Recensies
7 januari 2024

Dordts Wintercircus Royal maakt grootse stappen in vermakelijke show

Het Dordts Wintercircus Royal keerde in de winter van 2022/2023 na jarenlange afwezigheid terug naar ‘home town’ Dordrecht. Antonie Teuteberg blies het werk van zijn vader een nieuw leven in met een succesvolle eerste ‘eigen’ editie. In de huidige winter van 2023/2024 speelt de tweede editie die echt een bezoek waard is.

Afgelopen jaar waren de condities om de voorstelling heen (tenten, tribunes en vloeren) écht een zooitje. Dat deed afbreuk aan het comfort van de voorstelling.

Een flinke upgrade

MAAR… wie deze winter het wintercircus aan de Laan van Europa bezoekt, ziet een prachtige nieuwe circustent. Eenmaal binnen in de foyertent is het daar warm en knus en dwarrelt het gezellige Circus Royal-sfeertje van vroeger toch een beetje rond. De hoofdtent is qua belichting fantastisch aangekleed, inclusief warme lampjes aan prikkabels die door de tent hangen. Deze recensie gaat voornamelijk over de voorstelling, maar gezegd moet dat dit echt een fantastische upgrade is van het Dordts Wintercircus Royal ten opzichte van vorig jaar.

Circusweb bezocht de premièrevoorstelling. Mede vanwege de harde wind kon er niet optimaal gerepeteerd worden. Dat was zichtbaar in het verloop van de voorstelling: we gaan ervan uit dat dat gedurende de speelperiode bijgetrokken is.

Een volle tent geniet van leuke en spectaculaire acts. Oleksander Yenivatov is degene waar de voorstelling mee begint. Een slangenmens 2.0, aangekleed als een kikker. Bizarre posities laten je twijfelen of deze man wel botten heeft. Jammer is wel dat Yenivatov werkt op verschrikkelijke discomuziek, maar goed: het publiek is enthousiast en de sfeer zit er goed in.

Een lach ontbreekt én is zoals vanouds aanwezig

Die sfeer zet door met het Duo Torres. Tijdens hun jongleerwerk kleden zij zich uit én weer aan. Ondertussen blijven de drie jongleerkegels continu in de lucht. Een leuke en foutloze act. Ondanks dat het eigenlijk ook iets grappig heeft, ontbreekt humor in het spel van de jongleurs. Dat komt mede doordat er op gezichten van de twee Italianen geen lachje te bespeuren valt.

Lachen gebeurt er met ‘Los Ginos’ wel. Dit clownstrio – bestaande uit Marcel van Leeuwen en Joop en Antonie Teuteberg – werkt als vanouds. En zoals vanouds wordt het Dordtse publiek daar vrolijk van.

Verder geniet het publiek van Stefany Hones aan de swingtrapeze. Een aardige act met weinig spektakel, maar wél met een bijzonder prettige uitstraling. Spektakel zit meer in het werk van luchtacrobaten Morgan & Roxi. In een fantastische luchtact combineren zij acrobatiek aan de luchthoepel met mondhang- en haarhangtrucs.

Globe en hoge draad

Vóór de pauze racen de motoren van de ‘Victorr Robayo Troupe’ door the Globe of Death. Voor het eerst te zien in Dordrecht. Een prima act waarbij iemand uit het publiek in de stalen kogel mag staan, terwijl de motoren om haar heen scheuren.

Na de pauze brengen leden van dezelfde groep een act op de hoge draad. Tof om te zien en bijzonder is de eenwieler op de hoge draad. Verder gebeurt er niet bijster veel. Een van de koorddansers is tijdens de act vooral druk bezig om zijn benen met een dik touwen om de stalen kabel te wikkelen, zodat hij zich voorover kan laten vallen en in een draai weer op de staalkabel terechtkomt.

Daarna is de piste vrij voor de fantastische act van het Nederlandse duo ‘The Superskaters’. Waanzinnige stunts draaien aan je voorbij in een zeer verzorgde act. Een hoogtepunt is toch wel de truc waarbij Remy geblinddoekt ronddraait, terwijl Shannon met haar twee voeten in zijn nek geklemd zit.

De familie Torres brengt naast jongleren en de swingtrapeze een derde act naar Dordrecht. In het tweede showdeel tonen zij namelijk fietsacrobatiek op kleinere en grotere eenwielers en een mini-fiets. Een vlotte act, waarin de prestatie technisch goed is maar waar het qua uitstraling echt van Stefany moet komen.

Unieke illusies in het circus

Met het contracteren van illusietalent Alfredo Lorenzo deed Wintercircus Royal-producent Antonie Teuteberg een goede zet. Alfredo brengt samen met zijn assistentes een groot aantal grote illusies in de piste die oprecht goed in elkaar zitten. En met eigen ogen een illusie als ‘the Drill of Death’ in een circus zien; dat is toch tamelijk uniek. De assistentes zijn sexy, de illusies zijn vet en Alfredo weet het publiek om zijn vingers te winden.

Wat als een pijl boven wat staat is dat het programma van het Dordts Wintercircus Royal goede acts bevat. De ene wat beter dan de ander, maar eigenlijk vermaakt elke act! De fantastische belichting – geregisseerd en bediend door een van de lichtjongens uit het team van André Rieu – is daar een belangrijke speler in. Het licht geeft extra kleur aan het geheel en creëert fantastische circusmomenten.

Als de ontwikkeling van dit charmante wintercircus zich zo doorzet, staat er in de winter van 2024/2025 een parel. En het aanschouwen van die ontwikkeling is alleen al zeer de moeite waard.