Elleboog terug van (helemaal nooit) weggeweest

AMSTERDAM – Het is zo’n twee jaar geleden dat er een schokgolf ging door de wereld van de jeugdcircussen. Een van de oudste circussen, Elleboog, moest ermee stoppen. De gemeente Amsterdam trok rigoureus een streep door alle subsidies. Circusweb kwam het het artikel Elleboog gaat echt verdwijnen. En kijk dan anno februari 2017: Elleboog: terug van (nooit helemaal) weggeweest! Begin maart worden de plannen voorgelegd aan de gemeente. Wordt Elleboog met alle plannen opnieuw een voorbeeld van hoe je succesvol een jeugdcircus kan runnen? 

Circus Elleboog start weer met circuslessen! Hoe fijn is dat om te lezen via Facebook. Circusweb nam direct contact op met Elleboog en kreeg antwoord op een aantal vragen.

Wat heeft het voor gevolgen gehad voor Elleboog dat al deze subsidies zijn doorgevoerd.

“Feitelijk heeft de Gemeente Amsterdam besloten om in totaal 25 miljoen te besparen op subsidies. Daaronder viel Elleboog en er moest in rap tempo worden afgebouwd. Je kunt je voorstellen dat afbouwen sympathiek klinkt, maar wanneer je vaste lasten 1000 euro per maand zijn, dan kun je in de eerste maand dat je 600 krijgt al geen boodschappen meer doen. Zo werkte dat ook binnen Elleboog: er was een heel groot eigen pand en een serieus team met professionele medewerkers. Van dat alles hebben we in 2016 afscheid moeten nemen”.

Zijn er veel mensen ontslagen en hebben jullie locaties moeten verlaten. 

“Alle mensen zijn ontslagen en het pand aan de Laan van Spartaan moest inderdaad worden verlaten. Ook moest er veel van ons materiaal verkocht worden omdat we er geen plek voor hadden of omdat het niet kon worden meegenomen. Heel erg verdrietig, maar een direct gevolg van de financiële situatie. Er zijn genoeg voorbeelden van organisaties die vanuit de as moesten herrijzen. Laten we eerlijk zijn: soms is het heel goed om even opnieuw (en creatief) te moeten heroverwegen. Maar voor de betrokkenen is dat hoe dan ook heel erg moeilijk.
We hebben een heel bescheiden ruimte gehuurd op industrieterrein West. Daar kunnen we geen circuslessen geven, maar wel is er een veilige opslag voor de materialen en daar is ook onze kantoorruimte nu gevestigd. Voor het geven van lessen zijn nu alvast een samenwerking aangegaan met het Bijlmerparktheater (Zuid-Oost) en de Rosa Boekdrukkersschool (West). We hopen dit aantal uit te breiden en zijn ook al in gesprek met een aantal BSO’s en scholen voor interne cursussen”.

Hoe groot is Elleboog nu, hoeveel docenten, hoeveel leerlingen, hoeveel locaties? 

“Elleboog is qua historie en missie nog altijd even groot, maar de organisatie is heel klein en wendbaar geworden. We besturen de stichting met 2 personen en hebben ondersteuning van een fulltime office-manager en een externe adviseur. Het aantal leerlingen is nog onbekend, maar we hopen dit jaar weer op een paar honderd vaste leerlingen. Vooralsnog op 2 locaties, maar we gaan dit zo snel als de vraag dat mogelijk maakt uitbreiden. Natuurlijk hopen we ook nog honderden kinderen te bereiken met ons nieuwe talentenfestival en de lessen op scholen in de stad”.

Hoe ziet de toekomst er nu uit?

“Heel rooskleurig hopen we :) We zijn in zeer goed overleg met de gemeente over onze toekomstplannen. Dit zijn zoals je waarschijnlijk begrijpt best uitdagend omdat we in 2018 niet meer kunnen rekenen op structurele subsidie. Mogelijk blijft er wel ondersteuning voor een aantal activiteiten, maar daarop kan een organisatie niet draaien. Daarom hebben we plannen om o.a. een prachtig online platform te lanceren met honderden digitale introductie-cursussen. Kinderen kunnen dan thuis kennismaken en een truc oefenen, om vervolgens aansluiting te vinden bij Circus Elleboog of andere creatieve aanbieders. We proberen zoveel mogelijk kennis en kunde aan te trekken in de vorm van oude medewerkers en oud docenten. Begin maart worden de definitieve plannen voorgelegd aan de gemeente en dan is het afwachten wat ze zullen besluiten. Ondertussen gaan we door met het geven van de reguliere lessen en zijn we in voorbereiding op het talentenfestival”.

En wat kunnen jullie over het festival zeggen:

Stel je voor: een prachtig weekend in de zomer, op het terrein van het Bijlmerparktheater. Honderden kinderen kunnen kennismaken met allerlei workshops. Er is muziek, je ziet overal acts en we sluiten het weekend af met een spectaculaire show. Het is natuurlijk moeilijk om circus te begrijpen op papier: je moet het immers beleven. Daarom willen we dit festival organiseren, om kinderen te laten ontdekken waar hun (verborgen) talenten liggen en ze hiervan optimaal laten genieten. Onze nieuwe slogan is “Kijk eens wat ik kan!”. We hopen kinderen dat gevoel mee te geven als ze trots zijn op hun circuskunsten.