Spreekstalmeester Atze Lubach lovend over plek in Volkspark

Circustent terug op de plek waar het hoort: de huiskamer van Enschede

Atze Lubach (50) is de spreekstalmeester van Kerstcircus Enschede Direct nadat dit bekend werd kwamen vanuit de circuswereld positieve reacties: “Atze, het is op jouw lijf geschreven!” Atze is een veelzijdig acteur, stemacteur, entertainer en in het Volkspark van Enschede ook geen onbekende. Als voorzitter van de kermisbond Bovak is hij hier twee keer per jaar te gast op de kermis.

Kermis en circus twee heel verschillende werelden. Voor de jeugdige Atze twee aantrekkelijke overeenkomsten. Hij was vooral gebiologeerd door de transporten bij aankomst en vertrek van al die kermiswagens. Hij fotografeerde alles wat hij kon fotograferen op de kermis, Later ontdekte hij ook de circustransporten. Atze: “Ik hou wel van die kleuren, het reizende bestaan. Het is zo mooi als een circus aan komt rijden. Dan kon je mij nog steeds zien zwalken tussen al die wagens door. Natuurlijk hebben circus en kermis meer overeenkomsten. Mensen die hier werken moeten echte entertainers zijn. Na het fotograferen van circussen kwam de volgende stap, een voorstelling bezoeken en uiteindelijk presenteren”.

Voor circusdirecteur René Duursma was de keuze voor spreekstalmeester Atze Lubach in Enschede een logische zaak. Toen hij als kermisorganisator betrokken werd bij de circusbusiness maakte iemand hem erop attent dat als hij ooit een spreekstalmeester zou zoeken, dat hij bij Atze moest zijn. De klik was er meteen. Vier jaar geleden waren er al plannen voor hem bij Kerstcircus Haarlem, maar toen kwam opeens de verrassing in de vorm van Rob Ronday, die al 25 jaar spreekstalmeester is geweest in Haarlem en dit dolgraag weer wilde oppikken. Ook voor het Haarlemse publiek was dit een aangename verrassing.
“We hebben het er met een glimlach over gehad”, herinnert Atze. Met een tweede circus in Enschede kwam de kans voor René om Atze in te schakelen als spreekstalmeester. En Atze heeft er zin in. “Het is mijn passie, een combinatie van twee passies eigenlijk, ik hou van show maken, van een voorstelling neerzetten en ik hou van presenteren. Ik hou van show, kleding, muziek, licht en ik houd ook van kermis. Prachtig om mee te maken, ik hou ook van schijnwerpers, daar ben ik heel eerlijk in”.

Atze is een trotse Fries uit Dokkum die na de hogere hotelschool wonderlijke carrièrestappen maakte. In zijn woonplaats speelde hij 35 jaar lang zwarte piet, met soms 80 voorstellingen binnen 12 speeldagen. Vandaaruit is het acteren ontstaan. Hij ontdekte dat hij met zijn stem geld kon verdienen en werd een veelgevraagd stemacteur en acteren in commercials. Met zijn sinterklaascentrale had hij op topdagen 4 sinterklazen en 40 pieten. Denk ook aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum vorig jaar. Naast die drukke sinterklaasperiode regisseerde hij veel toneelproducties en presenteerde de Sail in Harlingen. In het turbulente leven van Atze kwamen kortgeleden veranderingen. Op zijn 50ste vindt hij het tijd dat hij stopt met in een maillot en schmink achter de Sinterklaas aan te huppelen De Sinterklaascentrale is nu overgenomen door anderen en gezien de laatste intocht ook in goede handen..

Hoe komt Atze aan zo’n mooi stemgeluid? “Dat geluid is me gegeven. Ik heb in de tent zelfs geen microfoon nodig. Om goed te presenteren is wel wat meer nodig dan stemgeluid. Je moet goed verstaanbaar zijn en je moet een ander ook het moment gunnen, bijvoorbeeld als je een act met een clown doet (aangever)”. Atze presenteert uiteenlopende zaken, van rouwdiensten tot BABS, symposia of dag voorzitterschap.
In gedachten is hij zich al aan het voorbereiden op het werk voor Kerstcircus Enschede. “Natuurlijk moet de show goed voorbereid zijn. Licht, geluid en presentatie moet goed zijn. Ik denk aan een mooie afwisseling in de acts. Je hebt natuurlijk altijd je eigen voorkeur. Ik vind het bijvoorbeeld leuk als je een act samen met een clown doet, ik als aangever, vooral leuk als er iets mis gaat. Vanaf het begin van de repetities wil ik me gaan bezighouden met de voorbereiding.

200 kermissen per jaar

De kermis is wel mijn passie, zeven dagen in de week ga ik naar bed en sta ik op met kermis. Ik mag ook iedere dag kermis vieren in het seizoen. Ik bezoek 200 kermissen per jaar. Het lukt me vaak om burgemeesters en wethouders mee te nemen om hen het kermisgevoel te bezorgen. Op dat moment heb ik wel de marketing machine draaien. Zoiets komt in het jaarverslag van de gemeente. Het Volkspark is twee keer per jaar de vaste locatie voor Paaskermis en Halloween kermis en ik vind het prachtig dat het circus terug is in het Volkspark. Wat mij betreft: Circus hoort in een tent en ik ben blij dat we terug zijn op de plek van het volk. Waar kun je het Enschedese volk beter ontvangen en dan in de Huiskamer van Enschede, het Volkspark, het is een heel mooi gebied.

Met dank aan Gera de Leeuw voor het interview

Ondertussen wordt er in het Volkspark hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen.