NOORDWIJK – WILLEM VAN DEN BERG – Circus Alexander staat vlak bij mijn huis. Het staat al een tijdje op mijn verlanglijst om daar eens een kijkje te nemen. Circus Alexander reist rond als het Circus in de Zorg, een product van Sijm Circus en Events en richt zich op senioren en mensen met een beperking. Daarvoor krijgt het circus de ondersteuning van het Nationaal Ouderenfonds, Gouden Dagen, Zonnebloem en vele andere fondsen. Clown Frenky, in het dagelijks leven Jan Plug zwaait bij dit circus op locatie de scepter. Hij maakt op een zonnige zondagmorgen even de tijd voor Circusweb, de doorreis naar de Wilbert in Katwijk moet toch wachten tot de maandagochtend.
Clown Frenky is wereldberoemd in circusland, omdat hij 13 jaar lang heeft gewerkt als clown naast Milko, bij het grote Circus Herman Renz. Afgelopen winter stond hij in de circuspiste van het Groot Kerstcircus Den Haag waarin duizenden mensen per voorstelling kunnen plaatsnemen, maar nu reist hij rond in het bijna kleinste circustentje dat je kunt vinden met 200 zitplaatsen.
Onder een diffuus lentezonnetje staan we buiten te kijken bij een van de middagvoorstellingen van de Willem van den Berg. Alle voorstellingen zijn “stijf uitverkocht”, geen plekje onbezet, maar na enig aandringen mag ik de sfeer komen proeven, eventueel staand achter alle bezoekers. Eerst moet de aanhoudende stroom van bewoners van dit instituut al of niet in rolstoel of hangend tussen twee begeleiders de tent in. Frenky staat persoonlijk aan de ingang iedere bezoeker te begroeten. Voor iedereen heeft hij een woordje of een handdruk. Ondertussen zijn de requisiteurs en de artiesten binnen iedereen netjes aan het placeren, wat een gepuzzel is met al die rolstoelen. Het duurt even maar dan heeft iedere bezoeker een mooi plekje met voldoende zicht op de circuspiste. Op het laatste moment wordt er een stoel voor me neergezet en ik heb een prachtig uitzicht op de circuspiste. Het genieten kan beginnen.
Clown Frenky, het maakt niet uit of hij in een grote circuspiste staat of in zo’n klein intiem tentje, het enthousiasme en de passie straalt er vanaf. Van tevoren heeft hij zich georienteerd op deze zorglocatie en de locatietelevisie bekeken. Grappig genoeg komt hij daar een jongleur in clownspak tegen, die meteen uitgenodigd wordt om even de circuspiste in te stappen. Jongleren hoeft hij niet, maar hij mag wel het programma aankondigen. Een keer om te oefenen en dan voor het eggie.
En dan is opeens het programma al bezig. Een mevrouw met een hondje, Katrina Markevich. Het publiek is meteen vertederd. Het hondje kan zelfs balanceren op het hoofd van deze rasartieste die samen met haar man Anton Tarbeev afkomstig is uit het beroemde Russisch Staatscircus, dus niet de eerste de beste.
De twee worden afgewisseld door Nigel Voets, tempojongleur, wel bekend in de Nederlandse circuswereld. Ondertussen goochelt Clown Frenky wat af, het publiek is stomverbaasd. De hele act wordt laagdrempelig gebracht, het publiek wordt helemaal betrokken bij deze act, door het benoemen van de kleuren van de doekjes waarmee wordt getoverd. In een uur tijd wordt een zeer flitsend programma gebracht. Precies lang genoeg voor dit publiek, geen pauze tussendoor, want dat is niet handig, er kan gewoon weer thuis geplast en gegeten worden. Met nog wat “circushooligans” van de Kring Bollenstreek verlaat ik de frisse geelblauwe tent die zo dicht bij de Katwijkse zee al het mikpunt is geweest van meeuwenflatsen.
“Niks mis mee”, hoor ik ze oordelen. En zo is het. Een prima circusprogramma dat een genot is om te zien. Het concept is goed doordacht en de bezoekers gaan tevreden weer terug naar hun woongedeelte.
Zondagochtend half elf. Nergens een restaurant open op het terrein, maar Jan en ik nemen onder het genot van een zelf gezet kopje koffie plaats op het terras achter het circusterreintje, waar nog alles in diepe rust is. Gadegeslagen door nieuwsgierige bewoners praten we over het leven van Jan Plug en het Circus in de Zorg.
Jan Plug (48) werkt al 32 jaar in circussen, ooit begonnen bij Circus Alladin, indertijd een mooi middelgroot circus in Nederland. Andere circussen zijn Fliegenpilz in Duitsland en natuurlijk Herman Renz, waar de meesten hem waarschijnlijk van zullen kennen. Hij heeft hier 13 jaar gewerkt als clown, maar zat de laatste 8 jaar bij Renz ook op kantoor. Zo was hij deels clown en deels werkzaam in het management. Inmiddels is hij daar al weer 4,5 jaar weg. Na Renz werkte hij op kantoor bij Hillenaar Circusevents, waarhij 4 circusproducties voorbereidde die rond de kerstperiode speelden. Zijn leven bestond grotendeels uit elke dag reizen van Vught naar Oegstgeest, kantoorwerk, eten, terugreizen en slapen. In de kerstperiode werkte hij bij het Wintercircus Maastricht.
Clownsmarkt veroveren is moeilijk
Plug: “Ik voelde dat dit kantoorwerk bij Hillenaar niet voldoende was voor mijn creatieve geest. Ik wilde graag mijn artistieke kant ontwikkelen. Na Hillenaar wilde ik het liefst voor mezelf beginnen en had allerlei plannen voor de productie van boeken, filmpjes enz. De mensen vonden het echt allemaal leuk, maar als ze konden kiezen tussen Disney of Clown Frenky dan kozen ze liever voor Disney. Het blijkt dat de markt veroveren als clown nog moeilijker is. Ook eventueel televisiewerk lang niet voor handen. Een Jan Plug uit Vught komt niet op tv, en het was niet mijn bedoeling om mijn beroemdheid te kopen… dat zou ook nog een mogelijkheid geweest zijn”.
Boekje
Jan heeft wel een leuk kinderboek geproduceerd maar bij de verdere plannen bleef het een beetje steken. Jan: “Het was een goede leerschool”.
Je kunt het boekje overigens nog steeds bestellen door op het blauwe knopje te klikken.
[yabp 33 subid=”21664″ imgwidth=”100″ imgcolumnwidth=”30″ infocolumnwidth=”70″]
Tevreden mens
Clown Frenky kwam terecht in de Efteling, waar in de zomeravonden een circusvoorstelling draait. Daarnaast doet hij in de winter het Kasteel van Sinterklaas met een eigen show. “Ik speel daar vier keer per dag een voorstelling voor het gelovige volk”, lacht hij geheimzinnig. Sinds vorig jaar werkt hij met het project Circus in de Zorg, waar Alex Sijm hem voor vroeg. Daarnaast vroeg Mike Leegwater van Hillenaar Events hem deze kerst of hij clown wilde zijn bij het Groot Kerstcircus Den Haag. Plug is een tevreden mens met deze gang van zaken: “Het valt bij mij precies allemaal op zijn plek. Op die manier houd ik mijn markt vast. Hier met deze doelgroep van Circus in de Zorg, in Helmond met het Kasteel van Sinterklaas met jonge kinderen en Den Haag voor een gemeleerd publiek. Juist die afwisseling is interessant, het houdt je scherp”.
Je ziet die mensen genieten
Hij ziet weleens clowns in de circuswereld die meer dan 50 jaar dezelfde acts doen. “Er is niks geestdodender dan altijd maar weer hetzelfde doen”, vindt hij. “In mijn werk moet ik me nu aanpassen aan iedere doelgroep en dat is zo heerlijk. Vooral het Circus in de Zorg is zo leuk gebleken, je staat hier als artiest met je neus op het publiek. Je ziet die mensen genieten. Het is niet te beschrijven als je dan in het publiek zo’n bejaard echtpaar ziet zitten, elkaars handen vasthoudend, genietend. Je zal het maar meemaken dat er opeens een circus op het parkeerterrein van je instelling staat. We maken er ook een mooi feest van. Het begint met iedereen hartelijk ontvangen, en die ontvangst is altijd warm. Hier zag je gisteren ook weer een vrouw genieten en dansen toen de muziek begon. Ik noem als voorbeeld die keer dat er een bed naar binnen word gereden met een vrouw er in die, terminaal is. Wat is er mooier dan zo’n vrouw nog iets moois mee te geven. Dit is geen werk meer maar puur genieten. Het meest belangrijk bij dit werk is passie en kwaliteit. Je gaat niet bij een circus werken om er rijk van te worden. Je moet het leuk vinden en kwaliteit bieden”.
Passie en kwaliteit
Jan Plug beschouwend: “je hoort van veel circussen dat die gedwongen zijn om op te houden. Vaak vanwege financiele redenen. Je kunt als circus niet op je programma bezuinigen. Je moet sfeer creeren en dat is erg belangrijk. Sfeer kun je in een huiskamer niet creeren. Dat creer je door passie en door het bieden van die kwaliteit. Bij Circus Alexander werken we zonder pauze, en zonder popcorn en zaagsel. Toch is daar een mooie sfeer, persoonlijk en warm. Je ziet hoe het programma begint, ik loop gewoon naar binnen en vertel mijn verhaal, en voor je het door hebt is de voorstelling begonnen. Geen keiharde circusrenz-mars dreunen tataterretaah, geen keiharde overgang van stilte naar het begin van de voorstelling. Je biedt kwaliteit en dat loont. Net als vorig jaar maken we dit jaar weer eenzelfde toer in het najaar. De huizen waar we afgelopen jaar zijn geweest praten er over en dat gaat als een lopend vuurtje ook naar de andere huizen. Vandaar dat er dit jaar een hele toer wordt gemaakt met Circus Alexander. En dat komt natuurlijk ook door de aanpak van Alex Sijm, dat is echt een goede zakenman die ook zijn kansen zoekt”.