Amsterdamse vermakelijkhedenretributie spelbreker voor pashouders

Herzien artikel van 18 augustus

AMSTERDAM – Al op 18 augustus plaatste Circusweb dit bericht. Door iemand van de bestuursvoorlichting worden we vandaag op een foutje gewezen in dit artikel. De vermakelijkheidsretributie geldt namelijk niet (meer) voor musea en vaste gebouwen in Amsterdam, slechts voor evenementen die op gemeentegrond worden gehouden in de openbare ruimte en die meer dan 500 bezoekers trekken. Conclusie, circussen zijn vanaf 1 januari 2023 wel degelijk de klos zolang zij op grond van de gemeente optreden. 

Vermakelijkhedenretributie, een mooi woord voor galgje en letterlijk ook het aan de galg hangen voor mensen met een Amsterdampas om voor een mooi prijsje naar het circus te komen. Door deze nieuwe uitvinding van de gemeente Amsterdam zullen vooral de mensen met een hele smalle beurs voortaan meer moeten uittrekken voor voordeeltjes voor de Amsterdampas voor festivals en circussen.

Veelal mogen deze pashouders voor 1 euro naar het circus, maar vanaf 1 januari moet de extra toeslag van 1,50 per ticket voor vermaak toch ook doorberekend worden, wat zal betekenen dat het voordeeltje nu voortaan 2,50 gaat kosten? Of moet de gemeente Amsterdam die extra verhoging zelf ophoesten, dus sigaar uit eigen doos?

Voor veel mensen die net geen Stadspas hebben zal het dan nauwelijks meer mogelijk zijn om zich nog extra uitjes te permitteren als de circussen dit door moeten berekenen in hun toegangsprijs.  Circus Zanzara gaat hier geen last van krijgen omdat die staat op het  terrein van de Westergasfabriek. Het Wereldcircus in Carré ontspringt ook deze dans op grond van dezelfde regels. Voor alle andere evenementen op gemeentegrond geldt een vrijstelling voor de eerste 500 bezoekers. Het geschatte aantal bezoekers per evenement moet bij de vergunningaanvraag worden opgegeven. Hierover wordt dan een aanslagbedrag berekend.

105 miljoen per jaar verdienen
De gemeente Amsterdam was al voor 2021 van plan om deze extra belasting in te voeren maar dit is nu uitgesteld tot januari 2023. Het is de bedoeling dat de gemeente Amsterdam door deze heffingen en ook door verhogen van toeristenbelasting 105 miljoen per jaar meer inkomsten gaat krijgen. Het verschil tussen toeristenbelasting (die al enorm is verhoogd de laatste tijd) en vermakelijkhedenretributie is wel dat de eigen inwoners nu dus ook per evenement, museumbezoek of  die 1,50 per ticket moeten gaan ophoesten. (lees voor circussen en festivals)

Amsterdammers zijn tegen
Dat de ondernemers in de toeristenbranche niet al te happig zijn op een verhoging van de belasting, laat zich raden, maar ook aan de Amsterdammers zelf kan de gemeente nog een kluif hebben. Het onderzoeksbureau OIS heeft in opdracht van AT5 en Het Parool de Amsterdammer namelijk al naar de verhoging van de tarieven op attracties gevraagd: 52 procent was tégen de maatregel.