Foto’s en tekst: Fred Niessen.

Zwitserland, Münnsingen -Het is nog twee dagen verplicht om mondkapjes te dragen tijdens een voorstelling, op maandag 13 september is dat niet meer verplicht in Zwitserland dan moeten bezoekers kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn. De nieuwe regeling roept nu al een hoop vragen op want over bezoekers heeft men nu juist niet te klagen ! De vraag is:  blijft het bezoekers aantal ook komen nu de nieuwe regeling van kracht gaat?

Het is een ongelooflijk mooie plek waar Harlekin zijn tent heeft opgebouwd die nog als nieuw oogt maar toch al weer in 2017 bij Cannobbio uit de fabriek kwam.                         Münnsingen was de plaats die ik bezocht ongeveer 10 km van Bern, voor de 29e keer ging dit circus op tournee wat reist in de kantons Bern en Wallis. Opmerkelijk is dat Monika Aegerter naast haar directie functie ook nog een baan als lerares heeft en de dochter Nicole van Pedro en Beastrice (andere helft van de directie) eveneens naast haar artiesten bestaan ook in het onderwijs werkzaam is. Dat is de rede dat hun circus tournee zich beperkt met reisafstanden tot de beide kantons.

Een orkest van zes muzikanten onder leiding van bandleider Ihor verzorgen de gehele voorstelling live muziek, iets wat bijna niet meer voorkomt!

De opening Charivari met alle artiesten, tussen het publiek zit Pierrot Rossi hij wordt uit het publiek gehaald geschminkt en in clownspak gestoken en is nu onderdeel van het programma.

De Afrika Nova Groep: zes jonge artiesten die op een ongelooflijke manier aan de Chinese masten werkten in rap tempo. Leuke reprises van (vader en zoon) De Rossi-Clowns Hector en Pierrot die humor met hun muzikaal talent op een komische manier weten te combineren. Van circus Olympia  (Zweden) zijn weer de kamelen overgekomen die dochter Nicol presenteert het is een mooi geheel  de dieren zien er op hun best uit en liepen gewillig hun figuren en rondjes. Alina Malko uit Wit Rusland is een Multi talent en al langer verbonden aan Harlekin nu was ze te zien aan de Strapaten met verrassende Tricks op een charmante wijze gepresenteerd. Aan zijn presentatie krijg je al het gevoel dat het geen artiest is alhoewel hij een prachtig kostuum aan heeft, het blijkt Nik te zijn een groot fan van Harlekin. Nik is gepensioneerd en is ook in het onderwijs werkzaam geweest. Bijgestaan door Monika liet hij het publiek versteld staan van zijn goochelkunsten. Met Sandro Monteiro (Portugal)werd het weer echt circus met zijn rola rola act. Balancerend op cilinders, bal en plank blijft dit een van de beste rola rola nummers. Na een twintig minuten pauze geeft het orkest het begin van het tweede deel aan met de Harlekin mars.  Het echtpaar Les Sandro stond klaar om hun rolschaats act te presenteren. Ze vertoonden veel tricks in snel tempo, indrukwekkend hoe beide verbonden zijn nek aan nek d.m.v. een halsband.  Nathalie werd zo in hoog tempo rond gedraaid door haar partner.  Een clowns entree  bedacht op het legendarische verhaal van de Zwitserse vrijheidsheld Willem Tell. De Rossi Clowns Hector en Pierrot werden bijgestaan door de Portugees Rogerio die dit seizoen voor een komische rol heeft gekozen en zijn jongleertalent even heeft geparkeerd (Rogerio is overigens in het programma van Haarlem te zien tijdens de kerstdagen) Een act met leuke typetjes die elkaar goed aanvoelden en dat werkte bij het publiek. Dwerg-muilezels pony’s en een witte Freiberger presenteerde Susanne, de dieren zijn haar passie en die zagen er ook top uit! Net voor de finale nog een keer de Africa Nova Group maar nu versterkt met een 16 jarige jongeman. Ze presenteren een sensationele handvoltige waarbij de jongste het volste vertrouwen had in de groep om zich op grote hoogte door de lucht te laten slingeren. Toen de finale werd ingezet volgde er nog een lied waarbij het publiek op een teken de handen in de lucht hield. Het zingen werd onderbroken vanwege een bericht: of er een moeder haar baby heeft verloren.

Rogerio verscheen in de piste als de zoekgeraakte baby, huilend en schreeuwend in een grote luier. Een rol voor hem op het lijf geschreven, de luier werd uitgeknepen op het piste zeil en dat werd glijden vallen en opstaan een sterk komisch finale nummer. Omringd door alle artiesten was voor Pierrot Rossi het moment aangebroken om zich af te schminken en het clowns kostuum te vervangen voor burger kleding. De directie complimenteerde hem met zijn rol en kreeg vervolgens een contract aangeboden. Genoten van een zeer originele en amusante voorstelling die nog tot 3 oktober op tournee is.