6 september 2018

Efteling ontdekt steeds meer de charme van circus

Portret-vincent

Vincent Michels, mede-oprichter van Corpus Acrobatics

KAATSHEUVEL – Steeds meer theaterproducties flirten met circus als podiumkunst. Denk bijvoorbeeld aan Scapinoballet met ballet, pop en circus, Panama Pictures, met dans en circus, Finestra Aperta met muziek en circus, om maar een greep te noemen. Het lijkt erop dat de Efteling de laatste jaren meegaat in die trend. Circus is weer hot, sinds kort ook officieel erkend als kunstvorm.

 

Vincent Michels van Corpus Acrobatics is er maar wat trots op, want er wordt hier gerekend op de expertise en zijn acrobatiek partner Marley Eltz. In de functies van acrobatiek, circus en circustheater makers. Geen wonder, ze zijn al meer dan 25 jaar kind aan huis bij de Efteling. 

Momenteel zijn er twee producties van de Efteling die in het nieuws zijn. Eerst op 15 september gaat de nieuwe productie Caro in premiere. Vincent: “Dit is een circus, dans en theatershow met zang, dans en met twee topacrobaten. Corpus trainde ook een aantal dansers voor acrobatische onderdelen in de show. Daarnaast gaat de musical Sprookjessprokkelaar voor het eerst buiten de Efteling op tournee in theaters door Nederland. Ook hierin zitten enkele acts met acrobatiek, contortie , luchtacrobatiek, dans en muziek, waar wij met 2 acrobaten uit eigen Corpus scholing (slangenmeisje en handstand acrobatiek ) betrokken zijn”.

Portret-marley

Marley Eltz, mede-oprichter van Corpus Acrobatics

Vincent: “Eigenlijk ben ik in de Efteling begonnen met mijn carriere, in de jaren 90 ben ik daar met mijn partner Marley Eltz gestart met duo acrobatiek en clownsacts. Na het eerste half jaar is Corpus gevraagd voor verschillende optredens in de Winter Efteling, dat ieder jaar open is van november tot en met januari. Dat hebben we zo’n 10 jaar achter elkaar gedaan. Bij de laatste voorstelling werkten we met afgestudeerde leerlingen van zowel Codarts als ACaPA en Corpus talenten opleiding, die een act van ons uitvoerden. Bij zo’n musical of theaterproductie komt heel wat creativiteit te pas. Het is niet alleen de acrobatiek, maar bedenken bij welke scenes welke disciplines passen. Die input geef ik samen met Marley”, zegt hij trots. 

Dans en acrobatiek geïntegreerd 

Bij Caro werken twee Franse acrobaten Cesar Andrade en Melanie Nunes o.a. met Cyr Wheel, die eerder 6 jaar gewerkt hebben bij Cirque du Soleil (Al you need is love), maar die ook al een paar voorstellingen hebben gedaan met Corpus Acrobatics.  Vincent: “Zij zijn nu via ons in deze voorstelling gekomen. Het is een combinatie van dans, muziek en circus. Dit keer zijn er heel veel dansers in de show, meer dan acrobaten, Corpus Acrobatics is daarbij verantwoordelijk voor acrobatiek. Om de dans wat meer te integreren met circus hebben we een aantal dansers getraind zodat de acts wat meer in elkaar gevlochten zijn”. 
En het blijft hopelijk niet bij deze twee shows. Vincent: “De Efteling willen meer shows gaan neerzetten, waarbij het accent ligt op visueel spektakel, waar circus een groot onderdeel van is, vanwege het internationaal publiek. Caro is de eerste show die naar verwachting de komende 2 jaar in het Efteling theater te zien is. Voorstellingen zonder taal die voor iedereen te begrijpen zijn van hoge kwaliteit. Ook qua zang, dit wordt gedaan door grote musicalsterren zoals Ton Peeters (Kleine Zeemeermin, Talita Angwarmasse (On your Feet) en Marcel Visscher (bij tal van musicals als zanger/danser)”. Vincent Michels noemt Caro een hele grote show, die volgende week de premiere beleeft.  

Vincent: “Ook aan de sprookjessprokkelaar heeft Corpus Acrobatics een bijdrage geleverd, maar dan voornamelijk gericht op een kleinere bezetting qua acrobatiek met Nick van der Heyden en Li Ling Kassing”.
Deze nieuwe familiemusical is gebaseerd op het succesvolle boek De Sprookjessprokkelaar van Paul van Loon, Prinses Laurentien van Oranje en de Efteling, waar inmiddels ruim 18.000 exemplaren van verkocht zijn. “Nick en Li Ling spelen in de hele show 2 of 3 nummers, waarvan Li Ling een act doet als slangenmeisje. Hier wordt voornamelijk gewerkt met Nederlandse artiesten en dat is zeker goed voor de Nederlandse circuswereld”, klinkt Vincent tevreden.

Wie wil weten waar de Sprookjessprokkelaar allemaal speelt, hier is de speellijst.