Vandaag 13 oktober gaat Totem van Cirque du Soleil dan echt in première op het Malieveld in den Haag. Bij de officiële première horen natuurlijk ook BN’ers om publiciteit te genereren. Aanwezig o.a. Lieke van Lexmond, Jan Versteegh, Ruben Vermeer, Christian Farla en Marly vd Velden. Er waren al try outs en een voorpremière, Marcel Bergema was erbij en bezorgde ons onderstaande tekst en foto’s, waarvoor dank. In de tent kreeg hij aanwijzingen niets van de voorstelling te fotograferen, daar houden wij ons dan ook aan, voor u een extra reden om zelf te gaan kijken. Let wel op dat u kaarten bij de officiële verkooppunten koopt, want er zijn weer onbetrouwbare wederverkopers online!

Ooit was het Museumplein in Amsterdam de plaats waar de tenten van het Cirque du Soleil werden opgebouwd. Daarna was het vele malen één van de parkeerterreinen in het Amsterdamse Arenagebied waar het Cirque bezocht kon worden. En vanaf nu lijkt het Malieveld in Den Haag de vaste plek te zijn geworden, een locatie die een wat sfeervoller en groener decor biedt voor de imposante witte tenten dan het steen in Amsterdam Zuid-Oost.

Cirque du Soleil op Circusweb.
Cover van het programmaboek van Totem. Foto MB

Vóór de bouw is op het grasveld een laag kunststof met daarop grof zand aangebracht. Daar zal het gras naderhand niet levend onder vandaan komen maar het voorkomt wel dat de zware transporten diepe sporen trekken en het grasveld veranderen in een omgeploegde akker. Het Malieveld heeft op dit gebied een reputatie.

In ongeveer tien dagen is het tentencomplex opgebouwd. Op 11 oktober startte de serie voorstellingen en die eerst avond, nog vóór de officiële première, zat de tent al voor zeker 80% vol. De reclame, die op alle denkbare manieren de aandacht van Nederland trok, zal zijn werk gedaan hebben.

Totem op Circusweb
Totem tot in de details. Foto MB

TOTEM is de show die in Den Haag te bewonderen is en velen zullen deze productie al eerder gezien hebben: oktober 2010, toen nog in het geel-blauwe tentencomplex. TOTEM, speelt zich af op een eiland dat in aanvang lijkt op een reuzenschildpad en toont de fascinerende reis van de mens als amfibie tot zijn wens om te kunnen vliegen. De odyssee van de mens. Wie meer producties van Cirque du Soleil heeft gezien weet dat het moeilijk is om acts en artiesten te beschrijven: het is een wervelend geheel waarin artiesten vaak vele rollen spelen. Je moet het gewoon zien, en dat geldt zeker ook voor decors en kostuums.

Het lijkt dat de show van nu nauwelijks verschilt van de TOTEM 2010. Natuurlijk roept de show van nu de herinnering op maar het is een mooie herinnering. En het publiek reageert enthousiast met veel applaus, of dat nou gaat om het zien of om het weerzien.

TOTEM is nog te zien tot en met 8 december a.s. Daarna zal het Malieveld de bijzondere aanblik bieden van een terrein waarop het ene grote circus wordt afgebouwd en het andere wordt opgebouwd. Wie in die tijd een massale protestdemonstratie wil organiseren kan misschien beter even wachten op rustiger tijden.

Circus Cirque du soleil bij nacht op Circusweb
Cirque du Soleil by night in den Haag op het Malieveld. Foto MB

Bekijk hier de trailer van Totem: