ROTTERDAM – Circusstad Festival van deze meivakantie was een enorm succes! Maar liefst 28.000 bezoekers bezochten het festival, een recordaantal sinds de eerste editie in 2010.  Het Circusfestival wordt ieder jaar weer georganiseerd. Van 1 tot en met 5 mei 2019 kun je het weer meemaken. Hieronder een terugblik op de hoogtepunten van het afgelopen festival.

Bekijk hier de aftermovie van het festival 

NapPas

 

Uitverkochte voorstellingen en (internationale) premières

We blikken terug op een meer dan geslaagde editie! “Met verschillende uitverkochte voorstellingen, drie Nederlandse premières en twee wereldpremières van eigen festivalproducties hebben we een fantastisch programma neergezet”, aldus festivaldirecteuren Dirk Evers en Maaike van Langen. De voorstelling Battachio van het Praagse Cirk la Putyka was tijdens de openingsavond in het Oude Luxor voor het eerst in Nederland te zien. Dé festivalhit was Gravity & Other Myths dat met haar aanstekelijke enthousiasme en adembenemende capriolen de tent telkens weer op z’n kop wist te zetten. De power girls en boys van Circolombia waren een week lang te gast in Rotterdam. Ze werkten met Circus Rotjeknor – dat haar 25-jarige jubileum viert – en andere jeugdcircussen aan de openingsact van het festival, ze verzorgden acts op het plein en avondvoorstellingen in TR Schouwburg. Volgens de artiesten van Circolombia is Circusstad Festival “het fijnste festival ooit!’, een mooi compliment.

Talent van eigen bodem

Meer dan ooit bood het festival podium aan Nederlands talent. Circus in Nederland zit echt in de lift. Circusstad Festival ondersteunt ‘Dutch Emerging Talents’, ofwel aanstormend circustalent, door ze opdracht te geven voor het maken van nieuwe voorstellingen en op het festival veel (nieuwe) voorstellingen van deze Nederlandse gezelschappen te laten zien. “Zo kregen artiesten de opdracht om speciaal voor Circusstad een act of voorstelling te maken”, legt Evers uit. “Tall Tales Acrobatics kreeg bijvoorbeeld vier weken de tijd om een voorstelling op een heel klein speelvlak te ontwikkelen. Deze voorstelling werd door de Theaterkrant met vier sterren beoordeeld en zal nu verder gaan toeren. Daar zijn we uiteraard trots op.”

Acts, crossovers en challenges

Op het Schouwburgplein hoefden bezoekers zich geen moment te vervelen. De voorstellingen in de theaters en op het festivalterrein worden omlijst door opvallende acts. In de Circo Bistro waar je tussen de circusartiesten daghappen uit allerlei culturen kon eten. Daar ging het dak er regelmatig af met optredens van onder meer Convoi Exceptional en de act Barstool Bound, waarbij acrobaten en muzikanten de bar overnamen. Een formule die werkt, omdat het festival daarmee een flinke groep nieuw publiek naar zich toetrok die daardoor het circustheater ontdekte. En degenen die het circusvirus echt helemaal te pakken hadden, gingen zelf nog aan de slag in een workshop of de Circus Jungle om de eigen circus skills te testen.

Commentaar via Facebook
969 totaal aantal bezoekers 3 bezoekers vandaag