Columns
17 december 2020

De Column van Conny #19

Conny is geboren en getogen in het circus en gepassioneerd over het circusleven. Regelmatig schrijft Conny daarover op Circusweb. Ook deze week  unieke foto’s uit het fotoalbum van Conny, achter de schermen bij Wintercircus Hanson.

Nostalgie,

Deze tijd van het jaar brengt weemoed en verlangen in mijn ziel, zeker nu in deze tijd waar door corona helemaal niets meer op entertainmentgebied mogelijk is.

Waar nu eigenlijk de feestelijke Kerstcircussen in al hun glorie opgebouwd en versierd zouden moeten worden om het publiek met de kerst mooie voorstellingen en plezier te bieden is het leeg en doodstil, hoe anders dan jaren geleden toen mijn lief, zoon en ik deel uit maakten van de grote Martin Hansonfamilie, respectievelijk man chef techniek/floormanager zoon belichter en ikzelf compagniemanager maakten we deel uit van de vaste circusclan, toen nog onder circusdirecteur Martin Hanson (later onder Arlette) bijgestaan door echtgenote Ria en dochter Arlette. Prachtige circusshows in de grootste Nederlands theaters. Er werd altijd naar circusacts gezocht die spectaculair en groots waren, een ware uitdaging, omdat een theaterbühne geen circustent is en zo zijn uitdagingen kent qua hoogte, breedte en lengte van het toneel. Ieder jaar een geheel nieuwe voorstelling met andere artiesten, clowns, zelfs roofdieren, paarden of kamelen niets was onmogelijk voor Martin Hanson, zoals in die tijd een traditionele circusvoorstelling er uit zag werd naar het theater gebracht, spectaculair.

Op het toneel een prachtig circusdecor met een mooie artiesteningang en orkestbak, een circuspiste die aan de voorzijde pistebakken van kunststof had zodat ook het publiek vooraan in de zaal alles goed zien kon. Om de paar jaar werd er weer een geheel nieuw decor ontworpen om het grote publiek te verrassen, kosten nog moeite gespaard, nieuw thema en kleur maar altijd feestelijk en chique. Natuurlijk was er een live-orkest zeskoppig, jarenlang onder bezielde leiding van mijn neef Coty Teuteberg onmisbaar om de show een echt circusgevoel te geven. De voorstelling was supersuccesvol, ik weet niet anders dan volle zalen met grootouders, kinderen, kleinkinderen de show bezochten. Menig keer mocht ik van het publiek horen dat ze er een traditie van gemaakt hadden en al jaren in de Kerstperiode samen met hun familie het Wintercircus Martin Hanson bezochten.

Het was een levendige geweldige tijd van heel hard werken maar ook van veel plezier en gezelligheid. Het begon in Oss met het arriveren van de eerste artiesten, vanuit werkelijk de hele wereld, altijd nieuw en leuk om met elkaar kennis te maken. De repetitietijd was heel spannend en heerlijk om te zien hoe de voorstelling stukje bij beetje tot een mooi geheel gevormd werd. Het was ook voor de artiesten die vaak vanuit het optreden in een circustent kwamen, wennen omdat een piste op een toneel toch anders werken is. In de circuspiste in een tent kun je het publiek rondom zien zitten en oogcontact maken, vanaf het toneel zit het publiek recht voor en kijk je vanuit de piste in het donker en zie het publiek bijna niet.

De circusacts werden prachtig belicht naar het lichtontwerp van Arlette Hanson niet te vergeten met ondersteuning van Nederlands beroemdste spotters Ria Hanson en Wilma Teuteberg beiden legendarisch in de theaterwereld. Er was ook altijd een speciale repetitiedag ingelast voor de mensen met dieren, alle tijd, rust en ruimte om te wennen aan de nieuwe omgeving met geluiden en belichting. Speciaal voor de dieren lag in de circuspiste een dikke rubberen vloer bedekt met een dikke laag zaagsel.

De week voor de première  was hectisch en zenuwslopend voor iedereen om het geheel passend en op zijn plek te krijgen maar het lukte altijd om er iets bijzonders van te maken. Met recht kan ik zeggen dat het een geweldig team was die iedere winter opnieuw met succes iets moois wist neer te zetten. Heel hard werken was het voor iedereen, opbouw, twee soms drie voorstellingen, afbreken, door regen, sneeuw, storm, vrieskou en ijzel naar de volgende stad rijden, laat in de avond arriveren, wachten op je beurt om transport/caravan op zijn aangewezen plek te zetten, elektra en water aansluiten en dan het fijnste moment van de dag, bij de familie Hanson of Teuteberg in de caravan neerploffen en onder een kopje thee of ander hartversterkertje de verlopen dag door te nemen.

Ik heb in mijn jaren bij het Wintercircus met vele leuke mensen mogen samenwerken, vele vriendschappen gesloten, vele avonturen beleefd en heel veel geleerd en tot de dag van vandaag pluk ik daar nog steeds de vruchten van. Met heel veel respect en liefde denk ik aan Martin,Ria, Arlette, Coty, Wilma, Nico, Jan, Helma, Hilbert, Gaby en Willeke en nog ontelbare mensen en wintercircusavonturen die in mijn herinneringen gegraveerd blijven en die ik nooit vergeten zal. Wintercircus Martin Hanson heeft 39 jaar mooie producties neergezet van zeer traditioneel tot helemaal van deze tijd, ik mocht een tijd een klein radertje in het team zijn en daar ben ik nog steeds trots op.

Zoals ik als zei, deze winter brengt pure Nostalgie.

Martin Hanson en Conny

Conny Hendriks

Conny is gepassioneerd over het circusleven. Geboren en getogen in het circus. Moeder Trudi komt uit de familie Boltini, vader Toni Hendriks uit een “gewoon” burgergezin uit ‘s-Hertogenbosch.

 

Meer weten over Conny : Klik hier