De redactie van Circusweb staat ervoor om het Circus in een positief daglicht naar voren te brengen. Daarom proberen wij negatief nieuws rondom het circus altijd bewust te vermijden. Maar nu code zwart dreigt voor de Circusbranche kunnen wij er helaas niet omheen.

Nadat de nieuwe maatregelen, die afgelopen vrijdag zijn aangekondigd en die afgelopen zondag in werking zijn getreden, hebben de grootste circussen van ons land zich genoodzaakt gevoeld om de op stapel staande voorstellingen voor komende kerstvakantie te annuleren. Het Wereld Kerstcircus in Carré, Kerstcircus Ahoy en Kerstcircus Enschede, Almere, Haarlem, Oss en het Noord Hollands Wintercircus, hebben direct geannuleerd. Kerstcircus Den Haag en Kerstcircus Utrecht hadden al bij het vorige pakket maatregelen geannuleerd. Gelukkig maken ze allemaal bekend om in 2022 weer terug te keren.

Voor het tweede jaar geannuleerd.

Maar voor dit jaar is het een regelrechte ramp, dit is al het tweede jaar dat er moet worden geannuleerd. Het Kerstcircus Enschede was zelfs al begonnen met de tent op te bouwen. Voor alle circusproducties telt dat er vanuit de hele wereld honderden artiesten zijn geboekt en is er heel veel geld gestoken in voorbereiding, marketing, drukwerk, decoraties en andere materialen. Ook zijn er nieuwe circustenten aangeschaft, en ook voor de toeleveranciers is dit een grote strop.

Miljoen bezoekers

De kerst en Wintercircussen trekken gezamenlijk jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, die dit jaar allemaal teleurgesteld moeten worden. Onder de artiesten, medewerkers en leveranciers, denk aan licht, geluid, toiletwagenverhuur, reclameborden verhuurders, uitbaters van extra attracties en buffetten, zijn heel veel ZZP’ers en kleine zelfstandigen die de belangrijkste maanden van het jaar nu mislopen. En dan natuurlijk de enorme strop voor alle vrije producenten die meestal zonder subsidie de meest prachtige voorstellingen samenstellen, die niet met een derde bezetting uit de kosten kunnen komen en nu genoodzaakt zijn te annuleren. Dit is alles behalve een vrije keuze.

Circuspunt

Circusweb heeft vragen gesteld aan het bestuur van Circuspunt, het platform voor de Circussector waarin opgenomen de V.N.C.O. de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemers. Patrick Cramers voorzitter van Circuspunt laat weten dat er vooral achter de schermen hard wordt gewerkt en wordt overlegd met ministeries. Helaas blijkt dat niet van invloed te zijn op de huidige maatregelen. Voor de circussen is het tijdstip van sluiten om 17.00 uur meestal nog wel op te lossen door voor die tijd de voorstellingen te organiseren, maar vooral de 1,5 meter maatregel waardoor nog maar een derde bezetting overblijft, is de nekslag voor de meeste circussen. Of er enige tegemoetkoming is voor de ondernemers, ZZP’ers en kleine zelfstandigen is nog de grote vraag, waarop Circuspunt nu nog geen antwoord kan geven. De geschiedenis leert dat het meestal uitdraait op een financieel debacle voor de hele branche.

Nog niet alle hoop opgegeven

Een aantal Circussen waaronder Wintercircus Hilversum, Circus Zanzara, Kerstcircus Etten-Leur, Wintercircus Pallasso, Magic Circus en Kerstcircus Maastricht hebben de hoop nog niet opgegeven, daar gaat de voorverkoop op dit moment nog gewoon door.

Update! De volgende circussen hebben inmiddels ook geannuleerd:

Kerstcircus Etten-Leur, Circus Salto, Kerstwintercircus Eindhoven, Dave’s Winter-variété,

Wij wensen iedereen financiële, fysieke en cognitieve gezondheid toe.