Genomineerd voor de Jacques de Leeuw prijs 2018: Marth De Kinder

Fontys Academie van Circus and Performance Art (ACaPA) heeft Belgische Marth de Kinder genomineerd voor de Jacques de Leeuw prijs. Volgens Fontys heeft Marth bewezen een interessante circuskunstenaar te zijn en een toegewijde schepper met een veelbelovende toekomst.

Fotograaf:  Saphia Loizeau

Jaarlijkse prijs

Jaarlijks ontvangen de twee meest getalenteerde studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) de Jacques de Leeuw Prijs:
– één student van een uitvoerende opleiding 
– één student van een docentenopleiding 

Aan de prijs is een geldbedrag gekoppeld van 10.000 euro! Een stimulans en een steun in de rug voor verdere studie of als investering in de beginnende carrière. De Jacques de Leeuw Prijs is een bijzondere prijs omdat er geen vergelijkbare prijs is voor studenten aan kunstvak- opleidingen in Nederland.

Stichting Jacques de Leeuw

Stichting Jacques de Leeuw stelt de prijs ter beschikking. Met de prijs wil deze Stichting (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge, talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Ook is het een manier om ambities te stimuleren bij studenten van de verschillende kunstenopleidingen. Daarnaast is het een uitstekende gelegenheid om het talent van FHK in de etalage te zetten.

Unieke kwaliteiten

Voor deze prijs komen studenten met unieke kwaliteiten en ambitie in aanmerking. Studenten die hun talent ook na hun studietijd verder willen ontwikkelen. Elke academie nomineert één student, die in de eindfase van zijn/haar studie zit. Een deskundige jury beoordeelt welke twee van de acht nominaties als het meest belovend kunnen worden beschouwd.

Fontys over Marth

Tijdens haar studie heeft Marth een grote ontwikkeling getoond in haar visie als kunstenaar. Te beginnen met de focus op circustechniek, maar altijd met haar persoonlijke interpretatie. Ze heeft een manier gevonden om de dansen te laten werken voor haar ideeën, in plaats van geleid te worden door de techniek.

Marth heeft verschillende aspecten onderzocht van haar circus, dansen. Ze heeft haar verlangen om te verkennen en te creëren, actief voortgezet. Als gevolg van deze exploratie heeft ze haar eigen stijl en taal ontwikkeld op de dansen die als dromerig en poëtisch kan worden beschreven.

In haar solo-werk heeft Marth voortdurend gezocht naar inspiratie van andere kunsten om haar werk te verrijken. Dit leidt vaak tot een dromerige sfeer op het podium. Ze trekt het publiek geleidelijk aan in haar ingebeelde wereld, en laat ze zachtjes achter met een gevoel van verwarring als de voorstelling eindigt.

Voor collectieve optredens is Marth een ondersteunende artiest. Ze heeft aangetoond dat ze betrouwbaar is op het podium, genereus haar vaardigheden bij het concept van een directeur of choreograaf. Enkele van haar meest opmerkelijke optredens waren in festival theater op de markt en in vloeibare tijden geregisseerd door Pia Meuthen.

De ervaring die Marth had tijdens de Darling collectie in Darling, Zuid-Afrika, veranderde haar visie als kunstenaar. Tijdens dit project – dat zich richt op het vinden van manieren om de verhalen van de lokale bevolking te vertellen – heeft ze ook haar liefde ontwikkeld voor het maken van optredens met anderen. Ze keerde terug naar Zuid-Afrika voor haar werk plaatsing. We zijn nieuwsgierig en enthousiast om te zien hoe deze interesse voor verhalen zal groeien en ontwikkelen.

Jonge vluchtelingen

Na het afstuderen zal Marth in samenwerking met het gevolg werken om een optreden te creëren met jonge vluchtelingen. Haar ambities voor dit project zijn zowel sociaal als artistiek. Op het podium wil Marth een combinatie van circus, dans en theater presenteren, inspiratie uit de achtergrond verhalen van de artiesten. Door de podiumkunsten wil ze de artiesten hun stem laten vinden en het publiek met de complexiteit van hun persoonlijke situatie presenteren.

We zijn ervan overtuigd dat door haar werk als artiest en schepper, Marth de Kinder zal bijdragen aan de reputatie en het onderscheid van de academie van circus en performance kunst.

De presentatie van de genomineerde vindt plaats op woensdag 4 april om 16:00 uur in de  Muziekzaal van Fontys)
 https://www.facebook.com/events/429274480841595/

Design: Thijmen Peters en Esmée van Dinteren, studenten ArtCoDe

foto’s: PR Marth de Kinder