Tekst:Arnold Balk

Jonge artiesten van meerdere jeugdcircussen deden mee aan deze wedstrijd in De Harmonie in Leeuwarden georganiseerd door jeugdcircus SARANTI. Met het begrip wedstrijd hadden wij moeite omdat er enerzijds een 8 jarige Pien haar kunsten toonde in de lucht en anderzijds meiden van 17 jaar jongleerden die al jaren bezig waren.

Om maar met de deur in huis te vallen deze laatste  4 meiden van Diedom Utrecht lieten een uitstekende groepsjonglage zien met keulen. Zij jongleerden als ensemble in verschillende formaties en gingen met de hoofdprijs naar huis. Een waardebon van € 150.- bij de Circusexpert en mogelijk een optreden in het Kerstcircus van Haarlem of Enschede komende decemberperiode. Eigenlijk was dit hun laatste groepsoptreden voordat zij een vervolgstudie oppakken.

Als tweede in de uitslag kwamen de 18 jarige Nederlands kampioen Toneel goochelen Nigel Otermans en assistente Ninna Rijss. Zij deden qua goede presentatie en muziek denken aan Hans Klok uit zijn beginperiode.

Een derde plaats was er voor het originele Fitnessballennummer van de uit 14 meisjes bestaande groep van Santelli Groningen. Een act met variaties op, met en onder Skippyballen, maar ook het bekendere ballopen. Enkele dames gingen straks door naar de Codarts opleiding.

De Publieksprijs voor de draadloopact van de 4 “Suzettes” van Atleta Warmond kwam ons wat geflatteerd over. Op zich aardig maar de 2 jongsten waren nog niet genoeg draadvast.

Okido uit Meppel was vertegenwoordigd met het jeugdige clowntje Sem die met zijn komische goochel- en jongleeract het programma opende, en de jonge Lieselotte Muskee met haar gevarieerde hoepelact, geen hoela hoep, waarin zij de zgn. isolatietric vaak toepaste.

Pinilotta uit Tilburg bracht 2 uiteenlopende nummers. In de kostuum- en muziek enscenering van “The greatest showman” 10 jonge artiesten van 10 tot 18 jaar met jongleren in verschillende formaties waarbij het accent lag op jongleren met verlichte elementen. Dit ging naar onze smaak een beetje ten koste van de fraaie kostumering. Een aparte caoutchouc act op een ondergrond van glasscherven lieten Nikita en Iris zien. Nikita is geboren en getogen in het circus en was nog bekend van de vorige Talent show waarin zij een verticaal koord act had.

Naast de Fitnessballen had  jeugdcircus  Santelli een aardige trapeze act afgevaardigd met aan de ene trapeze 2 meisjes en de andere 1 meisje. Deze werkten deels synchroon .

Last but not least de artiesten van het Leeuwarder jeugdcircus Saranti met een fietsnummer van 4 kinderen en 6 tieners in verschillende goed uitgevoerde variaties op een-, drie- en hoge eenwielers. Zij verdienden mijn inziens minstens de Publieksprijs. Maar ja smaken verschillen. Solo de 17 jarige Lisette met een Arial Silkact waarin o.a. een spagaat en abfäller.

Naast Nigel Ottermans de al eerder genoemde Pien van der Lei van de Talenten Academie die haar circusdroom verbeelde door vanuit de schoolbanken in de tissues leuke trics te laten zien waaronder  abfällers.

Silke en Sanne van Circus Witova met een goede trapeze act deels solo, deels als duo. Wij zagen o.a. teenhang van een van de dames.

Wel heel bijzonder was het Yo Yo nummer waarin Yannick Scholtmeijer lef toonde met zijn eerste optreden in het openbaar. Met deze, wij noemden het vroeger Jo Jo’s was het moeilijker werken als met diabolo’s.

Tijdens het jury beraad waren er Magic van de Saranti jeugd, een spetterende vleermuisdans door dansstudio Drachten en een optreden van de vorig jaar aan de Fontys AcaPA afgestudeerde Sander Boschma aan de Arial Straps  te zien.

De middag werd op vakkundige wijze gepresenteerd door Ritsko van Vliet en de jury bestond uit: Arlette Hanson, Kitty Hagen, Pammy Boltini, Marco Bonisimo en Henk de Vries.

Al met al een geslaagde middag waarvoor de projectgroep van het jeugdcircus Saranti onder leiding van Nanouk van der Wal zeker complimenten verdiende.

Circus Diedom eerste prijs
Tweede Prijs: Nigel Otermans en assistente Ninna Rijss.
3e Prijs: Circus Santelli
Tableau de la troupe CGT 2020

 

TicketmasterSale / Solden 2021Sale / Solden 2021