Buitenland
15 augustus 2023

Beroemde clown Andrey Nikolaev overleden

De Russische clown Andrey Nikolaev is op 14 augustus op 85-jarige leeftijd overleden. Nikolaev was de vertolker van zijn wereldberoemde clownkarakter ‘Clown Andryusha’, herkenbaar aan zijn blauwe kostuum en rode pet.

Andrey droeg sinds 1980 de titel ‘Volksartiest van Rusland’ en ontving in 1969 als enige Rus de hoogste wereldwijde clownprijs: het ‘Gouden Masker van Grock’.

Nikolaev gaf vier jaar geleden zijn laatste optreden. Hij was in het verleden ook meermaals in Nederland te zien. Onder andere bij het Russisch Staatcircus in Theater Carré en in 2002 tijdens het Internationale Circusfestival van Enschede.

De tekst gaat door onder de foto (geschilderd door Jan-Willem te Kiefte).

Als auteur en regisseur bedacht en regisseerde Andrey Nikolaev altijd zijn eigen acts, die verder gingen dan de grenzen van de klassieke clown. Clown Andryusha verbaasde het publiek met acrobatische stunts en virtuoos evenwicht. Hoewel hij bijna nooit sprak tijdens zijn optredens, waren zijn gezicht en bewegingen sprekender dan woorden. Elke keer leefde hij in de piste een echt leven dat eenvoudig en direct werd verteld.

Hij studeerde onder Mikhail Rumyantsev (clown Karandash), Oleg Popov en Yuri Nikulin. Zijn naam hoort tegenwoordig ook tussen het namenrijtje van deze beroemde Russische clowns.

Volgens Russische media werd Nikolaev op 12 augustus opgenomen in het ziekenhuis in Moskou. Hij vertoonde symptomen van een acute fase van geelzucht. Bij de opname werd ook het coronavirus vastgesteld. De artiest had een chirurgische ingreep nodig om van de geelzucht af te komen: Nikolaev weigerde.

De tekst gaat door onder de foto (geschilderd door Jan-Willem te Kiefte).

Rosgoscircus (grote staatscircusorganisatie in Rusland en verantwoordelijk voor exploitatie en beheer van diverse circussen verspreid over Rusland, red.) meldt in een persbericht:

“Het management, het vakbondscomité en het hele team van Rosgoscircus betuigen diep medeleven aan de familie en naasten van Andrey Nikolaev vanwege zijn overlijden. Clown Andryusha met zijn sprankelende humor, aanstekelijke lach, onuitputtelijke energie en verbazingwekkende subtiele filosofie zal voor altijd in de herinnering en harten van zijn fans, dierbaren en vrienden blijven. Hij liet hen onuitgesproken achter met de boodschap dat kunst niet kunstmatig mag zijn – men moet altijd puur vanuit zichzelf gaan”.

Hieronder twee video’s:
De eerste video: een mini-documentaire uit 2017 in het Russisch.
Tip! Klik op ‘bekijken op YouTube’, klik op YouTube op de toolbar onder de video, selecteer ondertiteling, klik daarna op het tandwiel ‘Instellingen’ en selecteer de Nederlandse taal.