Door: Joyce Hoogland
Bron: In de buurt den Haag
Om te beginnen, dit is geen broodjeaapverhaal. Toen Den Haag begin 1900 moest uitbreiden stond in het plan voor zuidwest een groot park. De kern van het Zuiderpark is een speelweide én een grote vijver. En in die vijver is dus een dode olifant gedumpt.
In de ‘olifantenvijver’ is niet alleen een olifant met de naam Jenny gedumpt, maar ook andere circusdieren hebben erin gelegen. Dat werd gedaan om de botten te ontvlezen.
Jenny
In 1937 kwam het beroemde circus Sarrasani naar Scheveningen. De 108 jaar oude olifant Jenny was één van de grootste attracties van dat circus. Na de voorstelling werd Jenny, op het toenmalige station aan de Zwolsestraat, in een trein geladen. Maar op het perron stortte de bejaarde olifant in elkaar en nog diezelfde dag is Jenny overleden.
Na het overlijden van de olifant heeft het Museum voor Onderwijs de olifant voor 50 gulden gekocht. Het was namelijk de bedoeling om het skelet tentoon te stellen. Dat bleek alleen niet zo makkelijk te zijn.
Vijver
Het lichaam van Jenny werd naar een slachthuis gebracht om het uit te benen. Om het skelet verder schoon te krijgen werd het in een vijver in het Zuiderpark gelegd. Daar konden de algen al het vlees van de botten eten. Pas na een jaar werd het skelet weer boven water gehaald en al het vlees was van de botten verdwenen. Alleen was het skelet nu helemaal groen van de algen.
Om de groene alg van de botten te halen werd het skelet – in een laag wit zand – in de tuin van het museum begraven. En toen… toen is men vergeten dat het skelet daar lag. Waarom dat vergeten is, weten we niet precies. Misschien omdat het zolang duurde, doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, of omdat er geen geld meer was. In ieder geval, niemand dacht meer aan Jenny de olifant.
Veertig jaar later is er nog wel gezocht naar de botten, maar het skelet is nooit gevonden.
Dit artikel is met toestemming van de auteur op Circusweb gedeeld !
Overigens stond dit artikel op 12 januari 2015 ook al hier op Circusweb