Finestra_Aperta_1b

In 2018 is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad en in dit kader worden heel veel evenementen georganiseerd die wellicht internationaal de liefhebbers van kunst en cultuur naar Friesland zullen gaan trekken. Circus hoort natuurlijk ook bij die cultuur en dat begrijpen ze in Leeuwarden heel goed. Zo wordt er al tijden gewerkt met de leerlingen van de basisschool om circuskunsten aan te leren, naast dans en andere vormen van expressie. En in Drachten wordt Finestra Aperta gerealiseerd. 

Finestra Aperta (Open venster) is een spectaculaire, moderne muziek- en circustheater voorstelling die door Blau Hynder en Boost Producties in samenwerking met co-producent Schouwburg De Lawei speciaal is ontwikkeld voor Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. 

Een zinderende voorstelling waarin muziek- en circustheater elkaar ontmoeten. Dit gebeurt op het Gaastereiland nabij Drachten. Op een plek waar land en water samenkomen, in de grootste bamboedome ooit gebouwd in Europa, vertelt Finestra Aperta over de zoektocht naar balans. Middelpunt in dit universum is de mobile, een wonderlijk object dat zich traag door de ruimte wentelt. Fascinerende karakters klimmen over touwen, kooien en dwarsbalken. Ze zweven door het luchtruim en tarten de zwaartekracht, geleid door een onvoorspelbare kracht: de muziek. Grooves, beats, accordeonklanken. Soms loom, soms opzwepend. Soms in harmonie, soms chaotisch. Een internationaal gezelschap van vijf acrobaten en vijf muzikanten zoeken samen met het publiek naar evenwicht, houvast. Maar zodra alles in balans lijkt, is er altijd wel iemand die wankelt…

Finestra Aperta gaat over het aftasten van de grens van wat mogelijk is, over het verleggen van grenzen, over het mysterie van het bestaan. De première is zaterdag 2 juni 2018 en de voorstelling speelt de hele maand juni. De bamboedome biedt per keer plaats aan zo’n 350 bezoekers. Speeldata en kaartverkoop Schouwburg De Lawei

SPEELDATA & KAARTEN

 DE DOME EN DE MOBILE

bamboe circus dome

In de enorme dome staat de mobile, die vraagt om nauwkeurig op elkaar afgestemde acties. Om samenhang, synchronie, schakeling, verandering, durf, het trotseren van gevaar. De vijf luchtwerkers en acrobaten gaan een beheerst, doelgericht, snel, razendsnel en muzikaal samenspel met elkaar aan. Zij bewegen zich in de mobile voort als een soort dieren; klimmend, op elkaar staand, hangend aan de handen en voeten, zwaaiend van hand naar hand, balancerend op de horizontale liggers. Zij houden niet alleen de omvangrijke mobile, maar vooral ook elkaar in balans. 

 

 

Finestra Aperta, het geopende venster, is een hedendaags muziekcircustheater waarin acrobaten, muzikanten en publiek op zoek gaan naar ons samen. Leven kan alleen samen, in een Mienskip. De dynamiek zit in het steeds weer zoeken naar balans.