7 maart 2023

Festival Circolo heeft een nieuwe artistiek leider

Lucho Smit wordt per 1 april 2023 de nieuwe artistiek leider van Festival Circolo, het grootste festival voor hedendaags circus in Nederland. Daarmee neemt hij het stokje over van Wendy Moonen, die sinds 2012 artistiek leider was en het festival heeft uitgebouwd tot een internationaal gewaardeerd evenement. Festival Circolo is ervan overtuigd dat Smit de juiste persoon is om deze lijn door te zetten en is erg enthousiast over zijn visie op de toekomst van het festival.

De veertigjarige Smit is zelf een ervaren circusmaker en heeft de afgelopen decennia zijn sporen verdiend in de circuswereld. Smit: “Circus maakt al meer dan dertig jaar deel uit van mijn leven. Het is voor mij een grote eer en uitdaging om de rol van artistiek leider van Festival Circolo op me te nemen. Ik zie kansen om het festival nog sterker te positioneren in het Nederlandse en internationale podiumkunstenveld. Daarnaast wil ik me inzetten voor een intensievere interactie tussen circusmakers en publiek en voor maatschappelijk relevante circusprojecten. Kunst en circus moeten in mijn ogen bijdragen aan de versterking van de samenhang in de samenleving.”

Lucho en Festival Circolo zijn geen vreemden voor elkaar. In 2010 was zijn voorstelling Risque Zér0 van Galapiat Cirque de grote hit van Festival Circolo. In 2021 was hij er opnieuw te zien met zijn geprezen solovoorstelling L’âne & la Carotte. Daarnaast heeft Smit lezingen gegeven en deelgenomen aan debatten tijdens eerdere Circolo-edities.

Lucho wordt regelmatig gevraagd als regisseur en/of artistiek adviseur door circusgezelschappen en circusopleidingen over de hele wereld. Hij is ook lid van de internationale vakjury van CircusNext, het Europees talentenprogramma op het gebied van circus. Met al deze ervaring en kennis op zak is Festival Circolo ervan overtuigd dat Lucho een waardevolle toevoeging is voor het team en een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van het festival.