Het grootste hedendaagse circusfestival van Nederland met meer dan 100 voorstellingen naar Tilburg

Open monden, samengeknepen billen en gesperde ogen. Van 13 tot en met 22 oktober 2023 strijkt Festival Circolo neer in Tilburg voor ontroering, waaghalzerij en grensverleggende performances. Op het grootste hedendaags circusfestival van Nederland zijn tien dagen lang meer dan 100 voorstellingen te zien op het snijvlak van theater, dans, performance art en acrobatiek. Het programma en de kaartverkoop voor Festival Circolo 2023 zijn nu live.  

Na de succesvolle verhuizing naar het Spoorpark in 2022, met een groot aantal uitverkochte shows, slaat Festival Circolo van 13 t/m 22 oktober wederom haar tenten op in het groene stadshart van Tilburg. Bezoekers kunnen meer dan 100 voorstellingen ontdekken in circustenten in het Spoorpark Tilburg en zalen van satellietlocaties Schouwburg en Concertzaal Tilburg, Hall of Fame en Theater De Nieuwe Vorst.

De rode draad in het programma van Festival Circolo is dit jaar ‘samen’. Festival Circolo gelooft in een wereld waar samen zoveel meer is dan alleen. Een plek waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Mensen elkaar opvangen als ze vallen en hoger komen als ze elkaar een handje helpen. Die wereld bestaat: de circuswereld. Festival Circolo wil meer dan ooit een plek bieden waar mensen samenkomen om hun verschillen te vieren en verhalen te delen waar iedereen zich in mag herkennen. Bovendien zet het festival zich in voor het bevorderen van toegankelijkheid voor mensen in armoede en met beperkingen, evenals het bestrijden van eenzaamheid.

Festival Circolo presenteert met trots een breed scala aan performances en events die gemeenschapszin omarmen. Van queer nights tot een collectief van handlopers. Een greep uit het programma van Festival Circolo 2023:

Yé – Circus Baobab
| Een vurig betoog over water door 13 West-Afrikaanse acrobaten |
Circus Baobab combineert op meesterlijke wijze traditie en moderniteit in een explosieve circuservaring. In  onderzoekt een groep van 13 talentvolle dansers en acrobaten uit West-Afrika met jeugdige bravoure grote hedendaagse thema’s als de opwarming van de aarde, vervuiling en macht over een zeldzame bron: water.

Dit alles verpakken ze in een unieke voorstelling die bijna uit haar voegen barst van de overtuiging, energie en humor. Verwacht gigantische menselijke piramides, hand-op-hand acrobatiek en mensen die 7 meter de lucht in gegooid worden.

Low Cost Paradise – Cirque Pardi!
| Stap in het kleurrijke paradijs der waanzin |
Welkom in het paradijs van de vergeten mensen. In het ware walhalla is geen ruimte voor imperfectie. Daarom bouwt circusgezelschap Pardi! haar eigen utopie waar de logica van gekte en de schoonheid van lelijkheid gevierd wordt. Iedereen is uitgenodigd in dit Low Cost Paradise om te proeven aan een nieuwe werkelijkheid.

Onder de nok van een grote circustent bouwt dit collectief van acrobaten, dansers en livemuzikanten een meeslepende draaikolk die alles in beweging zet, maar vooral je lachspieren. Kleurrijke figuren vliegen door de lucht, balanceren op wielrenfietsen, raken verwikkeld in spontane feestjes, toveren en schieten confettikanonnen af.

Le Complexe de l’Autruche – Collectif d’Equilibristes
| Tien handstand-artiesten draaien de wereld op z’n kop |
Tien acrobaten delen dezelfde verslaving: rondlopen op handen. In Le Complexe de l’Autruche (het struisvogelcomplex) steekt het gezelschap niet haar hoofd in de aarde, maar draait haar juist ondersteboven. De acrobaten die voor een groot gedeelte van de voorstelling op de kop doorbrengen, bieden zo een nieuw perspectief op de wereld. In hypnotiserende groepschoreografieën, vooruitstrevende bedenksels en droogkomische situaties rijgt Collectif d’Equilibristes een voorstelling aan elkaar waar outsiders gevierd worden en de kracht van het collectief tastbaar wordt.

Queer x Party x All Out Show
| All-inclusive tot in de late uurtjes |
Na de uitverkochte editie van 2022 keert de langverwachte Queer Night terug naar Festival Circolo. Het hooggeëerd publiek wordt getrakteerd op een all-inclusive happening met een proeverij aan performances om je vingers bij af te likken. Van hilarische striptease-acts tot dragperformances en spectaculaire shows die sensueel tegen de randjes aanschuren. Daarna gaat het feest door tot in de late uurtjes en mag iedereen hun moves over de dansvloer uitschudden. Treed binnen in een duizelingwekkend universum waar alles vloeibaar is, de confetti rijkelijk knalt en glamour geen grenzen kent.

Programma en kaartverkoop
Voor meer informatie over het programma verwijzen we graag door naar de website. Er is per voorstelling een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De kaartverkoop is nu van start via deze website.