18 september 2022

Circus Monti, circus in een nieuw jasje

tekst en foto’s Fred Niessen

Circus Monti – Contre Vents Et Marées – Het is het 37ste seizoen voor Monti, in Luzern staat alles perfect opgesteld t/o de Messe. Het oogt allemaal weer fantastisch en is is gewoon een plaatje hoe het er bij staat.
Een groep van jonge artiesten (14 in totaal) vormen het ensemble, de voorstelling is een verhaal met een boodschap, geschreven en geregisseerd door Masha Dimitri met assistentie van Faustino Blanchut. De verschillende disciplines van de artiesten zoals duo trapeze, Chinese ringen, diabolo’s, jongleren, verticaal touw enz worden in het verhaal geïntegreerd. Het verhaal lijn heeft abstracte vormen, maar wie de lijn niet helemaal kan volgen geniet evengoed van een spectaculaire voorstelling. De artiesten zijn in de zandduinen van de woestijn beland de glooiingen van het droge zand zijn herkenbaar in de piste. Een grote berg zand dient als artiesten ingang en heeft ook een coulisse functie. De toeschouwer wordt meegenomen op de route door de woestijn. Alles is tot in de puntjes op elkaar afgestemd van kostuums tot licht en een geweldige muzikale begeleiding van een live orkest bestaande uit zes muzikanten.

Het is zeer verrassend in welke vorm de jonge artiesten hun disciplines tonen, daarbij ondersteunen ze elkaar ook nog in hun aanwezigheid tijdens het optreden van hun collega’s. De diabolo vertoning van Felix Martin is al bijzonder wanneer zijn diabolo’s horizontaal en verticaal door de lucht gaan, verbaasd is niet alleen het publiek tijdens dit optreden, het complete ensemble staat er omheen en kijkt verwonderd of ze dit voor het eerst aanschouwen. Een lang koord in de nok wordt gebruikt om een diabolo op tophoogte te krijgen. Verrassend zijn het clowns duo Larissa Wagenhals en Adrien Borrut.

Een duo wat onafscheidelijk met elkaar verbonden is door een grote gele jas, geen schmink of grote schoenen maar erg sterk met mimiek, ze brengen verschillende originele reprise o.a.met diabolo’s en mandarijnen. Bijzondere handstanden, van top niveau is het duo trapeze werk en ook alles is tot in de details op elkaar afgestemd.

Wanneer de papier snippers uit de koepel naar beneden dwarrelen nemen de diabolo’s het van de snippers over inde lucht. Het zijn Mario Muntwyler en Delaney die beide alles uit de kast halen om het publiek optimaal te betoveren met hun jongleer keulen. Rosaleen Rogman liet een ongekend vertikalseil nummer zien, maar ook de vele varianten van het springen door de ringen riep veel verwondering en respect op. De kwaliteit van het gehele programma is van hoogstaande klasse en daarmee heeft Monti zijn doel méér dan bereikt.
Monti brengt al verscheidene jaren circus in een nieuw jasje waar ik ook dit jaar weer ontzettend van heb mogen genieten !
www.circus –monti.ch