Het extra dikke oktober/novembernummer van circusmagazine De Piste ligt op de drukpers en gaat komende week op de post. Dit keer veel aandacht in woord en beeld over enkele grote circusfestivals.

Circolo, hét internationale festival voor ‘nieuw circus’ – nu voor het eerst in Tilburg – pakte groots uit met tientallen gezelschappen en solo-optredens. De klasse van de voorstellingen van Collectif Malunés, Le Vide, FahrAway, Alexander Vantournhout of Un Loup pour L’Homme leverde veel opgetogen bezoekers op. De breedheid van de programmering (een mix van bekende namen, aanstormend talent van HBO circusscholen en andere verrassingen) leidde alom tot waardering, zo signaleerden Arthur Hofmeester en Nik Waldram.

Talenten

Ook op het festival European Youth Circus in Wiesbaden was eind oktober veel kwaliteit en talent te bespeuren. Vooral acts uit de Oekraïne wisten de belangrijkste prijzen in de wacht te slepen, meldt Edmond Denos. En dan was er onlangs nog het inspirerende Idol Festival in Moskou. In het grote circusgebouw van de Zapashny broers zag Roland Vermeylen top-acts uit dertien landen aan het werk. Dynamisch geënsceneerde voorstellingen vormden er een van de grote festivaltroeven.

Finland

Het jaarlijkse opbouwfeestje mocht Arthur Hofmeester, samen met Leendert Bedijn, ditmaal bij Sirkus Finlandia in Turku beleven. Zelden zagen zij zo’n snelle opbouw, beelden van een strak geregisseerde operatie. Ook wel nodig als je als circus ieder seizoen zoveel eendagsplaatsen doet. Oud-directeur Kalle Jernström sr. nam de twee enthousiaste circusvrienden ook mee naar Finlandia’s rijk gevulde winterkwartier. En tussendoor zagen zij bovendien de met experimenten overladen show van Finlandia. Een andere Scandinavië-reiziger trof in Zweden een modern en authentiek Cirkus Brazil Jack aan. Voor het eerst zonder dieren, maar de jeugdige directeur Trolle Rhodin III bleek er niet rouwig om. De bezoekersaantallen waren dit seizoen enorm toegenomen!  Klassieke circussen als Alexandre Bouglione, Lydia Zavatta en Stey komen eveneens aan bod.

American circus en circuscultuur

Deze Piste is verder gelardeerd met enkele interviews die de actuele ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten prominent onder de aandacht brengen. Zo komt Patrick Cramers, de optimistische voorzitter van de Stichting Circuscultuur, uitgebreid over de toekomst van het Nederlandse circus aan het woord, verhaalt Lucian McGuinness, ‘musical director’ van het momenteel in ons land reizende Australische circustheatergezelschap Scotch & Soda, over de grote rol van zijn jazzband in de nieuwste show, èn doet de Franse circuspromoter Jean Arnaud alles uit de doeken over zijn opwindende project ‘Le Grand Cirque Américain’ in Parijs. Begin december presenteert hij er in een kolossale hal negen dagen lang een spectaculair drieringcircus, waarin liefst zeven olifanten en tien witte leeuwen optreden.

Jubileumactiviteiten

De vaste rubriek Miniatuurhoek kent dit keer een bijdrage over de grote modelcircussen-expositie in het Engelse Laughton. En als slagroom op de taart opent dit nummer met een eerste blik op de jubileumactiviteiten van de in 2019 zeventig jaar bestaande Club van Circusvrienden en Circusmagazine De Piste.

Maak anderen lid

 Het zou toch mooi zijn als bij het komende jubileum van 70 jaar circusvrienden opeens een enorme ledengroei zou komen? Vooral ook een verjonging? Heel gestaag groeit het aantal leden, afgelopen week is er nog een nieuw enthousiaste circusfan lid geworden. Ken jij iemand binnen je vrienden en kennissenkring die best wel enthousiast is over circussen, geef dan een jaarabonnement aan die persoon. Een mooi geschenk voor Sint en Kerst. Inlichtingen bij de Circusvrienden.