Circuskunstenaars in de Circuswebspotlights

Jonge circustheatermakers komen steeds vaker in het nieuws. Vaak gaat het om afgestudeerde circuskunstenaars die in de spotlights staan. Circusweb maakt vanaf nu een serie over bijzondere theatermakers en circuskunstenaars.
We trappen af met Duo Diesel, die momenteel met de show Fijnstof door België toert.
 

Duo Diesel is sinds 2012 te zien bij heel wat internationaal straattheater, circusfestivals en school- circusvoorstellingen. Dit creatieve knotsgekke multi-talentenduo wordt steeds vaker gevraagd om te komen optreden met hun shows. De recensies zijn lovend.
Tijd voor een nadere kennismaking.


Wie zijn de artiesten van Diesel?

Het duo Diesel wordt gevormd door Marco Bonisimo (Marco Vermeer) en Tonny Mulder, beiden afkomstig uit Groningen. Ze hebben elkaar ontmoet bij het Jeugdcircus Santelli in Groningen waar ze onafhankelijk van elkaar om dezelfde reden terecht kwamen. Tonny was acrobaat en zocht oefenruimte die hij vond bij Santelli, in ruil voor acrobatieklessen. Marco belandde daar jaren later om dezelfde reden, een veelzijdig jongleur die oefenruimte zocht en in ruil daarvoor zijn kennis en ervaring beschikbaar stelde voor de Santelli jeugd. Lesgeven vindt Marco geweldig: “Wat er zo leuk is aan lesgeven op een jeugdcircus is dat iedereen zijn eigen talenten op zijn eigen niveau kan ontwikkelen. Als je dit kunt stimuleren is dat helemaal geweldig”.

Veelzijdige Marco

Marco begon pas op 19-jarige leeftijd te jongleren, gestimuleerd door zijn oma. Daarna ging hij naar de circusschool en bekwaamde zich in allerlei disciplines, zoals koorddansen en jongleren, waarmee hij al een aantal records op zijn naam heeft staan. De veelzijdige Marco is ook te zien op de schaats, als kunstschaatser, waar hij het zelfs bracht tot het Nederlands kampioenschap kunstschaatsen op het onderdeel showrijden in 2014.

Ervaren rot Tonny Mulder

Tonny Mulder begon al veel eerder in zijn leven met allerlei technieken, zoals turnen. Hij was als acrobaat en entertainer jarenlang te zien in het duo Mulder en Dol. Als artistiek leider bij jeugdcircus Santelli uit Groningen heeft hij een aantal voorstellingen gemaakt, ook de aanstaande voorstelling is weer onder zijn leiding tot stand gekomen. Een ervaren rot in het vak.

 

 

Niets nieuws onder de zon

Circus is hot. Steeds meer theaters stellen hun deuren open voor theaterproducties waarin ook een vleugje circus te zien is. Of voor echte circusproducties. Het Duo Diesel presenteert Circus, waar steeds meer vleugjes theater te zien zijn, een moderne combinatie die je nu ook weer ziet bij de nieuwste lichting circusartiesten, vers afkomstig van de circusacademies, zoals bijvoorbeeld Benjamin Kuitenbrouwer (Monki) die al filosoferend circuskunsten uitvoert met zijn dubbele masten. Tja, er is niets nieuws onder de zon, alles wordt steeds weer opnieuw uitgevonden. Deze twee doorgewinterde artiesten van Duo Diesel doen het al jaren op deze manier.

Zilveren jubileum

Marco Bonisimo kijkt tevreden terug op zijn 25 jarig artiestenbestaan. Hij prijst zich gelukkig dat hij voor de kost nog nooit iets anders heeft hoeven doen. Marco: “Dat is te gek… zelfs in de ernstigste crisistijd lukte dat nog”.
In 2012, toen de subsidies opdroogden vroeg Tonny Mulder aan Marco of hij zin had om samen een show te maken en dat resulteerde in Fijnstof onder regie van Ton Brandsen. In een kortere straattheateruitvoering, maar de show is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige familieshow van 65 minuten. Goed voor de theaters en voor jeugdvoorstellingen.

Bert en Ernie

Zowel Marco als Tonny zijn creatieve geesten , ze stimuleren elkaar. Marco: “Ik werk heel graag alleen en heb behoorlijk wat soloprojecten gedaan. Dan hoef je met niemand rekening te houden. Ik weet wat ik wil. Soms ontmoet je iemand en merk je dat je op dezelfde lijn zit. Ik vergelijk deze samenwerking met Bert en Ernie van Sesamstraat. We kijken elk heel anders naar dingen en dat geeft ons iets goeds.Door deze samenwerking en synergie gaan we beiden op een andere manier naar dingen kijken. Onze samenwerking sinds 2012 is hartstikke leuk. De show is tot stand gekomen onder regie van theaterregisseur Ton Brandsen.

Naast het uitvoeren van de voorstelling Fijnstof is dit duo al weer hard bezig met de voorbereiding voor een gloednieuwe voorstelling met de werktitel “De Grote Desillusieshow”, die voor het eerst het licht zal zien bij Noorderzon in Groningen. (vanaf 23 augustus) 

Gekke vondsten
Marco: “Tonny is altijd een goede acrobaat geweest, maar natuurlijk niet meer te vergelijken met al die jonge talenten van tegenwoordig. Wat hij nog doet is voor een oudere man natuurlijk geweldig, zoals bijvoorbeeld op 1 hand staan. In de show is hij de acrobaat, maar hij zorgt ook voor de muzikale invulling, en zijn mime, daar hebben we ook iets mee gedaan. Zijn kracht is de hilarische vondsten. We motiveren elkaar en zorgen voor de positieve energie. Het resultaat is verrassend. Als ik soms een fragment van mezelf in deze show terugzie, moet ik nog wel eens lachen.

Lovende recensies Fijnstof

De theatershow Fijnstof van Duo Diesel is vooral afgelopen winter erg gegroeid door een serie voorstellingen in België. Het niveau van circustheateroptredens, straatfestivals en voorstellingen ligt in België een tikkeltje hoger in vergelijking met Nederland. Het Belgische publiek is dus redelijk verwend en bekijkt dit soort optredens extra kritisch. En dan is het mooi dat er lovende recensies en reacties op Fijnstof komen.

Marco: “Elke keer dat je een show speelt wordt ie beter, de feedback van het publiek is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Er zijn nu 20 shows gedaan, maar het zou mooi zijn als er nog 20 voorstellingen volgden, liefst in Nederland.
We nodigen programma samenstellers van theater dan ook van harte uit om eens te komen kijken naar onze show. Ook scholen die erover denken om  iets te gaan ondernemen met circustheater zijn van harte welkom om kennis te komen maken”.

Wil je een voorstelling meemaken van Duo Diesel of  van Marco Bonisimo? Kijk dan eens op deze agenda. 

http://www.balkunstenaar.nl/agenda.php