25 juli 2022

Bengaalse tijger Raja (22) Circus Krone overleden

Bengaalse tijgers leven in het wild niet zo lang. Ondanks dat het een beschermde diersoort is wordt er aan alle kanten op gejaagd. Op wikipedia wordt één record vermeld van een Bengaalse tijger die in een dierentuin wel 15 jaar oud is geworden. Bij Circus Krone moet dan zeker een record zijn bereikt. Bengaalse tijger Raja heeft zelfs de leeftijd van 22 jaar bereikt tijdens zijn pensioenjaren. Laat dat maar eens doordringen bij dierenactivisten die beweren dat circusdieren een slechte verzorging krijgen!
Van Circus Krone in Duitsland komt het trieste nieuws dat Raja de mannelijke Bengaalse tijger uit de groep van vijf tijgers van Martin Lacey Snr helaas is overleden op woensdag 20 juli 2022 op 22-jarige leeftijd. Raja woonde vele jaren samen met een groep van 4 andere Bengaalse tijgers bij de familie Lacey.
Met sierlijke schoonheid en uniekheid betoverde het kwintet een miljoenenpubliek in een prachtige voorstelling. Samen reisden ze door Engeland, Ierland, Zwitserland en Frankrijk. ook het Circus Krone Bau in München was bij hen bekend.
Toen de vijf tijgers de pensioenleeftijd bereikten, was het ook de gepensioneerde dierenopvoeding Susan Lacey die zonder aarzeling de zorg op zich nam voor Raja, Bengaals, Sita, Mia en India. De moeder van Martin en Alexander Lacey verzorgde gewetensvol en liefdevol haar groep grote katten met pensioen.
Ondertussen was Raja op zijn 22e inmiddels de enige overlevende. Met de gezelligheid van een gepensioneerde bracht hij de avond van zijn leven door met Susan op de Kroneboerderij in Weßling en verblijdde hij enkele bezoekers met zijn vriendelijke snuif.
Helaas ondervond Susan de afgelopen maanden steeds meer fysieke beperkingen bij haar protegékind. Niets bleef onbeproefd, maar de diergeneeskundige behandelingen brachten geen succes meer – Raja werd woensdag uit zijn lijden verlost, het was beter zo!
Met Raja sterft het laatste lid van een fantastische groep.
De tijger is een sterk bedreigde diersoort – hoe meer we Raja bedanken voor alle tijgerkomelingen die hij ons en de wereld heeft geschonken. Bedankt Susan Lacey voor het verzorgen van Raja.
R.I.P Raja.