd de locatie gebruikt voor de fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren.

Wintercircus Gent – Betonneren nieuwe funderingsplaat onder middenpiste (07/09/2018)
Ontmoetingsplek met kantoren, horeca en rockzaal
Het circus heeft een nieuwe bestemming gekregen binnen het gebied van De Waalse Krook, waar nu reeds de nieuwe bibliotheek de Krook werd gerealiseerd. Tegen 2022 wordt het Wintercircus een nieuwe Gentse ontmoetingsplek. Rond het middenplein komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Eronder een rockzaal voor 500 muziekliefhebbers. De vroegere scène wordt omgevormd tot auditorium en in de voormalige paardenstallen zal er vergaderd kunnen worden. De terrasbar biedt een mooi uitzicht op de Gentse skyline. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien.

Verbouwing (2017-2023)
De renovatie van het Wintercircus werd in eerste fase toegewezen aan Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill. Volgens de oorspronkelijk planning zouden de werken starten in 2016 en in 2018 moeten beëindigd zijn. Intussen is de opdracht voor het uitvoeringsdossier toegekend aan architectenbureaus Baro en Sumproject en het studiebureau VK Engineering. De eerste fase van de uitvoering werd toegekend aan de THV Furnibo-Persyn, startte in mei 2017 en is intussen afgerond. De werken voor de 2e fase startten in de tweede helft van 2019 en werden wederom toegewezen aan Furnibo. Het einde van de volledige werken wordt voorzien tegen 2022. Daarna volgen nog de inrichtingswerken voor de diverse functies.

Elementen behouden
Bij de renovatie werd het historisch karakter in belangrijke mate behouden. Zo werden in de oude paardenstallen de gietijzeren kolommen bewaard, en ook de oude, stenen drinkbakken. De oude olifantenhelling werd eveneens behouden. Daarnaast werden de hellingen bewaard die Mahy toevoegde in het gebouw om met wagens vanaf de middenpiste tot op de 4e verdieping te kunnen rijden (behalve tussen 3e en 4e verdieping). Tevens zal er bij inrichting van het toekomstige café gebruik gemaakt worden van de historische rijplaten die in de smeerputten van de garage aanwezig waren.

Een huzarenstuk was ook de opfrissing en versteviging van de bestaande koepel. Hiervan is de staalstructuur behouden, maar werd de beplating vernieuwd i.f.v. draagkracht, isolatie en akoestiek.

Gratis expositie

In het gebouw is nu een tijdelijke expositie die in de weekenden te bezoeken is en ook tijdens de Gentse feesten. Wintercircus, Sint-Pietersnieuwstraat 11, 9000 Gent

Tot 30 oktober zijn de openingstijden vrijdag, zaterdag, zondag van 10.00 – 17.00. Tijdens de Gentse Feesten zijn we elke dag open van 10.00 – 17.00. De expo is rolstoeltoegankelijk.

Bezoek je graag het gebouw met gids? Sogent werkt voor deze expo samen met de gidsenvereniging Gentse Gidsen. Via deze link kan je een rondleiding met gids boeken tijdens de openingsuren van de tentoonstelling. Tijdens de Gentse Feesten kan je dagelijks tussen 10u30 en 12u30 individueel aansluiten bij een rondleiding. Voor meer info en reservatie kan je hier terecht.

 

Meer weten, bekijk ook de mooie plaatjes van dit gebouw op deze link

In samenwerking met: Huis van Alijn, Michel Mahy, Furnibo, Baro Architectuur, SUM Project, VK Engineering en de Dienst stadsarcheologie Stad Gent. Informatie met dank aan Wikipedia.