Circomundovoorzitter Ben Rubingh geeft zijn visie op ontwikkelingen in de circuswereld.
“Jeugdcircussen en beroepscircussen verbinden”
Ben Rubingh is in de wereld van de jeugdcircussen geen onbekende. Hij was bij Rotjeknor zakelijk directeur, naast Johan Both. Sinds juni 2013 is hij voorzitter van Circomundo, waar hij al een tijdje meedraait in het vrijwillige bestuur. Circomundo heeft hiermee een ervaren bestuurslid binnen weten te halen. In die hoedanigheid neemt hij net als Circusweb deel aan de vergaderingen van de Stichting Circus Cultuur. Rubingh wil o.a. de contacten verbeteren tussen jeugdcircussen en beroepscircussen.
Circomundo is de belangenorganisatie van de jeugdcircussen in Nederland. Jeugdcircussen nemen in Nederland erg aan populariteit toe. Daar kunnen o.a. kinderen terecht die helemaal gek zijn van circuskunsten of ook kinderen die zich niet thuis voelen in een teamsport; er zijn tal van beweegredenen. Meer dan 60 jeugdcircussen houden zich bezig met circusonderwijs, van heel groot met 20.000 leerlingen, zoals Elleboog en Rotjeknor, tot heel klein, zoals het onlangs opgedoekte Hogerop, dat met 26 kinderen gemiddeld bijna 50 jaar bestond. En alles wat er tussen zit.
C-web: Wat voor voordelen biedt Circomundo voor jeugdcircussen?
Rubingh: “Het jeugdcircusveld in Nederland is zeer divers. Circomundo onderschrijft de diversiteit, het behoud van een eigen signatuur en werkwijze. Circomundo richt zich op ondersteuning, kwaliteitsverbetering en vertegenwoordiging, niet op controle. Circomundo stimuleert samenwerking tussen de jeugdcircussen onderling en tussen het jeugdcircus en het circusveld, andere kunstdisciplines en andere organisaties passend in het werkveld van het jeugdcircus. Er zijn 27 jeugdcircussen bij de organisatie aangesloten. Daarnaast zijn ook circusorganisaties en circusdocenten aangesloten.
Samenwerking zoeken
Al sinds jaren verzorgen jeugdcircussen workshops en lessen op een breed scala aan scholen. Voor een aantal is dat een manier om hun bestaan te verzekeren en voor een aantal is het van het begin af aan de inhoudelijke drijfveer geweest. Ook de reizende circussen, die voornamelijk leven van de voorstellingen, richten zich steeds meer in het geven van circusonderwijs, ook op scholen. Bijvoorbeeld het Magic Circus, Circus Fiesta, Circus Salto. Aan de andere kant zijn er nu weer jeugdcircussen die met een tentje de campings opduiken, zo constateerde Circusweb. Mooi voorbeeld is Cirque Moustache uit Utrecht en Circus Bombari uit Assen. Il Grigio uit Haaren pakt het anders aan; die oefent een heel jaar lang met leerlingen van de circusschool om in de zomermaanden drie weken lang voor uitverkochte tenten op te treden.
Circusweb vraagt zich af hoe Rubingh denkt over de ontwikkelingen, de scheidslijnen worden dunner, steeds meer clubs vissen in dezelfde vijver: Wordt bijverdienen in de zomermaanden de toekomst van alle jeugdcircussen nu er steeds meer subsidies worden geschrapt? En zitten tentcircussen en jeugdcircussen elkaar daarbij in de weg?
Rubingh: “Ik zie inderdaad een trend dat reizende circussen zich meer en meer richten op scholen met workshops, zoals Circus Salto. Ook daarom vinden wij onze participatie in het platform van de Stichting Circus Cultuur belangrijk.
Goede communicatie tussen de verschillende belangengroepen is essentieel. Ik zou graag zien dat deze twee partijen hierin de samenwerking zoeken op grond van het gemeenschappelijke met gebruikmaking van de verschillen. Een trend dat jeugdcircussen de “camping boer” op zouden gaan, is mij minder bekend. Dat zal, denk ik, slechts incidenteel zijn. Ik denk ook niet dat dit voor veel jeugdcircussen is weg gelegd. Al eerder hebben we in het bestuur besproken of en hoe we als Circomundo een betere verbinding kunnen stimuleren tussen de jeugdcircussen en de beroepscircussen. Dat is ook een van de redenen geweest om Circomundo via mij deel te laten nemen aan het Platform Circus Cultuur. Wat dat betreft zal je nog van ons horen.
Elleboog en Rotjeknor
C-web: Circus Elleboog is onlangs verhuisd naar een nieuw gebouw waarbij het niet helemaal goed is gegaan met de financiën. Ook Rotjeknor staat in de startblokken om een nieuw circusgebouw te betrekken. Heeft de gang van zaken rond Elleboog nu invloed op Rotjeknor en heeft Circomundo daar ook een adviserende rol in?
Rubingh: De situatie rond Circus Elleboog is duidelijk anders dan bij Circus Rotjeknor. In Rotterdam lag het initiatief bij Codarts Circus Arts en heeft de gemeente Rotterdam erop aangedrongen om dit te combineren met de al jaren bekende behoefte van Circus Rotjeknor aan een eigen ruime accommodatie die 24/7 beschikbaar is. De nieuwe accommodatie moet een breed circuscentrum worden, waar beroepsopleiding en jeugdcircus hand in hand gaan en waar nevenactiviteiten georganiseerd kunnen worden voor andere doelgroepen en organisaties gerelateerd aan circus. Het lijkt mij niet dat de problemen van Elleboog van invloed zijn op Rotjeknor en Circomundo is daar zeker geen partij in. Ik kan me wel voorstellen dat Circomundo door workshops of cursussen in de toekomst ondersteuning gaat bieden aan jeugdcircussen op het gebied van management en financiën. Daarvoor moeten dan eerst weer gelden geworven worden.
Koopgoot en andere activiteiten
Ben is ook in andere zaken actief. Wie snuf
deel van uit maakt. Daarnaast ben ik bestuurslid van Stichting snaD en lid van de Adviesraad van Youth in Action”.
Worldwanderer in de Rotterdamse Koopgoot Güro Falck al lopend op de bal. Zij spreekt de mensen bij voorkeur aan in hun moedertaal en ze kent er een hoop. Foto: Ben Rubingh
Nationaal Circus Jaar in 2014/2015
C-web: Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Rubingh: Wat Circomundo betreft is dat op de eerste plaats het creëren van nog meer mogelijkheden voor de jeugdcircussen om zich te profileren door middel van het ontwikkelen van projecten waar vrijwel elk jeugdcircus wat aan heeft. Verder blijven we werken aan het verbeteren van de communicatie, zowel intern als extern. Een heel goed middel daarvoor zal zijn het geplande, groots op te zetten Nationaal Circus Jaar in 2014/2015 van de Stichting Circus Cultuur. Dat is puur bedoeld om de merknaam “Circus” een positiever imago te bieden en daarvan profiteert dan het hele brede circusveld, dus ook de jeugdcircussen. We moeten voor de jeugdcircussen zorgen voor een steviger fundament, zodat gemeenten, financiers en/of toekomstige opdrachtgevers niet meer om ons heen kunnen.
Dochter Jasmijn Rubingh heeft een hele circusopleiding achter de rug. Eerst bij Rotjeknor, en later bij CodArts in Rotterdam. Toevallig of niet, zij is een van de weinige artiesten die ook daadwerkelijk in een tentcircus terecht is gekomen. Circusweb zag haar vorig jaar aan het werk bij Salto, en momenteel werkt zij bij Circus Sijm. We kennen Rubingh niet alleen als enthousiast man voor Circomundo en jeugdcircuszaken, maar we zien hem ook als een echte familyman. Vandaar hier ook een plekje voor de dochter van Ben, waar hij uiteraard heel trots op is.
Ben, bedankt voor dit leuke interview, en ik ben blij dat je deel uitmaakt van het samenwerkingsverband Circus Cultuur… hier op circusweb te vinden onder een eigen knop. Lezers die deze pagina nog niet hebben bezocht, ga er zeker eens een kijkje bij nemen!
Magito
Tot besluit een weetje. Wellicht heeft u als circusfan ooit gehoord van de familie Magito, uitgesproken als Mazzito. Ja inderdaad, Rotterdammer Pieter Magito was de beroemdste, die danste rond eind 1700 op zijn 82ste nog op het koord. In die familie zaten ook operazangers. Hieronder een beroemd plaatje van Pieter. Wat heeft dat nu te maken met Ben Rubingh zou je zo vragen. Toch wel iets, want Rubingh maakt zich sterk als bruggenbouwer tussen tentcircussen, jeugdcircussen en andere circusorganisaties. Er zit dus een verband tussen. Het hedendaagse verband van de Magito’s is ook wel grappig en toevallig, want de huidige voorzitter van Rotjeknor Theo Magito… is weer een nazaat van degene die als een van de eerste met een tentcircus door Nederland ging, ergens rond 1700 dus. Het leek mij een mooi besluit van dit interview. Wie op het plaatje klikt gaat naar een pdf over die magito-geschiedenis, wel even geduld, want de pdf is behoorlijk zwaar. En zeker de moeite waard.