Binnenland
21 september 2023

Derde editie van This is not a circus | De beeldende en verhalende kracht van acrobatiek

Acrobatiek speelt een sleutelrol in het hoofdprogramma van This is not a circus, een festival van TENT in samenwerking met Theater Bellevue. Voor de derde keer, van 30 november tot en met 3 december 2023, presenteert het festival in Amsterdam nieuwe circusvormen uit Nederland. De kaartverkoop start op 9 oktober. 

 Er is in Nederland een nieuwe generatie artiesten opgestaan die met circus hun plek in de wereld wil duiden. In deze derde editie schijnt het festival extra licht op acrobatiek. De wow-factor is één van de vele aspecten van deze circusdiscipline. De beeldende zeggingskracht ervan maakt het mogelijk om verhalen te vertellen die verder gaan dan virtuositeit alleen. Vol lef en humor en met een beetje gevaar brengen circusmakers hun eigentijdse verhalen. Een selectie hiervan is samengebracht tijdens This is not a circus.

Op de openingsdag op vrijdag 1 december zijn er twee premières van TENT: het drieluik CONCRETE van Knot on Hands, over de onweerstaanbare puls van de beweging en de première van het Late Night Circus programma in Klein Bellevue, dit jaar ingevuld door de stand-up & circus show Barefoot van Harvey Cobb. Daarnaast maken partneracrobaten Lily&Janick hun debuut en brengen op vrijdag 1 en zaterdag 2 december rond lunchtijd het caleidoscopische Kaleiding, een voorstelling op de grens van dans, circus en beeldende kunst. Met de familievoorstelling Glorious Bodies (8+) kaart Circumstances een belangrijk taboe-onderwerp aan door de tanende kracht van zes acrobaten op leeftijd te tonen. Ook is er aandacht voor fris talent in een meervoudig programma op zaterdag 2 december. Het festival brengt deze voorstellingen naar Amsterdam en richt zich daarbij hoofdzakelijk op een (jong)volwassen publiek.

Voor de circus- en cultuurprofessional organiseren TENT en Circuspunt op donderdag 30 november A Day at the circus, waar voor de derde keer het brede culturele veld bijeen komt om kennis te delen. Tijdens de opening van het festival spreekt circusmaker Hendrik van Maele de reflecterende Staat van het circus uit.

CONCRETE • Knot on Hands/ TENT • première | Drie bewegingsverhalen als een perpetuum mobile

Het partner acrobatisch trio Knot on Hands maakt werk vanuit een puur fysiek onderzoek en schept en herschept hun bewegingsmateriaal. En dan zijn er die pareltjes, een beginsel van een beweging die barst van potentie. Het is als de bonbon van chocola die zijn vulling niet prijsgeeft, het zorgvuldig verpakte cadeau wiens vorm zich niet laat raden, dat plotgedreven verhaal waar geen eind aan komt. Knot on Hands werkt vanuit de drang om te blijven ontdekken en vernieuwen en speelt handig in op deze behoefte bij het publiek.

Met CONCRETE wordt gewerkt vanuit drie bewegingsfamilies: het organische Roll gaat over continuïteit en evolutie, Weave is ritmisch en dynamisch terwijl drie lichamen verstrengelen en in Stay tarten de acrobaten als een blok de zwaartekracht. Met dit drieluik zetten zij keer op keer een mechaniek in werking dat in wezen oneindig en prikkelend plotloos is.

CONCRETE is de eerste voorstelling in hun tweejarig traject bij TENT (2023-2024).

Kaleiding • Lily&Janick | Een vertraagde wereld door het oog van een caleidoscoop

Twee performers, vier lichamen. Met een lange spiegel op de vloer worden beelden gecreëerd die hypnotiseren, alsof je naar een alledaagse situatie kijkt door een caleidoscoop. Kaleiding is een bewegingsvoorstelling op de grens van dans, circus en beeldende kunst, de debuutvoorstelling van het circusgezelschap Lily&Janick. De voorstelling speelt met licht, reflecties en nodigt het publiek uit voor een reis in een schijnbaar perfect gebalanceerde wereld. Maar wat gebeurt er als niet alles zo perfect is als het lijkt. Hoe gaan we om met veranderingen in onze omgeving en hoe lang kunnen we iets onherstelbaars vasthouden?

Glorious Bodies • Circumstances • 8+ | Circushistorie gearchiveerd in het lichaam

Ouderdom/veroudering is nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving en al zeker binnen de circuswereld. Net zoals topsporters, stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief te trainen. Hoe transformeren de meest perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? Glorious Bodies werpt op een bijzondere manier licht op het proces van veroudering. Iets wat ons allemaal overkomt, nu, op dit moment. Glorious Bodies is een fysieke, ontroerende en hoopvolle circus- en dansvoorstelling over de draagkracht van ons lichaam, over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus met zes acrobaten tussen de 53 en 67 jaar met een verleden in het klassieke(re) circus.

“De goesting, discipline en het enthousiasme spatte van de 6 acrobaten. GLORIOUS BODIES deed alvast zijn titel alle eer aan, het laat zien tot wat de mens en het menselijk lichaam in staat is en daar staat duidelijk geen leeftijd op.” – Jonas van Soom, Circlabo

Het volledige programma wordt in het najaar bekend gemaakt. De kaartverkoop start op 9 oktober 2023. De info over het programma, credits, aanvangstijden en kaartverkoop is te vinden op www.thisisnotacircus.nl.  

This is not a circus is een initiatief van TENT in samenwerking met Theater Bellevue, ondersteund door de Keep an Eye Foundation, het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de kunst en mede mogelijk gemaakt door Young Art Support Amsterdam.