15 december 2019

Beren op het Binnenhof

Het is mei 1976, drie beren rijden rondjes op het Binnenhof. Een publiciteitsstunt van Circus Toni Boltini die op het Malieveld stond. We spreken Pammy Boltini, de vrouw van de inmiddels overleden circusdirecteur, over werken bij het circus, en natuurlijk over de bromberen uit 1976 en het feit dat er nu niet meer met dieren in het circus gewerkt mag worden.

Ik was erbij: verhalen uit de stad

Filmbeelden van vroeger brengen het verleden dichterbij. Met persoonlijke verhalen komen beelden nog meer tot leven. Daarom is het Haags Gemeentearchief het filmproject “Ik was erbij: verhalen uit de stad” begonnen.

Het project betreft de eigen film- en video collectie van het Haags Gemeentearchief. In samenwerking met documentairemaker Bart Grimbergen presenteren we de komende maanden een serie korte films, waarin opvallend historisch Haags filmmateriaal tot leven wordt gebracht.

Van bewegend beeld naar compleet Haags beeldverhaal

Het archief is altijd op zoek naar manieren om zijn collecties toegankelijk te maken voor een breed publiek. Toen Bart Grimbergen enkele maanden geleden gemeentearchivaris Ellen van der Waerden benaderde met zijn voorstel ooggetuigen aan historisch filmmateriaal uit het archief te koppelen, was ze direct enthousiast.

“Filmbeelden van vroeger zijn altijd bijzonder om te bekijken; dichterbij het verleden kun je eigenlijk niet komen. Maar vaak – ook omdat het geluid veelal ontbreekt – weet je toch niet goed waar je naar kijkt: wat zien we, waar is gefilmd, wanneer en waarom? Bart weet, door het toevoegen van getuigen, foto’s en informatie over het beeldmateriaal, van ‘bewegend beeld’ een compleet Haags beeldverhaal te maken. Dat vind ik bijzonder en het verrijkt onze filmcollectie.”

Persoonlijke verhalen kleuren historische filmbeelden.

Met dank aan de documentaire maker: Bart Grimbergen

Ter illustratie bij het artikel, een poster van Circus Berousek uit 1990. Archief Circusweb