December is in de Nijmeegse Waalhaven een dubbele feestmaand. Tweede Kerstdag viert de in Nijmegen, Nederland en tot ver in Europa bekende aalmoezenier Bernhard van Welzenes sdb zijn 50-jarige priesterfeest.

Van Welzenes is de landelijk aalmoezenier van de katholieke binnenvaartschippers, de mensen van de kermis en van het circus. Die trekkende bevolking heeft in de Nijmeegse binnenhaven aan boord van de Jos Vranken een ‘thuis’ bij het KSCC, het Katholiek Sociaal en Cultureel Centrum, een veilige haven voor sociale en pastorale hulp.

Een plek om uit te huilen, verdriet te verwerken en om troost te vinden in het geloof. Maar het KSCC is ook een centrum van vreugde, waar huwelijken worden gesloten, kinderen gedoopt.

Bernhard van Welzenes is 50 jaar directeur van het KSCC: het tweede grote jubileum. Niet alleen in zijn Nijmeegse parochie, maar de Jos Vranken is ook het centrum voor de hele trekkende bevolking in Nederland. Van Welzenes is bekend in het Nijmeegse politieke en sociaal-culturele leven. Zo draagt hij met carnaval op zijn geheel eigen wijze de carnavals mis op.

In Europa is hij mede de aanjager van de onderwijs aan schippers, kermis en circuskinderen (ENTE) en is hij secretaris-generaal van de mondiale oecumenische en diaconale organisatie van pastores werkend in de kermis en circuswereld het FORUM, namens de Christelijke kerken, maar hij is ook kind aan huis in de circus hoofdstad Monaco en regelmatig te gast bij de prinselijke familie op het internationale circusfestival.

Wereldcircusfestival in Latino Italië