tekst en foto’s Fred Niessen

Voor het tweede seizoen reist circus Maramber van mei tot oktober in het meest oostelijk deel van Zwitserland in het kanton Graubünden. Het is het echtpaar Marco Berger en Ramna Berger (de namen samengevoegd Maramber) die allebei al zeer jong gefascineerd waren van circus.

In de moeilijke tijd die circus Royal in Zwitserland onderging boden ze de helpende hand. Daarop volgde voor enkele weken een Kerstcircus en de grote stap naar een eigen circus werd in 2019 gemaakt (het jaar erop volgde de Corona pauze).

In Landquart bezocht ik de voorstelling en de kennismaking met deze nieuwe zaak voelde meteen verrassend goed. Klein maar fijn en alles tot in de puntjes verzorgd het is een enthousiast team wat er voor gaat. Het circus terrein is afgezet met hekwerk voorzien van mooie grote banners De kassa is een doorloopwagen en als je er doorheen bent gelopen is er een gezellig sfeertje met eet en drinkgelegenheid kraampjes en in het midden een discotheek die op volle toeren draait.

Het programma van 2022 heet voltreffer en dat heeft te maken met het beroemde appelschot van Ovidiu Tell die met verschillende kruisbogen een omgeleid schot maakt en een appel boven op zijn eigen hoofd vol treft.

De Mexicaan Erik Medina werkt met een Bouncing Jonglage maar ook met ringen en keulen. Elegant werkte Katharina Krzesinska in de lucht aan de solotrapeze. Pole acrobatiek ditmaal niet door een dame maar verraste Marius Gagiu het publiek mee. Clownerie en reprises uit Italië nam Alan Rossi voor rekening. Geraldine Spindler presenteerde zich in Indianenkostuum met prachtige hoofdtooi als inleiding op haar luchtnummer aan de aerial ring.


Yanel en Diane Morales leverde een komisch borden jonglage. Carole Pinder liet de bezoekers op het puntje van de stoel genieten van haar komische hondenshow met haar Jack Russel. Met het luchtnummer aan de strapaten door Marius Gagiu werd weer een top luchtnummer getoond. Een echt mooi klassiek nummer maar niet meer zo vaak te zien was het perchenummer van het duo Tru waar de vrouwelijke partner zes meter hoog balanceert en haar tricks vertoont terwijl haar man de stang op zijn hoofd balanceert.

Oswaldo Ramos heb ik gemist in het programma hij stond wel aangekondigd met een nummer op het strakke draad en met zijn lasershow maar dat verklaard wellicht dan ook dat het programma na een uur en vijfenveertig minuten inclusief de pauze ten einde was. Desondanks zeker genoten van de sfeer en het programma, een naam om te onthouden: www.circus maramber.ch

Fred Niessen