Vincent Michels van Corpus Acrobatics

Contemporain circus al jaren te zien in Nederland

Acrobatiek in beeldentuin
Beeldige acrobatiek

Ik ontdekte nog niet zo lang geleden het mooie werk van Corpus Acrobatics. Dat kwam ik tegen via facebook en een aantal televisie- en theaterproducties die de laatste tijd het nieuws haalden. Op het circussymposium van 2 december in de Stadsschouwburg Utrecht ontmoette ik allerlei interessante mensen. Zoals de kleurrijke Vincent Michels van Corpus Acrobatics. Een afspraak voor een interview was het directe gevolg. Gelukkig weer een leuke “In the Spotlights”. 

Ik was Vincent Michels al eerder tegen gekomen als genodigde bij de Stichting Circuscultuur tijdens een vergadering van het samenwerkingsverband. Op het symposium viel regelmatig de termcontemporain circus, met verwijzingen naar de hedendaagse opleidingen en bijvoorbeeld Cirque Plume, de festivals zoals Rotterdam Circusstad en Circo Circolo. Voor nieuw circus hoef je wat Vincent Michels betreft echt niet alleen over de grens te kijken: “Al heel wat jaren zijn prachtige voorbeelden hiervan in Nederland zelf te vinden. De focus lag tijdens het symposium wel al te veel op het buitenland. Ik miste vooral de aandacht voor Nederlandse circusgezelschappen en artiesten in de afgelopen decennia die een belangrijke bijdrage hebben geleverd en nog steeds leveren aan de verandering en het overdragen van het Immaterieel Circus erfgoed zoals; Mini en Maxi, The Ashton Brothers ,The Como Brothers , De Osmanis sisters en Corpus Acrobatics”.

Bijzondere acrobatiek
Pijl en boog en acrobatiek

Enkele foto’s van een training van Corpus in het Westerpark in Amsterdam met een Albanees slangenmeisje afkomstig van de circus school van Tirana- Albanië.”

Corpus Acrobatics al 20 jaar Contamporain

natuurschoonheden
Pijl en Boog

Marley Eltz en Vincent Michels de twee partner acrobaten (Main a Main) en oprichters van Corpus veroverden in de jaren negentig al de Nederlandse theaters, festivals met een originele partner acrobatiek act met een bijzondere choreografie, vloeiende acrobatische bewegingen/choreografie, dramaturgie en poëzie. Deze successen volgden na een klassiek acrobaten opleiding van de Como Brothers, Cor van Veldhoven en Rijk Hoedt en een gespecialiseerde opleiding bij de Bulgaarse Sportacrobatiek door hun meester en wereldkampioen Emil Krastev. Michels: “Corpus was dus een avant garde van het Nieuwe Circus en het eerste nieuwe/contemporain circus in Nederland”.
Met grensverleggende theaterproducties.

Corpus presenteert al meer dan 20 jaar circustheater met meerdere acrobatische disciplines uitgevoerd door een top acrobaten crew op alle grote podia in Nederland maar ook wereldwijd zoals op de Wereldtentoonstelling in Lissabon samen met het Nationaal ballet, het Festival d’Avignon , het International Festival de Cannes.

Training voor televisieprogramma
Kim Lian en Tobit van Vliet

Corpus acrobaat Tobit van Vliet oefent dagen lang met Kim Lian zodat zij in de show aan de strapaten een act kan doen bij de uitreiking van de Gouden Televisierring.

Corpus heeft de laatste twee decennia meerdere grensverleggende circustheaterproducties gemaakt waarbij acrobatiek op een kunstzinnige wijze wordt vertoond met veel aandacht voor de choreografie en expressie van de acrobaten. Corpus maakt dan ook “totaal en thema”circus waarbij met hoogstaande acrobatiek en circus disciplines een verhaal met begin, midden en einde wordt gepresenteerd. Maar ook heel veel aandacht voor kostuums, licht, muziek en het uitvinden van originele nieuwe rekwisieten en decors.

Privé opleidingen

Corpus heeft ook een privé opleiding en werkt op een gildematige wijze aan het overdragen van het acrobaten vak met uitsluitend top talenten die een vaak jarenlang en intensief programma volgen met acrobatische vaardigheden. Deze studenten krijgen een allround opleiding met nadruk op acrobatische technieken en expressie vaardigheid die aan de strengste eisen moeten voldoen. In ruil daarvoor betaalt de leerling contributie en is er een aantal jaar verbintenis voor Corpus. Michels vergelijkt het met de jeugdopleiding van Ajax talenten die in ruil ook een tijdje trouw aan de club moeten blijven.

 

Prof begeleiding

acrobatiek in de beeldentuin
De beeldentuin leent zich prachtig

Daarnaast wordt ook op verzoek getraind met professionals. “Een voorbeeld is de omscholing van voormalige bekende turnster zoals Renske Endel (vice wereld kampioen van Nederland brug ongelijke liggers) Boy Looijen ( wereldkampioen Rhonrad/ German Wheel ) en Li Ling Kassing (Nederlands kampioen Ritmische gymnastiek ) tot getalenteerde en inmiddels succesvolle acrobaten. Ook worden gastcoaches uitgenodigd zoals Valerie Inertie de Zilveren clown  winnares 2011 met  haar Roue Cyr bij het International Circus Festival van Monte-Carlo en Isabelle Corradi Dansereau –vaste zangeres bij Cirque du Soleil Alegria en Varekei en de circus directeur en regisseur Christian Taguet artistiek leider van Cirque Baroque, grondlegger van het nieuwe circus in Frankrijk . In Nederland werkte Corpus samen met bekende gezelschappen en artiesten zoals : Het Residentie orkest, Jaap van Zweden, Jango Edwards, Flairck en het Concertgebouw Orkest Amsterdam.

Vincent en Koningin Beatrix na afloop van een optreden
Vincent met Koningin Beatrix

 

Vincent Michels en Marley Eltz, resp. artistiek leider van Corpus en partner acrobaat samen met  Hare Majesteit Koningin Beatrix in gesprek na de voorstelling van Corpus met het Residentie orkest tijdens Festival Classique in 2011. foto’s pr Corpus Acrobatics