3 november 2019

Circus of Torment Valkenswaard 2019

Interview

Het is vandaag de dag niet makkelijk om het publiek warm te laten lopen voor een avondje circus. Het circus wordt vaak gezien als oubollig of als alleen leuk voor kinderen. Veel negativiteit rondom dieren in het circus, circussen die failliet gaan en circussen die niet mee gaan met de tijd hebben niet veel goeds bijgedragen aan dat imago. Toch gloeit er hoop aan de horizon, gelukkig zijn er een aantal jonge circus ondernemers in ons land die snappen hoe het wel moet. Het blijkt te werken als je een bepaalde doelgroep specifiek aanspreekt. Een van die doelgroepen is het Halloween en Horror minded publiek, een avondje entertainment om op het puntje van je stoel te zitten, maar niet relaxed want je weet niet wat er kan gebeuren op zo een avond.

Michaël Betrian en Sandor Donnert produceren het Circus of Torment

Gezien op 2 november in Valkenswaard. Terwijl je aan komt lopen bij het circus dat keurig staat opgesteld in het Frans van Best Park. Komen de eerste “scarry actors” al op je af, een clown met een hakbijl en andere duister figuren jagen je direct al de stuipen op het lijf. Bij het circus of Torment zijn er twee rangen, Regular en R.I.P. tickets. De mensen met R.I.P. tickets mogen eerst naar binnen en krijgen zo de mooiste plaatsen aangewezen. Opvallend is dat er midden in de tent een podium staat van 2,5 meter doorsnede, daaromheen uitsluitend stoelen en geen tribune. Als de mensen met de regular tickets naar binnen mogen, blijkt dat de belangstelling voor vanavond groter is dan verwacht, in allerijl worden er nog snel stoelen bij gehaald. In de duistere mystieke blauw en rood verlichte tent hangt een laag mist die veel onheil voorspeld, 15 minuten later dan gepland kan de voorstelling beginnen.

Kom maar binnen als je durft

Prachtige maskers

Als opening zit er een lugubere circusdirecteur aan een tafeltje op het podium en schrijft en vertelt het verhaal, waar het vanavond om draait. Prachtige maskers, kostuums die bij het thema horen en onheilspellende muziek en verlichting maken de show. De nummers spelen bijna allemaal achter op of boven het podium, terwijl er tussendoor “scarry actors” door het publiek lopen om er voor te zorgen dat de voorstelling vooral voor het publiek een kwelling is. Door de maskers krijg je een zelfde effect als bij Cirque du Soleil, dat de artiesten geen individuele sterren zijn met een naam en een eigen gezicht, maar een nieuw karakter hebben meegekregen als onderdeel van het grotere geheel. Het maakt het natuurlijk ook makkelijker om artiesten dubbelrollen te geven.

Prachtige maskers en kostuums

Artiesten

Toch zien we voor ons een aantal bekende artiesten die allemaal hun nummer in stijl hebben aangepast en waar vaak de acts zijn ingekort waardoor het vooral een hoeveelheid aan korte opeenvolgende acts wordt. In het programma zien we o.a. Willie Soeurt als Bello de Clown. Nicol Nicols als Antonio op het strakke draad, Taís Ferreira  als Lady Martha met Luchtacrobatiek, Taras The Freak als Contortionist, David Sosman als Gustavo met stuiterballen jonglage , James Field als The Great Leonardo met Komedie magic , The Skating Willers als Daring Devils op Rollerskates, Simona Rhodin als Samora met Hoelahoep,  Michaël Betrian als Marionette met zijn Diabolo nummer, Armando Liazeed als Hugo met Handstand Equilibre, Nigel Vos als Circus directeur Alexander Ferluci.

Rustig naar het toilet

Als je denkt dat je dan in de pauze even kunt bijkomen, dan heb je het mis. Een van de horror clowns is met zijn bijl boven op de dixie toiletten geklommen en danst over de daken en zwaait met zijn bijl als je weer naar buiten komt.

Een van de horror clowns is met zijn bijl boven op de dixie toiletten geklommen

R.I.P Tickets

De uitverkochte tent reageert goed op de show, de doelgroep grotendeels tussen de 25 en 50 jaar oud vermaakt zich duidelijk prima. De R.I.P. tickets mogen niet alleen als eerst naar binnen, maar mogen na afloop ook nog met een horror clown op de foto en ook daar sluit iedereen weer keurig en geduldig aan in de lange rij. We leven in een tijd waarin het maken van die foto’s een belangrijke rol hebben ingenomen en omdat je tijdens de show niet mag fotograferen is dit natuurlijk een mooi extraatje voor de R.I.P. bezoekers. Wij hopen dat het circus of Torment volgend jaar weer ergens opdoemt en dat het dan wederom succesvol is.

Michaël en Sandor gaan ondertussen niet stil zitten, het volgende project van Michaël is het Wintercircus Hilversum en Sandor bouwt zijn tent op in de Kasteeltuin in Helmond voor “Sinterklaas in de Piste” (vanaf 17 november) en voor die tijd van 11 t/m 17 november zit hij in de jury van het Ha Long World Circus Festival in Vietnam.