23 maart 2023

Circusstad Festival viert de tiende editie in Rotterdam met o.a. Siegfried & Joy

In de meivakantie (van 3 tot en met 7 mei 2023) staan op het jaarlijkse Circusstad Festival meer dan honderd artiesten uit twintig verschillende landen klaar om weer tienduizenden bezoekers te verrassen en ontroeren. Van Siegfried & Joy tot Companie XY; de tiende editie biedt sprankelend, vernieuwend circustheater. ‘Als volwassen kunstvorm heeft het de kracht om ons diep van binnen te raken’, zegt artistiek leider Menno van Dyke. 

Vooral op en rond het Schouwburgplein, in hartje Rotterdam vlakbij het Centraal Station, bruist Circusstad Festival. Ook op het hippe schiereiland Katendrecht zijn er (3-5 mei overdag) in theaterzalen en op de pleinen diverse boeiende optredens en workshops.

In de maanden vóór het festival zijn er ruim vijftig optredens van diverse circusgezelschappen op de pleinen van basisscholen, in verzorgingshuizen (de schitterende witte clown Pierre Roman) en op stadspleinen tijdens Koningsdag.

De ruim 25 circusgezelschappen zijn goed voor enkele honderden optredens. Binnenkort publiceert het festival de gehele line up online. Circusweb deelt alvast enkele highlight. Wat valt ons daarbij op? 

COMPAGNIE XY
Het ultieme collectief dat elk festival wel in huis wil hebben is ‘Compagnie XY’. Dit Franse gezelschap behoort zonder enige twijfel tot de meest gerenommeerde vertegenwoordigers van het circusgenre ter wereld. Vanwege het jubileum zijn ze langdurig in Rotterdam als cadeautje aan de stad. De week voor het festival met een buurtproject (‘Les Voyages’) en een openingsvoorstelling op 2 mei (‘Le Grand Rendez Vous’) in de wijk IJsselmonde. Tijdens het festival (zaterdag en zondag) is het niet te missen ‘Möbius’ te zien in Theater Rotterdam. Als een zwerm vogels. Soms synchroon, maar altijd harmonieus. In verbluffend mooie bewegingen tarten de negentien acrobaten de zwaartekracht. Zonder rekwisieten. Met hun lichamen als enige werktuig.

KLUB CIRKUS QUEER AVOND
Een boeiende, energieke en feestelijk omlijste queer-circusavond op vrijdag 5 mei. Met: House of Circus in het oude Luxor Theater, Sadiq Ali in Theater Rotterdam en een afterparty in Theater Rotterdam.

House of Circus biedt hedendaags circus met de glamour van drag door ACaPA alumni Nick van der Heyden en Germain Charlat.

In ‘The Chosen Haram’ vertelt Sadiq Ali het verhaal van twee homoseksuele mannen, hun toevallige ontmoeting via een dating app, de hoogte- en dieptepunten van hun relatie en de barrières die ze moeten overwinnen, zowel sociaal als cultureel. Deze unieke en complexe kijk op circus, uitgevoerd aan twee Chinese palen, mixt thema’s als liefde, seksualiteit, geloof en verslaving met humor en een stuwende soundtrack. Het verhaal is niet alleen autobiografisch, maar ook gebaseerd op interviews met leden van de LGBTQ+- gemeenschap. Met vijf-sterren-kritieken was deze voorstelling vorig jaar dé grote hit op het Edinburgh Fringe Festival.

SIEGFRIED & JOY 
Ze zijn bekend van ‘America’s Got Talent’ en een hit op social media. Zelf, maar ook omdat veel mensen het Berlijnse duo nadoen en dat online posten. Siegfried & Joy zijn de zelfbenoemde supersterren van de jongste generatie magiërs en dopen de kleine Opticum tent op het Schouwburgplein elke dag drie keer om tot ‘het Las Vegas aan de Maas’. Het is wel even opletten: net wanneer je denkt dat ze eigenlijk niks kunnen, weten ze te verrassen met onbegrijpelijke illusies.

BE FLAT
‘We blazen u van uw sokken’, zo voorspelt Ward Mortier lachend. Met collega freerunner en acrobaat Thomas Decaesstecker vormt hij het duo Be Flat. Voor hun nieuwste voorstelling ‘Double You’ komen de Gentenaren met z’n vijven voor een dagelijkse voorstelling in de grote Chapiteau-tent op het Schouwburgplein.

Voor het eerst staan spelen de straatartiesten nu binnen en wel meteen met twee voorstellingen tegelijk, want ‘Double You’ speelt aan beide kanten van een doek in het midden van de zaal. ‘We wilden eens de grenzen van het theater verkennen’, zo vertelt Ward Mortier. ‘Met veel onverwachte dingen, heel veel speelplezier en acrobatiek op niveau. Dat urban-achtige van onze voorstellingen buiten houden we erin, we zijn brutaal en vol levensvreugd. Het publiek gaan we weer verrassen en ze mogen zeker weer met ons meedoen.’ Op zaterdag is er een voorstelling met live  audiodescriptie voor blinden en slechtzienden.

SPECIALE TIPS 
– ‘Exit’ van Circumstances. Choreograaf Piet van Dycke creëert ‘een flirt met risico’ (in oude Luxor Theater).

– ‘Bruits de Coulisses’ van Les P’tits Bras, een vrolijke familievoorstelling op het Deliplein.

– ‘Cécile’ van Sinking Sideways (in Theater Rotterdam), heerlijk hypnotiserende jongleerpatronen.

– ‘Materia’ van Andrea Salustri (in de Doelen), unieke belevenis met zwevend piepschuim die je op het puntje van je stoel houdt.

– ‘Méandres’ van Les Colporteurs. In een bijzondere setting (de Laurenskerk) danst de Amerikaanse Molly Saudek op drie strak gespannen koorden om de Chinese paal van de Franse acrobate Sandrine Juglair heen. 

Op Circusstad Festival kun je op zaterdag- en zondagochtend met je baby naar ‘Be Kind’ van Emilie Weisse Circusstheater. Mede dankzij het Baby & Research Center in Nijmegen blijven kinderen van 6 tot 18 maanden veertig minuten geboeid op deze zintuiglijke reis.

– Tien jongleurs van het 10-jarige Tall Tales Company nemen je dagelijks mee op de unieke circusroute ‘Square 10’ door Theater Rotterdam.

Er zijn nog tientallen andere en bijzondere voorstellingen, op de pleinen vaak gratis. Loop de prachtige witte clown Pierre Roman (Ralph Öllinger) tegen het lijf of beoefen zelf circus middels workshops. Daarbij is het goed eten en drinken op het festival en staan de nodige muzikanten klaar voor nog meer vermaak.