Op 11 april werd de eerste eindpresentatie gegeven voor Circus Adje voor de groepen 5/6 van de basisscholen in Leeuwarden. Dit feest werd georganiseerd omdat Leeuwarden in 2018 is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad. De presentatie vond plaats in het stadion van Cambuur. 

Tekst Arnold Balk foto’s Kunstkade facebook

NapPas

Van 9.30-13.30 een spektakel georganiseerd door Kunstkade in samenwerking met de FC Cambuur, waar voor de kinderen heel wat te beleven viel en het Circus een grote rol in speelde.
In het kader van Leeuwarden- Fryslân 2018 loopt er in Leeuwarden en omgeving sinds half september 2017 het schoolproject ‘Adje’. Het thema van dit project is ‘Laat zien wat je kunt’. De basisschoolkinderen werden in aanraking gebracht met verschillende vormen van vooral bewegingskunst als muziek maken, dansen, zang, acrobatiek e.d. De bedoeling hiervan was dat de schoolkinderen klassikaal met deels professionele begeleiding een act instudeerden welke zij aan ouders en medeleerlingen konden laten zien. En vandaag voor het eerst in het openbaar mochten vertoonden, “Adje in beweging”.

Op de velden van het Cambuur complex stonden drie circustenten opgesteld van Circus SALTO waarin 900 kinderen van groep 5/6 in groepen verdeeld optraden of naar de acts keken. In twee tenten zes shows door groepen leerlingen en in de derde verzorgde Circus SALTO drie korte voorstellingen met acts uit haar komende seizoenprogramma. Naast directeur Sander Balk met o.a. zijn buikspreekvogel Charlie zagen wij Stepan als goochelaar en met zijn stoelenbalans en uit Amerika aan de trapeze Miss Laura.

Op de velden konden de kinderen zich ’s morgens tussen de bedrijven door vermaken met doorzichtige ballen waarin zij liepen en een balspel met twee reusachtig grote ballen. Onder de tribunes van het stadion verzorgde jeugdcircus Saranti circusworkshops.

Ballen speelden ’s middags ook een grote rol bij het eindgebeuren op het hoofdveld van de FC Cambuur met meer dan 900 kinderen en ouders op de tribune. Cambuurspelers welke enthousiast aangemoedigd een wedstrijdje bal hoog houden deden even later gevolgd door een aantal scholieren.

Filmpje Heleen van den Broek Facebook

The Company with Balls liet een straattheateract zien waarin twee dames op grote ballen van meer dan 2 meter doorsnee liepen en even later werden vergezeld door twee grote bewegende mannenfiguren waarmee zij op vrolijke muziek verschillende dansjes deden. Tot slot een jeugdorkest gevormd door 60 scholieren dat het Adje-lied speelde waarbij de toeschouwers mee zongen. Dit alles gepresenteerd door burgemeester Adje.