AMSTERDAM – Het vermoeden is dat velen even een zucht slaken, bij de herinnering aan hun eigen leuke tijd bij Circus Elleboog. Dat is verleden tijd. De spullen zijn allemaal verkocht via een veilinghuis, verspreid over het hele land terecht gekomen bij vooral collega-jeugdcircussen. Kinderen in Amsterdam die nu willen leren jongleren of draadlopen, kunnen filmpjes kijken en zo zien hoe je een diabolo hanteert. De gemeente houdt hier nog een website voor in stand via www.elleboog.nl. 

Archieffoto’s Circus Elleboog

NapPas

Wat jaren geleden nog een bloeiende club was is en overal in Amsterdam zorgde voor sociaal circus, circuslessen op school of circus in de wijk, met 10.000 en meer leerlingen per jaar, dat is allemaal slechts een herinnering. Heel veel Amsterdamse kinderen hebben gebruik gemaakt van het circus, ooit opgericht vlak na de oorlog om Amsterdamse kinderen wat afleiding te bieden na de oorlogsjaren. Elleboog had een naam hoog te houden. Een naam afgeleid van het Zwitserse circus Knie, dat wel. Er zijn een aantal Elleboog leerlingen heel ver gekomen, te zien aan bijvoorbeeld Zinzi, TENT, Benjamin Kuitenbrouwer en zo zijn er nog veel meer te noemen.

Nu zijn er in Amsterdam nog andere alternatieven, zoals Circus Olympia, de Circusclub en als je het wat hogerop zoekt kun je terecht bij Circuswerkplaats Boost. Dus de Amsterdamse jeugd is nog niet helemaal verstoken van circuslessen. Maar het is uiteindelijk wel een verarming van het cultureel aanbod aan kinderen in onze hoofdstad. Vaak kinderen die zich niet zo thuis voelen bij de traditionele sporten en hier een alternatief vinden.
Je kunt er veel van zeggen, laten we het simpel houden:

Amsterdam heeft het (niet meer…)