Volgende week komt het meer dan dubbeldikke Decembernummer van Circusmagazine De Piste bij haar lezers op de deurmat. Deze feestelijke, rijk geïllustreerde uitgave biedt een grote variatie aan onderwerpen. Hier een greep uit de inhoud:

INTERVIEW, PROFIEL en PORTRET

ROSA RALUY    ‘Ik  streef naar perfectie en probeer de droom van mijn vader nog mooier te maken.’ Zij dirigeert samen met haar man William het nostalgische Circ Historic Raluy door het Spaanse landschap. De show met overwegend jonge artiesten trekt een trouw publiek.

LUCHO SMIT    Stond als jochie aan de wieg van jeugdcircus Rotjeknor in Rotterdam nadat hij zichzelf had leren jongleren. Na een zwervend bestaan als jonglerende backpacker studeerde hij bij twee Franse circusopleidingen. Het mocht baten. Op Circolo was zijn solovoorstelling L’âne et La Carotte de topper van het festival.

PABLO NOËL   Zijn levensloop was even divers als avontuurlijk: van het Franse Vreemdelingen Legioen in Azië naar de roofdierenkooi in de centre ring van Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus in de Madison Square Garden in New York. Zijn echtgenote vond hij in een pension tegenover de RAI en na zijn pensionering opende de eigenzinnige dompteur een restaurant in Naarden.

BOLTINI BELEVENISSEN

MEE MET HET CIRCUS      Dagboekverhalen van Dick H. Vrieling die als student meereisde met circus Toni Boltini, om onder meer als perschef het circus in de publiciteit te brengen. Nu vertelt hij over een jubileumfeest van de Club in Zutphen.

RECENSIES

BOUGLIONE CIRQUE D’HIVER  en CIRQUE ALEXIS GRUSS    De mastodonten van de Parijse circuskunst zorgen elk op hun eigen manier voor spektakel in de piste. Bouglione opnieuw met  Dinque  – gek  – en Alexis Gruss met Les Folies Gruss, een combinatie van een diner spectacle en de voorstelling. In beide shows klinken excellente circusorkesten.

FINLANDIA    Met onder meer reprises van de dierennummers van de abrupt afgelaste vorige tournee. Het Russische clowstrio White Socks, dat op het festival van Monte Carlo in de prijzen viel, oogstte veel succes.

ARLETTE GRUSS    Biedt het hoogste publiekscomfort dat denkbaar is bij een reizend circus. In die   ambiance ziet de toeschouwer een vrolijke voorstelling met enkele uitschieters. Ook hier speelt de circusband de sterren van de hemel.

FLIC FLAC     Na een pauze van ruim anderhalf jaar ging in Duisburg de show Permanent in première.

Een voorstelling bomvol bekende Flic Flac elementen en superlatieven in een tent die haar weerga niet kent.

CIRCUSFESTIVAL LATINA       Het in professionele kringen gewaardeerde festival in de Italiaanse stad Latina bewees dat het ook zonder grote groepen uit Rusland en China de moeite van een bezoek meer dan waard is.

ACTUEEL

ARNOLD PERIZONIUS    ‘De Club van Circusvrienden heeft een nieuw impuls nodig,’ aldus de pas benoemde voorzitter. ‘Mijn eerste prioriteit ligt bij het verhogen van het aantal leden en abonnees en het rechtzetten van het imago van het circus.’

MINIATUURHOEK       Over hoe trompettist Jan-Willem Te Kiefte met behulp van lasertechniek de façade van circus Strassburger uit de vijftiger jaren in miniatuur nabouwde.

OVERZICHT WINTERCIRCUSSEN    De realiteit heeft ons helaas ingehaald. Het wintercircus is weer uitgesteld. Toch laten we het overzicht staan. Als eerbetoon aan alle circusmensen die ons met hun voorstellingen hadden willen verrassen.

50 JAAR RONALDO       Gouden jubileum van een klein, traditioneel circus dat uitgroeide tot een vermaard circustheater. Het verwierf internationale faam tot in Canada en Nieuw-Zeeland en werd benoemd tot cultureel ambassadeur van Vlaanderen.

OPINIE      

In TEGENMACHT houdt Dick H. Vrieling een vurig pleidooi over de waarde van het klassieke circus.  Arthur Hofmeester geeft een reactie op zijn betoog. Ondanks de journalistieke blubber die geregeld over het klassieke circus wordt uitgestrooid, weet het grote publiek de weg naar de kassa’s te vinden.

ACHTERGROND

VREEMDE BEESTENBOEL    Met de Helmondse dompteur Carlo Stevens die op een motor, samen met zijn leeuw in zijspan, tegen een steile wand reed.

SALTO MUSICALE       Circusmuziek in al zijn vormen. Nu met name aandacht voor circusdirigenten en de muziek van na WOII tot nu.

ARNARDO      Foto-essay van de Noorse amateurfotografe Ellen Valleim. Zij was getuige van het nieuwe elan van het Noorse circus Arnardo.

HISTORIE

SCHUMANNSHIP      Een Deens/Zweedse circusfamilie exploiteerde een reizend circus met rond de honderd paarden, maar zonder tent en woon- en pakwagens. Jarenlang gold dit circus van de familie Schumann als toonaangevend op het gebied van de paardendressuur. De naam Schumann was een sterk merk in Kopenhagen, Stockholm en Londen.

50 JAAR CIRCUSGEBOUW MOSKOU        Opgeleverd in 1971 en gebouwd in de kenmerkende Sovjet architectuur van grauwe betonnen protserigheid moest het oppermachtige Staatscircus laten zien waar het voor stond. Met verzinkbare en in kelders wegdraaiende pistes met onder meer leem, hout en ijs.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een proefnummer van Circusmagazine De Piste aan of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl