Afgelopen zaterdag 4 februari stond Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden in het teken van de finale van ‘Circus Got Talent’ (CGT). Circustalenten uit het hele land presenteerden het resultaat van harde training. Dat werd beloond met applaus van een volle theaterzaal, een aanmoedigingsprijs, een publieksprijs en de juryprijzen.

De finale van CGT werd gegoten in de vorm van een echte circusvoorstelling. De ene na de andere act volgde elkaar op. Aan- en afgekondigd, met na afloop een korte reactie vanuit de jury. En… een gastoptreden van jongleur (en oud-winnaar) Daniel Doornkamp.

Eerst een samenvatting van alle talentvolle artiesten:

 • Circus Miloco uit Leiden stuurde Yuen en Nyah. Ze trapten het programma af met een stijlvolle mix van dans en parterreacrobatiek, op de muziek van Gjon’s Tears: ‘Tout l’univers’.
 • Yasmina Korolova, afkomstig uit Oekraïne en nu woonachtig in Delfzijl, bracht een mooie act in de lucht. In twee oranje doeken liet ze een knappe prestatie zien. Detail: Yasmina is nog maar negen jaar oud… dat belooft wat voor de toekomst!
 • Lois, Vera en Jannerieke (van Circus Okidoki uit Meppel) combineerden dansen (lucht)acrobatiek aan een ronddraaiende ‘lollypop’. Een interessante mix en goed uitgevoerd.
 • De veertienjarige Clown Sem – eveneens uit Meppel – gooide comedy en magic in de hoge hoed en maakte daar een leuk geheel van.
 • Esther Brom (Circus Miloco uit Leiden) jongleerde op solide wijze.
 • Sofia van Veen uit Zwolle had in de optiek van Circusweb.nl de beste act van de middag. Haar moeder begeleidde haar op de gitaar vanuit de coulissen. En Sofia speelde een topact waarbij ‘eten’ een belangrijke rol speelde. Van Veen startte op een eenwieler en stuiterde daarmee een postament op. Vanaf daar klom ze op een hogere eenwieler, kleedde ze zich om als chef-kok en bereidde vervolgens een act waarin van alles voorbijkwam: jongleren, rola-rola, eenwieleren én zang. Tijdens de hele act zong Sofia een Jiddisch liedje dat ging over eten. Oprecht een superleuke act. Als Circusweb een prijs mocht uitreiken was die voor haar.
 • De Santelli Troupe (van het gelijknamige jeugdcircus) liet de nodige menselijk piramides en acrobatische hoogstandjes zien. Een grote groep artiesten in sportieve jaren eighties-kleding.
 • Jessica Cadil – zeventien jaar – trakteerde het publiek op een waanzinnige act aan de luchthoepel. Stijlvol, technisch sterk en zeer professioneel uitgevoerd.
 • Vlinder en Puk van Circus Tubantino lieten grondacrobatiek met een verhaal zien. Het thema: ‘littekens’.
 • Lucas van Dijk bracht goochelen en theater samen in zijn magicact, waarbij hij begon met één touw. Dat werden er twee, vier, zes en aan het einde van zijn act was het weer één lang touw.
 • Lilian Leek (Circus Miloco) toonde boven het theaterpodium een knappe act in de tissue.
 • Jeugdcircus Saranti sloot het programma af met een grote groep jonge artiesten. Onderwerp: “op school zijn kan ook cool zijn!” Dat werd in de act goed doorgevoerd. Van kleding tot rekwisieten. Daarnaast lieten ze goede acrobatische trucs zien.

De prijzen
De volgende prijzen gingen naar de volgende artiesten:

Aanmoedigingsprijs: Sophia van Veen.
Publieksprijs: Jeugdcircus Saranti.

De jury (Arlette Hanson, Henk de Vries, Kitty Hagen, Marco Bonisimo en Pammy Boltini) kende de volgende prijzen toe:
3- Clown Sem
2- Circus Santelli (Santelli Troupe)
1- Lucas van Dijk