Ruim 20 personen waren aanwezig bij de Circusvriendenkring Noord, tot zelfs uit Amsterdam aan toe. Na het openingspraatje van Arnold Balk informeerde Simon Visser ons over zijn vele circusbezoeken en gaf informatie over de aankomende Kerst- en Wintercircussen.

foto Circus Mariska gevonden op flickr, maker onbekend. Tekst Arnold Balk.

NapPas

Wij bekeken Dvd’s over het afscheid van  Gert Siemoneit Barum, het einde van Circus Louis Knie en zijn nieuwe start, en de overtocht met de boot van Dannebrog naar Zweden waar het verder speelde als Circus Skratt.

Onze gast Sipke Schilt was van jongs af aan in het circus geïnteresseerd hetgeen hem via Boltini en Krone eind 1975 tot begin 80’er jaren bij Rob en Piet Ritman bracht. Hij spendeerde hier met zijn latere echtgenote al hun vrije tijd, maar bleef zijn beroep bij de Leeuwarder Papier Fabriek trouw. Bij de circussen Mariska en Mikkenie assisteerde hij voornamelijk als technische man en chauffeur. Hier beleefde hij volgens zeggen de tijd van zijn leven en wist ons hierover boeiend te vertellen. Het ging zover dat zijn dochters de namen Helena (Mdm. van Bever, wens van zijn echtgenote) en Mariska kregen.

Op een gegeven moment werd hij tot havenmeester in Joure benoemd en raakte het circus op de achtergrond. Na zijn pensioen in 2012 pakte hij de modelbouw van circus- en kermismodellen op waarvan hij ons ook enige resultaten toonde zoals o.a. houten wagens van Krone en Pinder. Maar ook een spiegeltent met dansorgel waar hij momenteel de laatste hand aan legt. Opmerkelijk hierbij is dat hij voornamelijk houten sigarenkistjes, er liggen nog 600 op zolder, en stokjes van afgestoken vuurpijlen gebruikt!

In de pauze was er ruim tijd om met elkaar te praten en te smullen van de snert en gehaktballen uit de Saranti keuken van Hans van der Wal.

Guus Postma en Arnold Balk

 

 

Commentaar via Facebook
531 totaal aantal bezoekers 1 bezoekers vandaag