KATWIJK – ZEEHOSPITIUM – Niks zeggen tegen Jan Plug hoor, maar vanmiddag was ik bij zijn circus in Katwijk, en hij vertrouwde mij toe dat hij het tot diep in de nacht vreselijk druk had. Hij beseft vast niet dat ik nog steeds kan inloggen op Circusweb,  ook al heb ik dit al sinds de overdracht nooit meer gedaan. (wat doet ie het goed he mensen!) Toch maar even stiekem een recensie plaatsen.

Door Gera de Leeuw

Wat is het leven toch soms mooi, als ex-journalist en als ex-circusweb-redacteur. Circus Alexander doet Katwijk aan en dan mag je zomaar bij dit bijzondere circus naar binnen. Samen met een heel stel bewoners van het Zeehospitium en Raamwerk. Daar zitten ze in hun hypermoderne rolstoelen, eentje op de derde rij die met een mooi liftmechanisme boven de andere twee rijden uittorent.

De sfeer zit er al meteen in als de voorstelling begint, want de dame die heeft gerealiseerd dat dit circus op het terrein staat mag haar zegje doen in de circuspiste. Daarna gaat Circusdirecteur Frank even naar achteren om te checken of hij al klaar is voor de show. Boordevol humor, en in zeer laagdrempelig Nederlands zonder dat het storend is. Halverwege de voorstelling weet de hele tent opeens wat het Italiaanse Antipodia betekent: Antipode in het Nederlands, of ze nu weten wat het is. Nee Frenky, dat moet je nog maar eens uitleggen. Als dan blijkt dat er met voeten gejongleerd moet worden, en als dat ook gebeurt, dan hoor je echt het geloei door de hele tent. Een manier om te laten weten dat wat er te zien is ook echt gewaardeerd wordt  door het publiek.

Met het echtpaar Di Lello kun je verzekerd zijn van veel fantastische muziek en een beetje slapstick. Heel de tent geniet met volle teugen. Hoe het programma wordt gebracht is precies in de roos voor deze doelgroep. Knap is een luchtacrobatiek act in de gordijnen en ook verbazingwekkend de act met balanceren van veel stoelen door Francois en Beate Kaselowski. Natuurlijk ga ik niet het hele programma verklappen. Klim zelf maar eens in een rolstoel, of beter… wordt maar eens vrijwilliger bij een zorginstelling, wellicht dat je dan ook ooit nog eens dat fantastische Circus in de Zorg mag meemaken.
Bij de uitgang van het circus bleef ik nog even staan wachten op alle mensen die eruit werden geduwd, of zelfstandig met behulp van een joystick hun rolstoel voortbewogen. Stuk voor stuk hadden ze een glinstering in hun ogen, en een glimlach van oor tot oor. De magie van dit circus zal nog lang doorwerken. Volgend jaar willen ze dit vast weer, zo’n fantastisch feestje op het Zeehos! Ik was blij dat ik erbij mocht zijn.