25 december 2019

Daves Wintervariété in première

Gezien 24 december  in het Bibliotheek Theater Rotterdam.

In 2017 besloot Dave samen met zijn partner David Severins hun stoutste droom te verwezenlijken. De spaarpot werd omgedraaid, bevriende partners uit het bedrijfsleven deden een donatie en zo was daar de geboorte van Dave’s Wintervariete! In de kerstvakantie, in een klassieke spiegeltent, op het museumpark de magische tijd van de winter beleven. Het was een groot succes en in 2018 volgde een tweede editie en inmiddels is de derde editie in volle gang met het enige verschil dat men is verhuisd van de spiegeltent naar het theater.

Variété

Variété is een vorm van theater met amusante voordracht, zang en dans, alsook gevarieerde optredens van artiesten als acrobaten, goochelaars, hypnotiseurs, gedachtelezers, enzovoorts. Eigenlijk circus zonder dieren en meestal in een theater setting, of ook in een spiegeltent. Zoals er ook in de wereld van het circus grote verschillen zijn, heb je dat ook in de variété wereld. Terwijl je in Nederland zelden variété ziet, is het in Duitsland al jaren booming en wordt het vaak gecombineerd met eten en drinken tijdens de show. Het is dan ook bewonderenswaardig dat Dave en David het aloude variété in Rotterdam weer op de kaart zetten.

De show

Daves variété doet zijn naam alle eer aan, het draait allemaal om Dave, hij zingt, danst, entertaint jongleert, loopt op hakken en praat de show aan elkaar. Met een heerlijk Rotterdams accent, soms een beetje venijnig, of met diva gedrag, maar hij kan ook net zo makkelijk weer sympathiek of grappig uit de hoek komen om even later weer volledig op te gaan in een prachtig lied.

Zijn partner David Severins daartegenover komt non stop sympathiek over, schijnbaar met het grootste gemak toont hij zich een foutloos werkende jongleur. In het decor van witte wolkjes jongleert hij met rode ballen op het blauw aangelichte podium, Dave zingt op de achtergrond een mooi lied en zo lijk je in een droom terecht te zijn gekomen. Dat is ook het thema van de show dromen. Waar droomde u van als kind vraagt Dave zijn publiek en wat is er van terecht gekomen? “Niks” klinkt het uit de zaal, dit in tegenstelling tot wat we de hele avond op het podium zien, want daar staan toch echt allemaal mensen die hun droom hebben nagejaagd. Bijvoorbeeld de mooie Ole Moukkeole uit Berlijn, die met zijn “Cyr wheel” die is gedecoreerd als dromenvanger, ook schijnbaar zo moeiteloos zijn kunsten vertoond, het ziet er zo vederlicht en makkelijk uit, het tegendeel is natuurlijk de werkelijkheid van het jarenlang trainen in zijn geval op de Code-arts circusschool in Rotterdam. Op die zelfde circusschool leerde hij ook het al oude zweep slaan, met de knallen die dat veroorzaakt speelt hij hier op de maat van de muziek op een van de liedjes van Dave. Een al oude techniek op een compleet nieuwe manier vorm gegeven.

Tijdens de eerste editie van Daves Winter Variété zat Stephan Masur, producent van variété shows in Duitsland, in de zaal. Hij was direct enthousiast en bracht Dave op diverse Variété podia in Duitsland, een logische stap dat Stephan nu op het podium bij Dave mag staan. In mijn beleving ziet hij er een beetje uit als een Japanse geisha met opgestoken lange haren en een soort gelijke make up en dan heeft hij ook nog uiterlijke trekjes van de acteur Robin Williams. Met een hoog stemmetje praat hij Nederlands met een zwaar Duits accent. Hij beheerst de moeilijke kunst van het bellen blazen en het vormen van bellenblaas sculpturen die kunnen draaien en met een beetje rook voor vele ohs en ahs zorgen, variété in optima forma ! We zien hem later terug met een schaduw spel als hij voor een grote witte lamp met zijn handen figuren laat verschijnen op een wit doek gespannen in een hoepel, ook een oude variété kunst die je helaas nog maar zo zelden ziet, of misschien eigenlijk ook wel goed want des temeer kun je er nu van genieten.

Jasmijn en Tobit

Jasmijn en Tobit werkte de afgelopen maanden op een cruiseschip, het schip legde zoals gepland aan in de haven van Nice vanwaar ze zouden vliegen naar Rotterdam om op tijd te zijn voor de repetities van het Winter variété. Helaas werd de vlucht gecanceld en moesten ze met een grote omweg een reis van 23 uur maken in een Flix bus om op tijd te komen. Bizar en vervelend voor deze artiesten maar een mooie verhaal voor de sociale media en voor Dave als inleiding naar de act’s van Jasmijn en Tobit. Jasmijn heb ik eerder ook succesvol met een andere partner zien werken, in deze combinatie met Tobit is de romantiek die er van afspat natuurlijk van een grote meerwaarde. De verleidelijke bijna femme fatale en de brave Tobit vormen een heel goed duo. Wie zien ze met acrobatiek aan een paal, waar we vaak deze act uitgevoerd zien door een persoon is ook hier de duo acrobatiek van een grote meerwaarde. Hun parade act is natuurlijk de pas de deux op de eenwieler, een geweldig staaltje acrobatiek, kracht en balans zoals je ook dat zelden in deze uitvoering ziet. Een act die op geen een podium zal misstaan, ik denk dat we nog veel gaan horen van dit duo.

David Severins zien we ook nog terug in een perfect kostuum met een feilloos jongleernummer met kegels, compleet anders dan het ballennummer en daardoor blijft de variëteit in dit variété programma gewaarborgd. Dat hij ook nog de zingende zaag bespeeld en hiermee het publiek muisstil krijgt is ontroerend totdat er achter het podium een deur dicht klapt, een vederlicht smetje op dit optreden, maar het geeft eigenlijk alleen maar aan dat er bij zo een show achter de schermen ook hard gewerkt wordt. Niet in de laatste plaats door Dave en David zelf want ze doen alles van planning, marketing, publiciteit, regie en tot de kaartjes controleren aan toe.

In de finale verbaas je je dat er maar zes mensen op het podium staan die je de hele avond hebben geëntertaind. Tijdens de première voorstelling zat de zaal bijna vol en waren er vele prominenten uit de theater en variété wereld aanwezig, zoals Martin en Ria Hanson, Bianca Farla, Memmory Monroe en Karel de Rooij. Laten we hopen dat de zaal tot 29 december dagelijks volstroomt en dat Daves Variété kan uitgroeien tot een grote Nederlandse variété show van Naam en Faam.

Toegift

Dave beloofde het al aan het begin van de show, de avond zou afgesloten worden met een lied van Lee Towers, you never walk alone. Het publiek staat, de telefoons mogen weer aan, “zet je zaklamp aan” en zwaai mee op de maat van de muziek”. Dave zing en de hele zaal zingt mee. Je waant je even bij een groot concert, maar dan in het klein, zo mooi is dit variété gaat het zien.

Dave’s Wintervariete – Tableau de la troupe

Dave

Dave is geboren op Zuid in het Clara Ziekenhuis. Hij groeit op onder de rook van de Botlek en de Europoort. “Bij ons thuis rook het altijd naar synthetische dennenbomen.” Na het afronden van zijn middelbare school in Capelle aan den IJssel, is hij weer in de mooiste stad van de wereld gaan wonen. Ditmaal op zichzelf. Hij studeert aan de School voor Journalistiek en Voorlichting in Utrecht en komt als freelancer al snel bij Radio Rijnmond achter de microfoon en later voor de camera bij TV Rijnmond. Vijf jaar lang staat hij met de grootste en kleinste artiesten in een bomvol Oude Luxor Theater met de Dave On Stage Bonte Kerstavond. 1,5 miljoen kijkers keken ieder jaar weer met de Kerst naar het regionale TV-station

Dave op hakken, maar een travestiet is het ook weer niet.