Circusartieste Rafaëla:

667

Circusartieste Rafaëla: “Je krijgt er zoveel van terug”

Ik houd ervan om elke dag met mijn dieren bezig te zijn

Wie kent de Belgische Rafaëla niet? Die enthousiaste circusartieste met die opvallende eeuwige glimlach die van haar gezicht afstraalt als zij met haar dieren optreedt. Zij werkte bij Aladin, Harlekino, Bavaria, Monelly, Magic en twee jaar bij het theatercircus Wintercircus Hanson. We zagen haar met roofvogels, papagaaien, kleine vogeltjes, pony’s, paarden, noem maar op. Sinds zij optreedt met haar witte hondenact lijkt het of ze internationaal is doorgebroken. Met de groeten uit Ierland…

Kinsbergen was een bekend circus
Pietje Kinsbergen

Het vak is er met de paplepel ingegoten, met een moeder die acteerde met poedels en een vader die hoog in de trapeze zijn werk deed. Samen hadden haar ouders een circus onder de naam Star. Op 7-jarige leeftijd deed Rafaëla al een act met de rolarola, wat zij 30 jaar heeft volgehouden. Rafaëla dwaalt in gedachten af naar het begin bij Circus Kinsbergen, een circus dat nu is verdwenen, maar dat honderden jaren heeft rondgereisd.

(bekijk straks pas het leuke youtubefilmpje van Kinsbergen)

 

Circusezeltje Donkey

Bekende dierentrainer aan het werk
Dierentrainer Jos Uyterlinde

Na Kinsbergen kwam Rafaëla terecht bij Circus Piste (de vader van Jofri Boekschoten, Magic Circus). Daar bij Piste ging ze voor t eerst werken met dieren, wat haar passie is.  Op 12-jarige leeftijd stal zij de show met haar ezeltje Donkey, waar zij heel lang mee heeft gewerkt. “Ik hou ervan om elke dag met mijn dieren bezig te zijn. Je krijgt er zoveel van terug. Mijn ezeltje leeft nog steeds en staat sinds begin dit jaar bij een goede vriendin. Hij is 35 jaar en heeft geen tanden meer en staat op special voer. Maar hij is kerngezond.”

Zij leerde het vak van Jos Uyterlinde en Harry Bergmans”.

Witte herder topact

 

Hondenact met witte herders
Topact met spierwitte herders.

Een internationale doorbraak kwam zelfs op het moment dat ze met haar witte herders in een prachtig kostuum een act presenteerde. Absoluut een opvallend nummer dankzij die prachtige honden. Alles mooi wit gestileerd. Het idee voor deze act was afkomstig van Maurice Veldkamp, circusdirecteur van het Magic Circus, en 32 jaar spreekstalmeester van het Kerstcircus Ahoy. Arlette Hanson, circusdirecteur van Wintercircus Hanson maakte het romantische plaatje compleet met het bijpassende kostuum, een finishing touch zoals we van haar gewend zijn. En de orkestleider van Hanson, Vincent van Lent zorgde voor een bijpassende compilatie van de muziek. Het trainen van de honden heeft Rafaëla allemaal zelf gedaan. Een prachtig voorbeeld van hoe synergie van verschillende circusexperts kan leiden tot een topact die meteen de aandacht trok van topcircussen. Na 2 jaar Hanson kwam er nog eens een winter Cirque d’Hiver in Roermond achteraan en het festival Cirque de Massy in Frankrijk.

Trots op dieren en verblijven

Rafaela: “We zitten nu bij een heel leuk circus in Ierland. Tom Duffy’s circus. Daar hebben we het ontzettend naar ons zin. Helaas hebben ze volgend jaar zelf een hondenact dus voor 2014 zijn we nog op zoek naar een nieuw contract.”

Paarden en ponys van Rafaëla
Hogeschool

Het circus dat met Rafaela in zee gaat krijgt waar voor zijn geld. “Ik heb dan ook nu 4 dierenacts. Een papegaaienact, een hondenact, een komisch paard en een hoge school paard. Rafaëla is trots op haar dieren en de verblijven. “Omdat ik een man heb die redelijk handig is, heb ik nu een mooi transport en mooie verblijven voor buiten zodat ik mijn dieren de ruimte en de aandacht kan geven die ze verdienen”.

De wereld mijn tuin.

Rafaëla heeft voor de toekomst nog veel leuke plannen. “Graag zou ik dit vak nog jaren willen uitoefenen. Elk jaar een ander land zodat ik iets van de wereld zie. Ik zou natuurlijk ook een keertje een prijs willen winnen of in Monaco staan. Wie zou dat nu niet willen. Maar ik ben tevreden over hoe mijn leven nu is. Ik woon in een caravan en de wereld is mijn tuin. Mooier kan toch niet”.

 Hello I’m rafaela,

Website:  www.rafaela.be

 Groetjes vanuit Ierland, Rafaëla (17-7-2013)